Uwielbiasz wstać rano i napić się swojej ulubionej aromatycznej kawy? Gorący napój jest świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia, jednak w upały lepszym wyborem będzie kawa mrożona bądź cold brew. Na szczęście nie musisz szukać jej w kawiarni – ekspres ciśnieniowy De’Longhi Eletta Explore zaspokoi twoje pragnienie bez wychodzenia z domu.
Czym jest cold brew?
Jeszcze do niedawna przygotowanie klasycznej kawy cold brew wiązało się z wystawianiem cierpliwości na próbę. Oznaczało przynajmniej 12 godzin oczekiwania, aż zimna woda w dzbanku czy szklance naciągnie esencją, kolorem i aromatem grubo zmielonych ziaren. Na szczęście te niedogodności rekompensował już pierwszy łyk napoju. Kawa macerowana na zimno smakuje bowiem wyjątkowo. Jest mniej goryczkowa i mniej kwaśna niż ta zaparzana gorącą wodą. Ma naturalną słodycz oraz gładką konsystencję. Roztacza owocowe i kwiatowe nuty zapachowe. A do tego, dzięki wyższej zawartości kofeiny niż w kawie na gorąco, bardziej pobudza.
Na pomysł macerowania kawy wpadli prawdopodobnie w XVII wieku Holendrzy, którzy zainspirowali się japońską sztuką shinobi-cha (zasypywania herbaty lodem). Z czasem metoda zalewania ziaren kawy zimną wodą zyskała coraz większe grono sympatyków w Japonii (zwłaszcza w mieście Kyoto), by w latach 60. XX wieku podbić wreszcie kawiarnie w USA. Dziś cold brew cieszy się popularnością na całym świecie. Oczywiście ma też przeciwników uważających, że długie macerowanie ziaren zatrzymuje w wodzie więcej szkodliwych dla zdrowia substancji (akrylamidu czy furanu). Zachwytu nie wzbudza też u osób, które nie lubią wielogodzinnych przygotowań. Są jednak sposoby, by mocno skrócić ten czas i otrzymać najlepszej jakości napój.
W ekspresie ciśnieniowym De’Longhi Eletta Explore ECAM450.65.G przygotujesz zdrową i smaczną kawę cold brew w zaledwie 5 min. Wystarczy napełnić zbiornik świeżą wodą o temperaturze pokojowej, nasypać do młynka ulubiony gatunek ziaren i wybrać napój na panelu sterowania. Gotowe! Resztą zajmie się urządzenie wykorzystujące nowoczesną technologię Cold Extraction. Zmieli ziarna i pod niskim ciśnieniem, z pulsacyjną pracą pompy (z pominięciem systemu grzewczego) przepuści przez nie wodę, która – kropla po kropli, przez kilka minut – będzie kapać z dyszy wprost do podstawionej przez ciebie szklanki czy dzbanka. Proces przypomina parzenie kawy w dripie – z tym że tutaj odbywa się to szybciej, pod ciśnieniem, z wykorzystaniem zimnej wody.
Kawy na zimno z ekspresu? Tak, to możliwe!
Oprócz pojedynczych cold brew w modelu ECAM450.65.G przygotujesz też:
- dzbanek cold brew – czyli więcej porcji cold brew do podzielenia się z przyjaciółmi lub rodziną;
- cold brew to mix – skoncentrowaną kawę cold brew, idealną do tworzenia pysznych koktajli czy innych pomysłowych receptur.
A także inne orzeźwiające kawy:
- espresso na zimno;
- kawę na zimno;
- cold americano.
Z wyjątkiem cold brew (macerowanej w temperaturze pokojowej) pozostałe kawy są parzone w temp. 75°C. Twoje zadanie polega na wrzuceniu do szklanki kilku kostek lodu (zgodnie z instrukcją na wyświetlaczu).
A jeśli wolisz napoje kawowe w mlecznej wersji, masz do wyboru:
- cold brew latte – cold brew z mlekiem i mleczną pianką;
- cold brew cappuccino – cold brew ze spienionym mlekiem;
- cold latte macchiato – trzy warstwy: mleko, mleko z espresso, lekka mleczna pianka;
- cold caffe latte – lekka kawa z dużą porcją mleka;
- cold cappuccino – kawa z grubą warstwą spienionego mleka;
- cold cappuccino mix – kawa wymieszana ze spienionym mlekiem;
- cold flat white – kawa na bazie espresso z niewielką ilością mleka;
- spienione na zimno mleko.
Spienianie zimnego mleka (pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego) umożliwia system LatteCrema Cool. Gwarantuje on uzyskanie różnych stopni sztywności pianki (odpowiednio do napoju). Wzmacnia słodycz mleka.
LatteCrema Cool znajdziesz również w ekspresie ciśnieniowym De’Longhi Eletta Explore ECAM450.55.S, za pomocą którego wykonasz:
- cappuccino na zimno;
- cappuccino mix na zimno;
- cold latte macchiato;
- cold caffe latte;
- cold flat white;
- zimne mleko;
- flat white na zimno;
- zimne spienione mleko;
- americano na zimno.
