Piekarnik parowy często błędnie porównywany jest z parowarem. Jednakże, w rzeczywistości łączy funkcje wydajnego piekarnika i sprzętu do gotowania na parze. Większość modeli przeznaczona jest do zabudowy.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Czym jest i jak działa piekarnik parowy?
Piekarnik jest jednym z niezbędnych wyposażeń AGD, które znajduje się w każdej kuchni. Coraz częściej wybieranymi sprzętami są te, które łączą w sobie wiele funkcji. Dobrym przykładem jest chociażby piekarnik z funkcją pary, za pomocą którego można piec potrawy w sposób tradycyjny oraz przygotowywać lekkie i zdrowie posiłki na parze. Wewnątrz takiego piekarnika znajduje się zbiornik na wodę, który po podłączeniu urządzenia do prądu jest podgrzewany. Uzyskana w ten sposób para wodna krąży wewnątrz piekarnika i w ten sposób gotuje umieszczone tam jedzenie.
Zalety piekarnika parowego
Piekarnik z funkcją gotowania na parze to przydatne i wielofunkcyjne urządzenie. Umożliwia nie tylko pieczenie ciast, mięs czy zapiekanek, ale także podgrzewanie gotowych dań i przygotowanie na parze mięs, warzyw czy ryb bez grama tłuszczu. Taki piekarnik łączy w sobie cechy mikrofalówki, parowaru i klasycznego piekarnika. Co ciekawe, niektóre dostępne na rynku modele piekarników z funkcją pary pozwalają na gotowanie kilku dań jednocześnie na różnych poziomach, np. Electrolux EOB7S31Z SteamBoost.
Na co zwracać uwagę, wybierając piekarnik parowy?
Piekarnik do zabudowy z funkcją pary dostępny jest w różnych konfiguracjach. Bardziej zaawansowane modele wyposażone są w dodatkowe opcje, które jeszcze bardziej ułatwiają gotowanie. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na kilka najważniejszych parametrów, w tym:
- sterowanie – w większości modeli znajduje się elektroniczny wyświetlacz LCD. Dobrze wybrać taki, który umożliwia swobodne i intuicyjne przygotowanie potraw;
- moc – świadczy o tym, ile prądu elektrycznego pobiera urządzenie podczas pracy. Przekłada się to również na wydajność piekarnika. Optymalna wartość tego parametru mieści się w zakresie od 1,75 do 3,5 W;
- klasa energetyczna – mówi przede wszystkim o tym, czy urządzenie jest ekonomiczne w użytkowaniu. Najkorzystniejsze są te, które posiadają oznaczenie o klasie energetycznej A+++;
- czyszczenie piekarnika – jeśli gotuje się z dużą częstotliwością, piekarnik może wymagać regularnego czyszczenia. Jest to istotne, ponieważ przekłada się na żywotność sprzętu. Niektóre modele na wyposażeniu posiadają funkcję czyszczenia (m.in. pyrolizę), która jest pomocna w usuwaniu nawet trudnych zabrudzeń;
- ilość poziomów i opcja pieczenia kilku dań na różnych poziomach – to opcja, na którą uwagę powinny zwrócić przede wszystkim osoby mające dużą rodzinę;
- dodatkowe funkcje – dobrze, gdy poza pieczeniem i funkcją pary piekarnik posiada również inne opcje, np. funkcję grill (jak w modelu Candy FCPS815XL). Niektóre piekarniki parowe wyposażone są w automatyczne programy dopasowane do różnych potraw, jak np. model dla pasjonatów gotowania Electrolux EOB9S31WX SteamBoost. Jego dodatkową zaletą jest termosonda, która monitoruje temperaturę wewnątrz dania. Podobne rozwiązanie znajduje się w piekarniku z funkcją pary marki AEG.
Na całkowitą cenę piekarnika parowego ma wpływ wiele parametrów. W sklepie RTV EURO AGD znajduje się bogaty wybór tych urządzeń, a najtańsze z nich można zakupić już za nieco ponad 1000 złotych (Candy FCPS815XL). Droższe modele (np. Electrolux EOA9S31CX SteamPro) oferują więcej funkcji i idealne sprawdzą się w kuchni prawdziwych miłośników gotowania.
Czy warto kupić piekarnik z funkcją pary?
Piekarniki z funkcją pary różnią się nieco od tych konwencjonalnych. Dobrze zadać sobie pytanie o to, czy będzie się korzystało ze wszystkich opcji, które proponuje dany model, ponieważ są one nieco droższe niż zwykłe piekarniki bez funkcji pary. Zdecydowana większość tego typu sprzętów przeznaczona jest do zabudowy, a zatem wymagana będzie określona przestrzeń w kuchni. Piekarnik parowy daje okazję do gotowania wieloma technikami. Dzięki temu użytkownik ma możliwość przygotowania szerszego wachlarza potraw. Może w dowolny sposób eksperymentować z nowymi smakami i doznaniami kulinarnymi. Warto też dodać, że jedzenie gotowane na parze jest znacznie zdrowsze niż smażone. Mimo podgrzewania w wysokiej temperaturze, nie traci właściwości odżywczych i witamin.