Dzbanek filtrujący to coraz popularniejszy produkt w wielu polskich domach. Jest to rozwiązanie wygodne, oszczędne i ekologiczne. Czy woda z dzbanka filtrującego jest zdrowa? Okazuje się, że można ją pić bez gotowania, a także wykorzystywać do przygotowania potraw.
![Czysta przefiltrowana woda](/fckeditor/image/201806/Dzbanek%20filtrujacy%20%E2%80%93%20jak%20prawidlowo%20go%20uzywac_cover.jpg)
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Czy woda z dzbanka filtrującego jest zdrowa i jak korzystać z dzbanka?
![Napełnianie dzbanka filtrującego](/fckeditor/image/201806/Dzbanek%20filtrujacy%20%E2%80%93%20jak%20prawidlowo%20go%20uzywac_2.jpg)
Czy wiesz, że każdego dnia zużywasz około 100 litrów wody do picia, mycia, przygotowywania posiłków i sprzątania? Wykorzystując taką jej ilość, warto mieć pewność, że jest czysta i zdrowa. Niestety, choć woda kranowa wypływa oczyszczona z zakładów wodociągowych, to zanim trafi do mieszkań, przepływa przestarzałymi rurami przepływowymi i zbiera żelazo czy piasek. To zdecydowanie pogarsza jej walory smakowe, zapachowe, a często i wizualne. Również chlor, mający uzdatniać wodę, nadaje jej nieprzyjemnego smaku i zapachu.
Do poprawienia właściwości wody zazwyczaj wykorzystuje się filtry węglowe. W domowych warunkach sprawdzają się dzbanki filtrujące z wkładem z węgla aktywnego. Działanie dzbanka filtrującego polega na przefiltrowaniu wody kranowej i oczyszczeniu jej z substancji negatywnie wpływających na smak, zapach i wygląd. Umieszczony w dzbanku filtr zatrzymuje szkodliwe związki chemiczne i przepuszcza czystą wodę, wzbogacając ją często w dobre dla zdrowia minerały.
Czynności związane z filtrowaniem wody sprowadzają się do nalania wody z kranu do komory z filtrem, resztę wykonuje dzbanek. Przed nalaniem świeżej wody z kranu wylej pozostałość, która odstała ponad 12 godzin, a na pewno wodę z poprzedniego dnia.
Przed umieszczeniem dzbanka pod kranem zdejmij pokrywę, a następnie skieruj strumień wody do komory z filtrem. Już po pierwszych mililitrach filtr zaczyna działać. Filtrowana woda przepływa do zbiornika – upewnij się, do której komory nalewasz wodę, by woda kranowa nie przedostała się do czystej i przefiltrowanej.
Po zapełnieniu komory z filtrem nakryj ją pokrywką. Jeśli wkładasz świeży wkład filtrujący, naciśnij i uruchom wskaźnik, by na nowo zaczął odmierzać czas. Pierwszą przefiltrowaną wodę wylej. Przepływające czarne drobinki wskazują na to, że filtr został uruchomiony i aktywny węgiel zaczyna działać. Nie spożywaj tej wody – dopiero drugie filtrowanie nadaje się do picia. Producenci zapewniają, że przefiltrowana woda nadaje się do bezpośredniego spożycia bez gotowania.
Jaki dzbanek filtrujący wybrać?
![Klasyczny dzbanek filtrujący](/fckeditor/image/201806/Dzbanek%20filtrujacy%20%E2%80%93%20jak%20prawidlowo%20go%20uzywac_1.jpg)
Decydując się na zakup dzbanka filtrującego, warto wziąć pod uwagę kilka ważnych parametrów. Klasyczny dzbanek filtrujący ma pojemnik na czystą wodę, komorę z wkładem filtrującym oraz pokrywkę ze wskaźnikiem wymiany wkładu. Główny pojemnik, w którym gromadzi się przefiltrowana woda, wykonany jest z bezpiecznego tworzywa sztucznego, pozbawionego bisfenolu. Najczęściej to przezroczysty i bezbarwny plastik, który daje podgląd ilości wody w pojemniku. Wybrane modele dzbanków filtrujących mają podziałkę, która dokładnie wskazuje, ile wody pozostało w dzbanku. Pojemniki w zależności od kolekcji, marki i pojemności mają różne kształty. Obowiązkowym elementem dzbanka filtrującego jest wkład z węglem aktywnym bądź innym składnikiem filtrującym. To od niego zależy jakość przefiltrowanej wody, dlatego tak istotna jest kontrola i regularna wymiana zużytego wkładu. Filtr z węglem aktywnym i dodatkami w postaci naturalnych łupin orzechów kokosowych, żywicy jonowymiennej czy złoża alkalicznego ogranicza ilość substancji chemicznych negatywnie wpływających na walory i właściwości wody kranowej. Wkład filtrowy całkowicie usuwa metale ciężkie (ołów i miedź) i cząsteczki stałe w postaci piasku, kamyków, żwiru czy iłu, które wpadają do wody przepływającej rurami wodociągowymi.
Kolejnym istotnym elementem dzbanka filtrującego jest wskaźnik wymiany wkładu filtrującego, który informuje o tym, że aktywny węgiel stracił już swoje właściwości i przypomina o konieczności wymiany wkładu na nowy. To wygodne i praktyczne rozwiązanie, nie trzeba bowiem zaznaczać w kalendarzu czy zapisywać, kiedy ostatni raz został włożony świeży wkład filtrujący. Wśród proponowanych dzbanków filtrujących można wyróżnić:
- Aquaphor Diamond 2,8l;
- Laica ROMA 3,7L;
- Brita Marella PerfectFit (biały);
- Brita Marella XL;
- Brita Fill & Serve.
Dzbanek filtrujący to produkt godny uwagi, który powinien znaleźć się w każdym domu i mieszkaniu. Jest to rozwiązanie bardzo komfortowe, a także ekologiczne, a dodatkowo pozytywnie wpływające na zdrowie.