Woda, której używamy do gotowania czy parzenia kawy i herbaty, bywa twarda, co ma negatywny wpływ na jej smak i powoduje stopniowe odkładanie się kamienia w czajniku. Osad w czajniku jest nieestetyczny i może powodować przyspieszone niszczenie grzałki i innych elementów urządzenia. Jak odkamienić czajnik i zapobiegać osadzaniu się w nim kamienia w przyszłości?
Osad, który popularnie nazywamy kamieniem, to nic innego jak związki wapnia i innych minerałów oraz zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie płynącej w naszych wodociągach. Im więcej biało-szarego osadu zostaje na ściankach czajnika oraz naczyniach, w których pijemy kawę lub herbatę, tym twardsza jest woda. Kamień można też zauważyć na powierzchni zaparzonego napoju.
Na twardość wody wpływ ma nie tylko źródło, z którego ona pochodzi. Stan techniczny rur w budynku również nie jest bez znaczenia.
Regularne odkamienianie czajnika oraz dbanie o to, by zmniejszyć ilość kamienia w wodzie, której używamy do picia i przygotowywania napojów i posiłków, pomogą znacznie ograniczyć powstawanie osadu w czajniku. Sprawdźmy, jak usunąć kamień z czajnika sprawnie i skutecznie.
Jak usunąć kamień z czajnika? Zacznijmy od początku
Kamień w czajniku osadza się najmocniej na dnie urządzenia – niezależnie od tego, czy używamy czajnika elektrycznego, czy klasycznego, umieszczanego na kuchence. W czajniku elektrycznym najmocniej narażona na zniszczenie jest grzałka. Jak odkamienić czajnik elektryczny, a jak zwykły?
Proces odkamieniania czajnika przebiegnie w obu przypadkach tak samo, należy jednak pamiętać o odłączeniu czajnika elektrycznego od prądu, by uniknąć spięcia elektrycznego podczas czyszczenia urządzenia.
Odkamienianie czajnika kwaskiem cytrynowym, sodą i octem to znane sposoby na nieprzyjemny osad. Jak prawidłowo zastosować te znane z oczyszczających właściwości produkty?
Jak odkamienić czajnik octem?
Ocet dzięki swojej mocnej kwasowości świetnie nadaje się do rozpuszczania węglanów wapnia i magnezu wchodzących w skład osadu z twardej wody. Jak odkamienić czajnik octem? Roztwór octu z wodą w proporcji 1:1 zagotowujemy w czajniku i zostawiamy na mniej więcej godzinę. Zapach octu nie jest zbyt przyjemny, więc po odkamienianiu warto przepłukać czajnik kilkukrotnie wrzącą wodą.
Aby usunąć zapach i smak octu z czajnika, możemy jeszcze raz przegotować w nim wodę, tym razem z dodatkiem kwasku cytrynowego. Odświeży on czajnik oraz dodatkowo wzmocni efekt odkamieniania octem.
Jak odkamienić czajnik kwaskiem cytrynowym?
Oczywiście odkamienianie czajnika kwaskiem cytrynowym jest skuteczne również samo w sobie, jednak z powodu słabszego odczynu kwasu działa delikatniej. Delikatniejszy jest też jego zapach, będzie więc dobrą alternatywą dla czyszczenia czajnika octem.
Kwas cytrynowy w proszku rozcieńczamy wodą w proporcji: jedna torebka na litr wody. Możemy też użyć soku ze świeżej cytryny. Wlewamy szklankę soku do czajnika i dopełniamy wodą. Po zagotowaniu wody zostawiamy czajnik z roztworem na kilka godzin, tak aby kamień został jak najmocniej rozpuszczony przez kwas. Na koniec kilka razy płuczemy czajnik gorącą wodą.
Cytryna jest znana ze swoich właściwości odświeżających. Czajnik odkamieniony kwaskiem będzie błyszczał jak nowy i pachniał czystością.
Jak przeprowadzić odkamienianie czajnika sodą oczyszczoną?
W odkamienianiu czajnika pomoże również znany, naturalny środek stosowany w różnej formie przy domowych porządkach – soda oczyszczona. Ta substancja rozpuszczona w ilości 3 łyżki na litr zagotowanej wody oczyści wnętrze urządzenia oraz grzałkę. Soda oczyszczona jest składnikiem proszku do pieczenia, nie jest więc szkodliwa dla zdrowia, ma jedynie lekko gorzki smak. Po jej użyciu wystarczy raz przepłukać czajnik ciepłą wodą i używać go normalnie dalej.
Jak wyczyścić czajnik z kamienia?
Po użyciu wyżej wymienionych metod oczyszczania czajnika z kamienia warto dodatkowo przemyć go w środku płynem do mycia naczyń. W przypadku czajnika elektrycznego uważajmy na jego elementy przewodzące prąd! Czajnik elektryczny myjemy wodą i gąbką tylko w środku, na zewnątrz lepiej przetrzeć go jedynie miękką, zwilżoną szmatką.
Czym odkamienić czajnik? Alternatywne metody
Inne sposoby na odkamienianie czajnika to zagotowanie w nim wody z obierkami z kilku ziemniaków oraz wlanie do urządzenia napoju typu cola i pozostawienia na kilka godzin, aż do rozpuszczenia osadu z kamienia. Warto sprawdzić te niestandardowe rozwiązania.
Oczywiście odkamienić czajnik można również gotowymi, chemicznymi środkami dostępnymi w sklepach. Po ich użyciu należy dokładnie, kilkukrotnie wypłukać urządzenie i dodatkowo umyć płynem do mycia naczyń.
Jak zapobiegać osadzaniu się kamienia w czajniku?
Powstawanie osadu w czajniku można ograniczyć dzięki kilku prostym zabiegom.
Czajniki filtrujące wodę skutecznie eliminują z niej większość cząsteczek tworzących kamień i zanieczyszczenia. Używając filtrowanej wody również do gotowania w czajniku, nie narazimy urządzenia na kontakt z twardą wodą, przez co będzie nam ono służyć dłużej, niż gdyby cały czas gotowano w nim wodę pozostawiającą osad na grzałce. Czajniki filtrujące wodę skutecznie eliminują z niej większość cząsteczek tworzących kamień i zanieczyszczenia.
Używając filtrowanej wody również do gotowania w czajniku, nie narazimy urządzenia na kontakt z twardą wodą, przez co będzie nam ono służyć sprawnie dłużej, niż gdyby cały czas gotowano w nim wodę pozostawiającą osad na grzałce. Na osadzanie się kamienia w czajniku ma wpływ również długotrwałe „stanie” wody w urządzeniu. Jeśli woda zbyt długo będzie pozostawiana w środku, kamień zacznie się osadzać dużo szybciej.