
Termoobieg to jedna z funkcji najczęściej występujących w piekarnikach. I chociaż większość z nas zwykle o niej nie pamięta, warto jak najczęściej przypominać sobie o jej istnieniu. Jest ona bowiem kluczem do szybszego i bardziej równomiernego pieczenia, a także przyrumienionej, chrupiącej skórki na ulubionych daniach czy wypiekach. Jak konkretnie działa termoobieg, w jakich sytuacjach warto go używać, a w których lepiej tego nie robić? Wszystkie te informacje znajdziesz w naszym tekście!
Co to jest termoobieg i jak działa
Termoobieg to funkcja piekarnika, która uruchamia cyrkulację gorącego powietrza wewnątrz komory. Jak działa termoobieg? Inaczej niż klasyczna funkcja pieczenia, kiedy uruchamiane są górna i dolna grzałka, termoobieg wykorzystuje wentylator, który rozprowadza gorące powietrze w całym piekarniku. To sprawia, że na potrawy umieszczone w komorze z każdej strony działa identyczna temperatura, co oznacza, że są pieczone równomiernie. Co więcej, ustawiony na tę funkcję piekarnik (np. piekarnik do zabudowy) zużywa mniej energii elektrycznej niż w innych trybach.
Jak wygląda ikona termoobiegu
Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzało ci się korzystać z tej funkcji, pewnie nie wiesz, jak wygląda znaczek termoobiegu. Łatwo go rozpoznać, ponieważ zawsze jest na nim ikonka wentylatora, zwykle umieszczona wewnątrz kwadratu lub prostokąta, często w towarzystwie linii prostych bądź falowanych. Czasem można spotkać również znak termoobiegu w piekarniku przedstawiający wiatraczek w kółku. Czy między tymi oznaczeniami są jednak jakieś różnice? Jak najbardziej! Sprawdź, z czego one wynikają (pamiętaj, że mogą się one nieznacznie różnić, w zależności od producenta urządzenia):
- wiatrak z dolną poziomą kreską – to funkcja rozmrażania i podgrzewania ciepłym powietrzem;
- wentylator w okręgu – to pieczenie z termoobiegiem i tylną grzałką
- symbol wentylatora pod poziomą kreską górną – pieczenie z termoobiegiem i grzałką górną (świetnie się sprawdzi w sytuacji, w której zależy ci na przyrumienieniu potrawy, np. chleba, kurczaka czy beszamelu na zapiekance). W tej funkcji można użyć również termoobiegu z funkcją grilla (symbol wiatraczka pod linią falowaną lub zygzakiem);
- wiatraczek umieszczony pomiędzy dwiema poziomymi kreskami – górną i dolną – pozwala przygotować kilka potraw (lub więcej porcji tej samej potrawy) na różnych poziomach.

Co daje termoobieg, czyli dlaczego warto korzystać z tej funkcji
Powodów, dla których warto pamiętać o funkcji termoobiegu w piekarniku, jest przynajmniej kilka. Wybierając ją, z pewnością możesz się spodziewać takich efektów, jak:
- równomierne pieczenie – podczas korzystania z podstawowej funkcji piekarnika ciepło pochodzi przede wszystkim z grzałek górnej i dolnej. Sprawia to, że w komorze powstają tzw. gorące punkty. W efekcie tego potrawy w niektórych miejscach mogą być przypalone, podczas gdy w innych pozostają wręcz niedopieczone. Termoobieg zapewnia natomiast równomierne rozprowadzanie ciepłego powietrza w całej komorze, dzięki czemu eliminuje problem zakalców czy przypalonych brzegów, a potrawy stają się równomiernie przypieczone i osiągają idealny kolor;
- szybsze pieczenie – dzięki funkcji termoobiegu potrawy pieką się szybciej niż wtedy, gdy korzystasz z grzania od góry i od dołu;
- możliwość równoległego pieczenia na kilku poziomach – zamierzasz przygotować na przyjęcie kilka przekąsek z piekarnika albo po prostu przygotować dużą ilość konkretnego dania dla licznej rodziny? Funkcja termoobiegu pozwoli ci upiec potrawę na kilku blachach umieszczonych na różnych poziomach podczas jednego cyklu pieczenia. Brzmi jak rozwiązanie idealne, prawda?;
- chrupiąca skórka – jeśli ty i twoja rodzina jesteście entuzjastami chrupiącej skórki na pieczonych boczku czy kurczaku, z pewnością ucieszy cię informacja, że termoobieg pozwala na jej bezproblemowe uzyskanie. Gorące powietrze skutecznie odprowadza wilgoć z powierzchni, która nabiera chrupkości i zaczyna wyglądać naprawdę apetycznie;
- oszczędność energii elektrycznej – szybsze pieczenie, o którym wspominaliśmy wyżej, skraca czas korzystania z piekarnika, co pozwala na ograniczenie zużycia energii elektrycznej i szybsze opuszczanie kuchni. Co więcej temperatura w przypadku termoobiegu może być niższa, aby pieczenie było równie skuteczne, co również przyczynia się do oszczędności.
Kiedy używać, a kiedy nie, czyli co daje termoobieg w piekarniku w konkretnych sytuacjach
Jak się okazuje, funkcja termoobiegu potrafi być nie tylko użyteczna, ale też niezwykle uniwersalna. Jej zastosowanie dobrze zrobi bowiem:
- większości słodkich wypieków: ciastom, ciasteczkom, babeczkom, a nawet bezom;
- pieczeniom (np. z karkówki czy schabu), a także drobiowi (kurczak, indyk, gęś, kaczka);
- zapiekankom wszelkiego rodzaju – makaronowym, ziemniaczanym, warzywnym;
- pizzy – ponieważ pozwoli uzyskać idealny, chrupiący spód (jeszcze lepszy efekt uzyskasz, piekąc ją na specjalnym kamieniu lub w formie do pizzy);
- suszonym owocom – termoobieg pozwala na ich szybkie i równomierne wysuszenie.
Istnieją jednak sytuacje, w których zastosowanie termoobiegu nie jest najlepszym pomysłem. Należą do nich:
- przygotowywanie bardzo delikatnych wypieków, takich jak biszkopt czy suflety, a także ciasta kruche lub drożdżowe – mogą one źle zareagować na bardzo intensywny obieg gorącego powietrza. W ich wypadku nawet w najlepszych piekarnikach do zabudowy lepiej się sprawdzi tradycyjny tryb grzania od góry i od dołu;
- przyrządzanie dań, które mogą nadmiernie wyschnąć pod wpływem działania termoobiegu, takie jak niektóre typy zapiekanek czy potrawek.

Funkcja termoobiegu w piekarniku – praktyczne porady
Ważną informacją jest również ta, że z możliwości piekarnika z termoobiegiem – podobnie zresztą jak każdego innego urządzenia – można korzystać lepiej lub gorzej. Poniżej znajdziesz wskazówki, które pomogą ci w pełni wykorzystać jego potencjał:
- piecz w temperaturze niższej niż dotychczas – ponieważ termoobieg równomiernie rozprowadza gorące powietrze w piekarniku, co sprawia, że ten proces staje się bardziej efektywny. Aby uniknąć przypalenia lub przesuszenia potrawy, ustawiaj więc temperaturę o 10–20°C niższą niż podana w przepisie;
- skróć czas pieczenia – oprócz temperatury zmniejsz również okres przebywania potrawy w komorze piekarnika o mniej więcej 10–15% w stosunku do czasu podanego w przepisie, aby zapobiec jej przesuszeniu lub przypaleniu. Najlepiej obserwuj danie podczas pieczenia i na tej podstawie postaraj się „wyczuć” swój piekarnik;
- nie wahaj się piec na kilku poziomach – piekarnik pozwala na równomierne pieczenie większej ilości jedzenia na kilku blachach. Korzystaj więc z tego rozwiązania, kiedy tylko masz taką potrzebę. Pamiętaj jednak o tym, by zostawiać między blachami większą przestrzeń, co pozwoli na swobodny przepływ gorącego powietrza;
- pamiętaj, że termoobieg sprzyja odparowywaniu wilgoci – jeśli więc zależy ci na jej utrzymaniu wewnątrz potrawy, nie zapominaj o tym, by nakryć ją pokrywką lub folią aluminiową, a odkryć wtedy, kiedy chcesz ją przyrumienić na końcowym etapie przygotowywania.
Termoobieg zapewnia szybsze i bardziej efektywne pieczenie. Eliminuje tzw. gorące punkty, pozwala na przygotowywanie kilku potraw jednocześnie, a także gwarantuje doskonałe wypieczenie i rumianą, chrupiącą skórkę. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, uważnie obserwuj dania podczas pieczenia, co pozwoli ci „wyczuć” piekarnik i ustalić, jak bardzo skrócić czas pieczenia. A także ustalić, o ile stopni obniżyć temperaturę w stosunku do tradycyjnego trybu pieczenia.