Złociste, chrupiące frytki, kurczak w panierce, warzywa w tempurze… Jeśli należysz do miłośników tego typu przekąsek, z pewnością przeszedł ci przez głowę pomysł zakupu frytkownicy, w której szybko przygotujesz smaczne potrawy. Ale jaka frytkownica – tłuszczowa czy beztłuszczowa – lepiej wpasuje się w twoje kulinarne upodobania? Jakie są różnice między tymi urządzeniami? Tego dowiesz się, gdy przeczytasz ten poradnik.
Tradycja przed nowoczesnością
Zacznijmy od tradycyjnej frytkownicy, która przeniosła się do domowych kuchni z barów i restauracji. Jak działa zwykła frytkownica? Sposób użytkowania tego typu sprzętu jest bardzo prosty. Do zbiornika należy wlać odpowiednią ilość oleju, ustawić temperaturę, a gdy olej już ją osiągnie, ostrożnie włożyć do niego składniki. Nie trzeba się ograniczać do smażenia jedynie przekąsek z ziemniaków. Dzięki termostatowi i zaleceniom producenta dotyczącym smażenia poszczególnych rodzajów dań we frytkownicy przygotujesz m.in. mięso, ryby, warzywa czy owoce morza. Dzięki temu, że tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany, zanurzane w nim składniki wchłaniają go znacznie mniej niż wtedy, gdy wrzucisz je do zbyt zimnego oleju albo ułożysz na niewystarczająco rozgrzanej patelni. A gdy po wyłowieniu złocistych kąsków położysz je na ręczniku papierowym albo bawełnianej ścierce kuchennej, pozbędziesz się nadmiaru oleju. Dzięki stałej temperaturze unikniesz także spalenia – zarówno oleju, jak i potrawy.
Zaletami tradycyjnej frytkownicy są szybkość przygotowywania potraw, ich smak i chrupkość, którą trudno jest osiągnąć, smażąc dania na patelni albo nawet w głębokim tłuszczu w garnku. Kluczem do sukcesu jest utrzymanie odpowiedniej temperatury, co jest niezwykle trudne bez wykorzystania odpowiedniego sprzętu.
Jaka frytkownica tradycyjna jest najlepsza? Przed zakupem zwróć uwagę na zakres temperatur, pojemność misy, pojemność koszyka i ogólny wygląd urządzenia – niektóre mają przezroczystą pokrywę, przez którą można obserwować zawartość, pokrywa w innych jest całkowicie zabudowana jednolitym materiałem. Różnią się też wielkością, co w wielu kuchniach może mieć kluczowe znaczenie.
Sprawdź także sposób obsługi – czy są panel dotykowy i wyświetlacz, a może pokrętło z wyraźnie opisanym zakresem temperatury i wartościami przypisanymi do konkretnych składników? Wybierz sprzęt, którego użytkowanie będzie dla ciebie najłatwiejsze i pozwoli w krótkim czasie osiągnąć odpowiednie rezultaty.
Najważniejsze zalety frytkownicy tradycyjnej to:
- szybkie przygotowywanie potraw;
- niepowtarzalne smak i chrupkość przekąsek.
Nie obędzie się jednak bez wad, do których można zaliczyć:
- wysoką kaloryczność potraw;
- dużą ilość oleju potrzebnego do smażenia;
- kłopot z utylizacją zużytego oleju.
Smażenie gorącym powietrzem – jak działa frytkownica beztłuszczowa
Frytkownica niskotłuszczowa, czyli niezwykle popularny w ostatnim czasie airfryer, to urządzenie, które zrewolucjonizowało podejście do gotowania. Tak, gotowania, ponieważ przyrządzisz w niej nie tylko frytki czy inne przekąski kojarzące się z daniami z fast foodów, ale też znacznie więcej. I to bez użycia albo z minimalną ilością tłuszczu. To największy atut tych sprzętów, który przekonuje większość osób do postawienia w swojej kuchni frytkownicy beztłuszczowej. Na czym więc polega jej działanie? Za intensywne i równomierne podgrzewanie potraw odpowiada gorące powietrze. To właśnie ta metoda pozwala w krótszym czasie niż np. w piekarniku upiec kurczaka, ziemniaki, warzywa i oczywiście frytki.
