Jeśli spędzasz w kuchni sporo czasu i lubisz testować nowe przepisy, z pewnością przyda Ci się waga kuchenna, przy której użyciu precyzyjnie odmierzysz potrzebne składniki. Chcąc kupić takie urządzenie, powinieneś dokonać wyboru między dwoma możliwościami: modelem elektronicznym i mechanicznym. Poznaj ich zalety i wady, a wybór najlepszej wagi nie przysporzy Ci trudności!
Jak działa waga kuchenna mechaniczna?
Mechaniczna waga kuchenna to najprostszy wariant, którego działanie opiera się na wewnętrznym odważniku połączonym ze wskazówką. W momencie, gdy obciążysz jej szalę, wskazówka przesunie się, pokazując wynik pomiaru. Jej największą zaletą jest bez wątpienia to, że jej mechanizm nie wymaga zasilania – jest zatem zupełnie niezależna od prądu i baterii, a co za tym idzie – zawsze gotowa do użycia.
Choć prostota działania zdecydowanie przemawia na korzyść wag mechanicznych, mają one jedną wadę – ich precyzja waha się zazwyczaj w okolicach 20 g, przez co nie można ich nazwać najdokładniejszymi. Jeśli urządzenie ma Ci służyć do orientacyjnych pomiarów podczas gotowania, sprawdzi się znakomicie. Jesteś na rygorystycznej diecie i od dokładności pomiaru może zależeć Twoje zdrowie? Ten model może nie być najlepszym wyborem.
Zalety i wady elektronicznych wag kuchennych
Nowoczesną alternatywę dla modeli mechanicznych stanowią wagi elektroniczne kuchenne. Jakie zalety niesie za sobą korzystanie z nich? To przede wszystkim:
- zaskakująca dokładność sięgająca 1-2 g – czyli niemalże 10-krotnie wyższa niż w przypadku wag mechanicznych,
- dodatkowe funkcje ułatwiające pomiar – np. funkcja tary, przelicznik kalorii czy pamięć ostatnich pomiarów,
- czytelny wyświetlacz LCD,
- nowoczesny design.
Tak oczywistym zaletom towarzyszą także wady. Warto pamiętać tu przede wszystkim o tym, że wagi kuchenne elektroniczne wymagają źródła zasilania, najczęściej w postaci wymiennych baterii. Musisz więc mieć pod ręką ich zapas – gdy nagle zabraknie baterii, nie dokonasz pomiaru. Modele elektroniczne są również droższe – głównie ze względu na zaawansowaną budowę. Musisz więc przygotować się na prawie dwukrotnie większy wydatek niż przy zakupie mechanicznej wagi kuchennej.
Elektroniczna czy mechaniczna – którą wybrać?
Wybór pomiędzy modelem elektronicznym a mechanicznym wbrew pozorom wcale nie jest prosty. Warto przemyśleć tu następujące kwestie:
Czy jesteś na diecie redukcyjnej i chcesz schudnąć?
Waga ma służyć jedynie do odmierzania składników podczas przygotowywania dietetycznych posiłków? Nie musisz inwestować w drogi sprzęt – w zupełności wystarczy Ci model mechaniczny, taki jak chociażby ten.
Czy uwielbiasz gotować i piec, lecz zajmujesz się tym tylko hobbystycznie?
Nie gotujesz zbyt często, a jeśli już – i tak improwizujesz i nie trzymasz się ściśle przepisów? W takiej sytuacji również nie potrzebujesz drogiego i zaawansowanego technologicznie urządzenia. Możesz więc śmiało sięgnąć po wagę mechaniczną.
Czy jesteś profesjonalnym kucharzem i szukasz sprzętu, który Cię nie zawiedzie?
Jeśli gotujesz profesjonalnie, z pewnością wiesz, jak istotne jest precyzyjne odmierzanie składników. Pod względem dokładności wagi kuchenne elektroniczne stanowią najlepszy wybór – i to one powinny Cię zainteresować.
Czy musisz przestrzegać rygorystycznej diety ustalonej przez lekarza?
Jeśli od precyzyjnego odmierzenia składników może zależeć Twoje zdrowie, powinieneś bez wahania wybrać model elektroniczny. Zakres błędu rzędu 1-2 g zapewni Ci wystarczające bezpieczeństwo.