Stojak na ręczniki ma przede wszystkim przypominać o papierze, który jest pod ręką w kuchni. Powinien on również chronić ręczniki papierowe przed zabrudzeniem lub zamoczeniem, o co w kuchni nietrudno. Stojak na ręczniki kuchenne pozwala po nie sięgnąć w każdej chwili, nawet podczas gotowania.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Stojak na ręczniki – jaki powinien być?
Stojak na ręczniki to jedno z tych banalnie prostych, ale niezwykle przydatnych w kuchni akcesoriów. Papierowe ręczniki pozwalają bowiem utrzymać miejsce w czystości, błyskawicznie usunąć drobne zabrudzenia czy zebrać rozlany płyn. Stosuje się je również do okrywania niektórych artykułów spożywczych. Ręczniki przydają się wreszcie do oczyszczania mięsa lub ryb, a także innych czynności kuchennych.
Stojak służy przede wszystkim do tego, aby papierowe ręczniki były na blacie kuchennym „pod ręką”. Jednocześnie chroni je przed zabrudzeniem czy zamoczeniem. Na rynku dostępne są stojaki w bardzo wielu różnorodnych stylach – od bardzo klasycznych, tradycyjnych wręcz drewnianych konstrukcji po nowoczesne, minimalistyczne, ale zarazem bardzo eleganckie stalowe modele.
Stojak na ręczniki powinien być przede wszystkim funkcjonalny i stabilny. Jego konstrukcja powinna gwarantować szybkie i łatwe korzystanie z papieru oraz zapobiegać się jego rozwijaniu. Dopiero w drugiej kolejności należy pod uwagę brać kwestie estetyczne.
Co wziąć pod uwagę, wybierając stojak na ręczniki?
Stojak na ręczniki papierowe powinien mieć na tyle uniwersalną konstrukcję, aby pasował do rolek różnego rodzaju. Nie może być on więc ani zbyt wysoki, ani zbyt niski. Cennym rozwiązaniem, które stosuje się w części stojaków na ręczniki kuchenne, jest dodatkowy uchwyt. Stabilizuje on papier tak, że można oderwać jego fragment nawet, gdy jednocześnie przygotowuje się jedzenie i ma się w związku z tym brudne ręce. Dobrze, aby wybrany model miał nieprzemakalną podstawę i antypoślizgowe zabezpieczenie. Szczególnie, jeśli jest on ustawiony blisko zlewu. Ostatnią, co nie oznacza oczywiście, że najmniej ważną, kwestią jest wybór takiego stojaka na ręczniki, który będzie wpisywał się w aranżację kuchni.
Stojaki na ręczniki papierowe – rodzaje
Stojak na ręczniki papierowe kuchenne stał się bardzo przydatnym i w związku z tym pożądanym akcesorium w przestrzeni domowej. Wraz z rosnącą popularnością tego sprzętu producenci zaczęli proponować różne jego wersje. Obecnie rodzaje stojaków na ręczniki kuchenne można podzielić ze względu na tworzywo, z jakiego wykonane są poszczególne modele, a także ze względu na miejsce jego ustawienia i zastosowany sposób montażu. Jak się okazuje, stojak na ręczniki nie musi być wyłącznie wolnostojącym gadżetem.
Ze względu na wykorzystany do produkcji stojaka materiał można wyróżnić:
- Stojaki drewniane – tanie, lekkie i poręczne. Jedne z najbardziej popularnych, pasują do większości aranżacji kuchennych. Koniecznie powinny być lakierowane, aby były odporne na działanie wilgoci.
- Stojaki plastikowe – bardzo praktyczne, odporne na wilgoć, wytrzymałe i łatwo je utrzymać w czystości. Część z nich ma ciekawe akcenty, które sprawiają, że wyglądają niebanalnie (jak np.: Joseph Joseph 85052, Joseph Joseph 85051).
- Stojaki ze stali nierdzewnej – najczęściej wybierane do minimalistycznych kuchni. Ich ogromną zaletą jest duża stabilność oraz to, że łatwo się je czyści (np. WMF Stojak na papier Gourmet).
- Stojaki ceramiczne – unikatowe i ozdobne, najczęściej o stylowym wykończeniu, niekiedy charakteryzowane na stojaki retro. Bardzo stabilne, natomiast jeśli się przewrócą, mogą się stłuc.
Tradycyjne stojaki na ręczniki mają poważną konkurencję w postaci wieszaków, które da się montować nad blatem, na drzwiczkach kuchennych szafek oraz pod zlewem. Można je wieszać także na ścianie lub relingu. Mają one formę półek, uchwytów i wieszaków. Najczęściej wykonane są z plastiku, stali nierdzewnej, czasem też z chromu lub miedzi. Jak się okazuje, czarny stojak na ręczniki papierowe wcale nie musi być stojakiem w tradycyjnym tego słowa rozumieniu. Część osób wybiera tego typu rozwiązanie głównie ze względu na ich stabilność i chęć ograniczenia elementów, które stoją na kuchennym blacie. Pomysł ten pozwala na większą dyskretność, ukrycie sporej części kuchennych akcesoriów i pozostawienie kuchni możliwie „czystej”. Większość tego typu urządzeń montuje się za pomocą samoprzylepnych podkładek. Jest to jednak mniej trwałe rozwiązanie niż montaż na plastikowej lub stalowej konstrukcji za pomocą śrub.