Więcej na ten temat dowiesz się z naszego poradnika o tym, jak działa frytkownica niskotłuszczowa.
Na co zwrócić uwagę przed zakupem? Jaka frytkownica do domu będzie najlepsza?
Urządzenia różnią się liczbą dostępnych funkcji, programów, zakresem temperatury i innymi parametrami, dlatego należy się zastanowić, do przygotowania jakich potraw będziemy jej używać i które rozwiązania faktycznie sprawdzą się w naszej kuchni, w której pojawi się frytkownica beztłuszczowa. Jaka pojemność kosza będzie najlepsza? To zależy od wielkości i liczby przygotowywanych porcji. Jeśli zwykle przygotowujesz obiad dla dwóch osób, sprzęty z pojedynczym koszem o pojemności 3–4 litrów są wystarczające. Jeśli jednak musisz nakarmić kilkuosobowa rodzinę, postaw na większe urządzenia z pojemniejszą komorą, w której upieczesz np. całego kurczaka. Dostępne są też frytkownice z dwoma koszami, które mają niezależne ustawienia, w których jednocześnie upieczesz mięso i np. danie wegetariańskie. W ten sposób nikt nie będzie musiał czekać na swoją potrawę i wszyscy zjedzą obiad w tym samym czasie.
Jakie są plusy smażenia we frytkownicy niskotłuszczowej:
- zdrowsze, mniej kaloryczne potrawy smażone bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością;
- wielofunkcyjność – możliwość przyrządzenia przekąsek, dań obiadowych, a nawet deserów;
- łatwe czyszczenie – poszczególne elementy można łatwo umyć pod bieżącą wodą, a często też w zmywarce;
- szybsze przyrządzanie przekąsek, dodatków albo całych potraw niż poprzez pieczenie ich w piekarniku.
A co można zaliczyć do minusów tego sprzętu, gdy porównamy go z wyżej opisaną frytkownicą tłuszczową:
- inna konsystencja frytek, nuggetsów niż tych smażonych w głębokim tłuszczu;
- mniejsza chrupkość potraw;
- dłuższy czas smażenia.
Jaką frytkownicę kupić, żeby przygotowanie posiłku było łatwiejsze
Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Na którą się zdecydować? Nie ma się co oszukiwać – smak potraw przygotowanych we frytkownicy beztłuszczowej nie będzie taki sam jak tych usmażonych w głębokim tłuszczu. Ale czy to znaczy, że jest gorszy? Zdecydowanie nie! Jest to raczej kwestia upodobań oraz podejścia do odżywiania. Jeśli zależy ci na ograniczeniu spożycia tłuszczu, to frytkownica beztłuszczowa z pewnością sprawdzi się lepiej. Jej zaletą jest także to, że przygotujesz w niej nie tylko frytki i inne smażone potrawy, ale też upieczesz ciasto, zgrillujesz mięso, warzywa, upieczesz kotlety. Możliwości jest tyle, ile funkcji w urządzeniu i pomysłów w głowie.
Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie frytek innych niż te przygotowane tradycyjną metodą, usmażone w głębokim tłuszczu, to wybierz tradycyjną frytkownicę, bo – nie ma się co oszukiwać – smaku usmażonych w niej kawałków ziemniaka nie da się uzyskać w żaden inny sposób. Regularna wymiana oleju, ustawianie odpowiedniej temperatury i odsączanie gotowych kąsków pomogą zmniejszyć negatywny wpływ tłuszczu na zdrowie. A zbilansowana dieta, w której tylko od czasu do czasu pojawią się smażone przekąski, ułatwi dbanie o sylwetkę. Bo przecież wiadomo, że w przypadku osób, które nie borykają się z problemami zdrowotnymi, szkodliwy jest nadmiar, a nie okazjonalne spożywanie potraw uznanych za niezdrowe.
Przeczytaj również nasz ranking multicookerów.