Gotowanie na parze to bardzo zdrowa forma przygotowywania posiłków. Dzięki piekarnikowi parowemu możesz z niej korzystać na co dzień i cieszyć się pełnowartościowym, lekkostrawnym i smacznym jedzeniem. Szukasz nowego sprzętu do swojej kuchni i jednocześnie nowych możliwości kulinarnego rozwoju? Zobacz, co możesz zrobić w piekarniku parowym. Czy to urządzenie dla ciebie?
Jedno urządzenie – wiele możliwości
Piekarnik parowy to wielofunkcyjne urządzenie. Upieczesz w nim to samo, co w tradycyjnym piekarniku elektrycznym, a dodatkowo skorzystasz z możliwości dodania pary do procesu pieczenia i gotowania na parze, a nawet metodą sous vide. Jeśli chcesz mieć wszystkie te możliwości, sprawdź dokładnie podczas wyboru, czy konkretny model, mimo swojej nazwy, na pewno je oferuje. Na rynku jest też sporo piekarników z funkcją pary – to też fajne urządzenia, ale oferują tylko dodanie pary do pieczenia, a nie gotowanie na parze. Koniecznie zwróć na to uwagę podczas zakupu piekarnika parowego.
Dlaczego piekarnik parowy
Po pierwsze, piekarnik parowy ma te same funkcje jak tradycyjne piekarniki elektryczne, choćby grzanie góra – dół, termoobieg czy grill. Ma też różne programy automatyczne i funkcje dodatkowe, to zależy już od konkretnego modelu. W piekarniku parowym możesz więc także piec bez dodatku pary.
Jego przewagą nad innymi piekarnikami jest jednak właśnie możliwość wykorzystania zalet pary. To otwiera nowe możliwości i pozwoli ci rozszerzyć twój jadłospis o potrawy pełnowartościowe i lekkostrawne – zdrowe. Piekarniki parowe mają też zazwyczaj parowe programy automatyczne – nie musisz w nich ustawiać czasu pieczenia, temperatury czy intensywności pary, mają zaprogramowane parametry. Wśród nich znajdziesz też takie do pasteryzacji, odgrzewania czy regeneracji jedzenia, więc odświeżysz na przykład pieczywo.
Co zrobisz w piekarniku parowym
- Mięso – możesz je upiec z dodatkiem pary lub ugotować na parze. W łatwy sposób przygotujesz zdrowe, domowe wędliny. Na parze ugotujesz choćby szynkę, mostek, łopatkę czy kurczaka albo indyka. Mięso zachowa soczystość, nawet drób nie będzie przesuszony, a jeśli użyjesz termosondy (warto ją mieć), zyskasz pewność, że jest przygotowane w punkt. Zamiast dużej ilości soli wykorzystaj różne zioła, a na sam koniec przez kilka minut opiecz mięso bez pary.
- Ryby i owoce morza – chude i tłuste, rzeczne i morskie, małże i krewetki – ich delikatne mięso idealnie nadaje się do szybkiego gotowania na parze – zachowa jędrność, soczystość i nie straci koloru. Będzie smakować nawet bez żadnych przypraw, tylko z odrobiną soku z cytryny.
- Warzywa – para nie wypłukuje składników odżywczych, więc warzywa podczas gotowania na parze nie tracą wartości. A są jędrne, delikatnie chrupią, mają intensywny, naturalny kolor. Kalafior, brokuły, cukinia, szparagi, jarmuż, szpinak – jest tyle opcji.
- Owoce – parowane świetnie sprawdzą się jako deser. Czy opłaca się rozgrzewać piekarnik dla jednego jabłka czy gruszki? Dzięki parze nie przenoszą się zapachy, więc przygotuj je razem z innymi potrawami. Oszczędzisz czas i energię.
- Produkty typu kasza czy ryż – je także zrobisz w piekarniku parowym. Czy warto ugotować je na parze? Warto, będą sypkie i zachowają wszystkie swoje wartości.
- Ciasta, desery, pieczywo – tak, w piekarniku parowym upieczesz i ciasto, i chleb – tutaj skorzystaj z dodatku pary do pieczenia, a nie opcji gotowania na parze – para wspomaga wyrastanie ciasta, chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a sernik będzie równy i niepopękany.
- Zapiekanki – pieczenie wspomagane parą to świetna opcja do zapiekanek – warzywa pod beszamelem, lasagne – to tylko dwa przykłady z mnóstwa innych możliwości.
- Pasztety – czy to w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej – pieczone z parą nie będą suche, nie będą się kruszyć, będą miały delikatną konsystencję.