To coraz popularniejsze urządzenia. W różnym stopniu łączą tradycyjne grzałki z dodatkiem pary. A są też piekarniki, które umożliwiają gotowanie na parze. Dlaczego warto się zastanowić nad wyborem piekarnika z funkcją pary? Jakie zalety mają tego typu urządzenia? Sprawdź, czy to rozwiązanie dla ciebie.
Co to jest piekarnik z funkcją pary
Piekarniki z funkcją pary to sprzęty elektryczne, zazwyczaj przeznaczone do zabudowy. Znajdziesz je jednak także w kuchenkach wolnostojących, choć wybór takich urządzeń jest mniejszy. Piekarnik z funkcją pary ma wszystkie te same cechy i funkcje co tradycyjny piekarnik elektryczny, ale dodatkowo umożliwia jeszcze wykorzystanie pary w procesie pieczenia. Łączy on więc tradycyjne grzałki z programem parowym.
Są też modele, które oprócz tego umożliwiają również gotowanie na parze – to oznacza, że do obróbki jedzenia wykorzystywana jest wyłącznie para. Zastępują one wtedy też specjalne naczynia do gotowania na parze czy parowary – w odróżnieniu od piekarników z funkcją pary nazywane są piekarnikami parowymi. Piekarnik z funkcją pary czy piekarnik parowy to urządzenia wielofunkcyjne.
Kiedy warto kupić piekarnik z funkcją pary
Funkcja pary pojawia się już w tańszych piekarnikach, jeśli jednak chcesz mieć możliwość gotowania na parze, musisz za to dopłacić – to już bardziej zaawansowane urządzenia.
Czy warto kupić piekarnik w funkcją pary albo piekarnik parowy? I którą opcję wybrać? Gotujesz dużo, lubisz w kuchni różnorodność, chcesz jeść zdrowo, chcesz spróbować różnych metod gotowania – z pewnością docenisz zalety piekarnika parowego. Umożliwi ci i pieczenie z dodatkiem pary, i gotowanie na parze, a najbardziej zaawansowane modele mają także specjalny program do sous vide.
Piekarniki parowe mają też zazwyczaj specjalne programy do parowego podgrzewania, odgrzewania i regeneracji jedzenia. To oznacza, że nawet na tym etapie zachowane zostaną wartości odżywcze posiłków i nie będziesz marnować jedzenia, choćby pieczywa, które bez problemu odświeżysz na parze.
Jesteś przede wszystkim fanem jedzenia pieczonego? Dodatek pary zdecydowanie ułatwi ci przygotowywanie ulubionych potraw, przyspieszy proces i pomoże uzyskać idealną konsystencję i smak. Wtedy może ci wystarczyć urządzenie z funkcją pary.
Gotowanie na parze – zalety
To bardzo zdrowy sposób przygotowywania jedzenia. Posiłki są pełnowartościowe, lekkostrawne i niskokaloryczne. Zachowane są cenne wartości odżywcze produktów, których używasz. Jędrne warzywa, soczysta ryba, idealnie ugotowany ryż – gotowanie na parze umożliwia zachowanie naturalnej wilgotności i koloru, potrawy mają odpowiednią, przyjemną konsystencję i pełnię smaku. Dzięki temu zredukujesz na przykład użycie soli. Ograniczysz także niekorzystne dla zdrowia tłuszcze. A wszystko przygotujesz szybciej – dzięki parze smaki i zapachy się nie mieszają, więc możesz robić różne potrawy jednocześnie na kilku poziomach.
Pieczenie z funkcją pary – zalety
Para dodana do pieczenia daje efekt, który łączy soczystość i chrupkość. Ułatwia wyrastanie ciasta, na przykład chlebowego. Sprawia także, że pieczywo ma sprężysty środek i chrupiącą skórkę. Delikatne ciasta, np. jogurtowe czy serniki, są równe i nie pękają, a kruche ciastka są wypieczone i przyjemnie chrupią. Mięso przygotowywane z dodatkiem pary zachowuje soczystość, a warzywa zapieczone pod beszamelem będą jędrne.