Niezależnie od tego, czy pijesz czarną, czy z mlekiem i jakie metody parzenia lubisz, podstawą dobrej kawy są jakościowe ziarna. Odpowiednio dobrane właśnie do sposobu, w jaki przygotowujesz kawę, i zmielone tuż przed zaparzeniem. Poznaj więc linię kaw Crema od Costa Coffee. Być może to właśnie wśród nich znajdziesz ulubioną mieszankę, dzięki której będziesz się cieszyć dobrą kawą na co dzień.
Kawa w domu – jak znaleźć najlepszą
Przede wszystkim dobrze jest postawić na kawę ziarnistą i mielić ją bezpośrednio przed przygotowywaniem napoju. Kawa po zmieleniu bowiem chłonie wilgoć i całkiem szybko wietrzeje – mówiąc krótko, traci smak i aromat. Nawet najszczelniejsze opakowanie nie pozwoli na ich zachowanie na dłużej. Nasza rada: zainwestuj w dobrej jakości młynek do kawy i próbuj różnych ziaren. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas poszukiwań najlepszej kawy dla siebie?
1. Pochodzenie
Do wyboru mamy kawy z Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki oraz Azji. Różnią się one walorami smakowymi, które uzależnione są od ekspozycji na słońce, wilgotności powietrza, składu gleby czy od tego, na jakiej wysokości nad poziomem morza znajduje się plantacja.
Ziarna z Ameryki Środkowej są subtelne, mają owocowy posmak i delikatną kwaskowość. Południowoamerykańskie cechują się słodkością, a w smaku można wyczuć karmel i miód. Te z Afryki uwalniają nuty kwiatowe, można w nich też znaleźć smak jagód czy czerwonych owoców. Ziarna azjatyckie to zaś aromaty drzewne i ziemne oraz niska kwaskowość.
2. Gatunki kawy
Najpopularniejsze są arabika i robusta. Ich ziarna różnią się nie tylko kształtem, ale także właściwościami smakowymi. Arabika jest delikatna, łagodna i przyjemnie słodkawa, a jednocześnie cechuje ją wyraźniejsza kwasowość, która dodaje jej wyrazistości. Robusta zaś to wyraźniejsza goryczka, orzechowy, a nawet czekoladowy posmak i mniej więcej dwukrotnie wyższa zawartość kofeiny.
Spotkasz je często połączone w precyzyjnie skomponowanych mieszankach, które zapewniają różne walory smakowe i różne poziomy intensywności aromatu – w zależności od proporcji arabiki i robusty.
3. Stopień palenia
Ma on wpływ na ostateczny smak kawy. Najczęściej spotykane poziomy wypalenia ziaren to:
- jasny – subtelny smak, większa zawartość kofeiny i wyraźniejsza kwaskowość; jasno palone są zazwyczaj kawy afrykańskie, co pozwala zachować ich naturalny, orzeźwiający posmak; ziarna jasno palone to dobry wybór do metod przelewowych, np. chemexa;
- średni – najbardziej uniwersalny; z kawy średnio palonej zaparzysz porządne espresso i przygotujesz smaczną kawę mleczną, wykorzystasz ją też do różnych metod parzenia – od automatycznych po przelewowe;
- mocny – im ciemniejsze palenie, tym bardziej zintensyfikowane smak i aromat, a jednocześnie niższa kwasowość i niższa zawartość kofeiny; ziarna mocniej palone to dobry wybór do ekspresów ciśnieniowych, w których kontakt kawy z wodą jest krótki.
Nowa linia kaw Crema od Costa Coffee
Wszystkie kawy w tej linii to zbalansowane mieszanki arabiki pochodzącej z Ameryki Łacińskiej i azjatyckiej robusty o różnym stopniu wypalenia. Ziarna, z których powstają kawy Costa Coffee, mają certyfikat Rainforest Alliance. Świadczy on o tym, że uprawa była prowadzona w sposób przyjazny dla ludzi i środowiska, a w czasie produkcji nie ucierpiały lasy deszczowe.
W rodzinie kaw Crema znajdziesz 4 mieszanki:
- Caffè Crema Velvet – jasno palona, kusi delikatnymi nutami orzechowymi i aksamitnym posmakiem ciemnej czekolady; jest delikatna, wręcz jedwabista, i pełna aromatu;
- Caffè Crema Blend – aromatyczna, ciemno palona, uwalnia nuty ciemnej czekolady, karmelu i prażonych migdałów, spośród których przebija orzeźwiający pomarańczowy akcent;
- Caffè Crema Intense – intensywna, pobudzająca, długo palona kawa; wyczujesz w niej nuty karmelizowanego cukru oraz wyjątkowy słodko-gorzki posmak kakao;
- Caffè Crema Rich – wolno palona w stopniu mocnym, jest jedwabista, intensywna, wyrazista i bogata w smaku – od nut kakao, przez karmelizowany cukier, po wyraźnie czekoladowy finisz.
W linii kaw Crema od Costa Coffee znajdziesz różne walory smakowe i niepowtarzalne aromaty. Te starannie skomponowane mieszanki z dużym prawdopodobieństwem umożliwią ci przygotowanie takiej kawy, jaką lubisz. Codziennie, we własnym domu. Spróbuj!