Aby jeszcze bardziej ułatwić ci obsługę ekspresu – np. gdy jesteś jeszcze w półśnie o poranku – producent De’Longhi Eletta Explore oddzielił na dotykowym panelu sterowania napoje zimne od ciepłych. Dodatkowo możesz stworzyć listę ulubionych napojów (tu sprawdzi się przycisk: Ulubione). A jeżeli preferujesz kawę na wynos lub po prostu się spieszysz, możesz użyć funkcji To Go i przygotować napój w kubku termicznym.
O idealny smak kaw dba natomiast zastosowana w ekspresie technologia Bean Adapt. Dzięki niej urządzenie samo dostosowuje ustawienia do różnych odmian ziaren. Pozwala wydobyć z nich to, co najlepsze.
Najlepsze przepisy na zimne napoje kawowe
Ekspresy ciśnieniowe z linii De’Longhi Eletta Explore możesz oczywiście obsługiwać zdalnie – smartfonem – poprzez aplikację Coffee Link. Poza praktycznymi wskazówkami oraz inspirującymi informacjami znajdziesz w niej także mnóstwo przepisów na zimne (i gorące) napoje. Masz ochotę np. na cold brew z lodami lub kawę mrożoną z ekspresu? Oto one!
Kawa na zimno cold brew
Składniki: ziarna kawowe, zimna woda.
Sposób przygotowania:
1. Wsyp do ekspresu De’Longhi Eletta Explore 450.65.G ulubione ziarna kawowe. Wlej do pojemnika na wodę świeżą zimną wodę.
2. Wciśnij przycisk cold brew. Odczekaj 5 min, aż kawa się zmaceruje i przefiltruje.
3. Dodaj do filiżanki z gotowym napojem 2–3 kostki lodu.
Rada: cold brew możesz potraktować jako bazę do zrobienia wielu innych zimnych kaw, np. affogato (z lodami waniliowymi lub śmietankowymi) czy latte (ze spienionym na zimno mlekiem).
Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną
Składniki: 1–2 filiżanki zimnego espresso, 150 ml zimnego mleka (zwykłego lub roślinnego), 2 gałki lodów waniliowych, łyżka bitej śmietany, według uznania: łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego, kropla ulubionego syropu, szczypta zmielonych orzechów, wiórków czekoladowych lub kokosowych.
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od przyrządzenia espresso na zimno (w ekspresie De’Longhi Eletta Explore z technologią Cold Extraction) lub zaparzenia klasycznego espresso (koniecznie je przestudź).
2. W blenderze zmiksuj mleko z lodami. Jeśli potrzebujesz więcej słodyczy, dodaj miód albo cukier trzcinowy. Przelej napój do wysokiej szklanki.
3. Następnie wlej do szklanki zimne espresso.
4. Udekoruj kawę mrożoną bitą śmietaną i dowolnymi dodatkami (syropem, orzechami, czekoladą itp.).
Trik: aby uzyskać efekt warstw, wlewaj espresso powoli po tyle długiej łyżki.
Amaretto affogato
Składniki: porcja zimnego espresso, gałka lodów waniliowych, 30 ml whiskey, 15 ml syropu amaretto, łyżka pokruszonych ciastek, np. amaretto.
Sposób przygotowania:
1. Do szklanki włóż lody, dodaj whiskey i syrop amaretto.
2. Podstaw szklankę pod dozownik ekspresu De’Longhi Eletta Explore z technologią Cold Extraction i zrób espresso na zimno. Jeśli masz inny ekspres, zaparz wcześniej klasyczne espresso i przestudzonym zalej lody.
3. Na wierzch posyp pokruszone ciastka.
Kawa z rumem i mlekiem skondensowanym
Składniki: 1–2 porcje zimnego espresso, 20–50 ml rumu, 20–40 ml mleka skondensowanego, 2–3 kostki lodu.
Sposób przygotowania:
1. Wrzuć do szklanki kostki lodu.
2. Dodaj rum, a potem mleko skondensowane. Delikatnie przemieszaj całość.
3. Na koniec cienką strugą wlej zimne espresso.
Rada: napój możesz też przygotować w wersji bezalkoholowej z podwójnym espresso, mlekiem skondensowanym i kostkami lodu.
Cold brew czy kawa mrożona z ekspresu – podsumowanie
W nowoczesnych, zaawansowanych technologicznie ekspresach ciśnieniowych możliwe jest przyrządzanie napojów na zimno. Na cold brew lub kawę mrożoną już nie trzeba czekać godzinami. Przygotowuje się je szybko, np. w ekspresie De’Longhi Eletta Explore. Dzięki zastosowanej w wybranych modelach technologii Cold Extraction urządzenie przepuszcza zimną wodę przez ziarna kawy, wydobywając z nich m.in. naturalną słodycz i pełnię aromatu. System spieniania mleka na zimno LatteCrema Cool zapewnia doskonale ubitą pianę na mrożonym cappuccino czy flat white. Natomiast technologia Bean Adapt poprawia walory smakowe każdego kawowego napoju – dopasowuje ustawienia parzenia kawy do rodzaju ziaren.
Przeczytaj też, jak ekspresy De’Longhi Eletta Explore poradziły sobie w naszych testach. Zajrzyj do artykułów: