Znajdź nas
Słownik pojęć i terminów
Jak wyszukiwać pojęcia?
Płaska grzałka płytowa pozwala na zagotowanie nawet niewielkiej ilości wody (minimum 0,1 l). Na płaskiej powierzchni grzałki w mniejszym stopniu odkłada się osad z kamienia, łatwiej też ją oczyścić. Modele z płaską grzałką mają większą moc, jednak jest ona pożytkowana mniej efektywnie, gdyż oddają ciepło tylko z jednej strony. Posiadają obrotową podstawę, na której czajnik można ustawić w dowolnym kierunku.
W przypadku grzałki spiralnej trzeba kontrolować poziom wody, ponieważ musi ona zakrywać całą grzałkę, w przeciwnym razie czajnik może ulec uszkodzeniu. Nie można podgrzać małej ilości wody, musi być co najmniej 0,5 litra. Grzałka spiralna podczas gotowania zanurzona jest w wodzie i oddaje ciepło na całej powierzchni, dlatego jest oszczędniejsza od płaskiej.