Garnek elektryczny z termostatem ułatwia gotowanie, smażenie, pieczenie i sterylizację butelek. Pozwala na regulację temperatury i dostosowywanie jej wysokości do potrzeb każdego dania. Funkcja podtrzymywania ciepła w garnku elektrycznym sprawia, że posiłki są dłużej ciepłe.
![Nowoczesne garnki elektryczne](/fckeditor/image/kontent-poradnik/39788-1.jpg)
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Garnek elektryczny z termostatem – jakie ma zalety i na co zwrócić uwagę przy zakupie?
![Kobieta gotuje w garnku elektrycznym w domu](/fckeditor/image/kontent-poradnik/39788-2.jpg)
Garnek elektryczny z regulacją temperatury ma wbudowany termostat. Jest to urządzenie, które pozwala na ustawianie dowolnego czasu i temperatury przyrządzania posiłków. Dzięki tej funkcji nie musimy nieustannie nadzorować procesu gotowania. Zakres regulacji możliwy jest zwykle w przedziale od 50 do 100°C, a moment osiągnięcia pożądanej temperatury sygnalizuje dźwięk. Na walory użytkowe garnków elektrycznych wpływa także mechanizm timera. Pozwala on na zaprogramowanie pracy bez ograniczeń czasowych lub w czasie od 20 do 120 minut. Garnki elektryczne, np. model Redmond RMC-PM381-E, mają opcję podtrzymywania temperatury, dzięki której przygotowane przez nas dania dłużej są ciepłe i nadają się do zjedzenia bez konieczności podgrzewania. Garnki elektryczne z termostatem najczęściej mają czytelny wyświetlacz LED, ergonomiczną budowę i misy o różnych pojemnościach. Zależnie od naszych potrzeb, znajdziemy urządzenia 5-litrowe, w których przygotujemy obiad dla dużej rodziny, np. Sencor SPR 3900SS, bądź mniejsze, niespełna 2-litrowe, takie jak Morphy Richards. Na rynku dostępne są także znacznie większe garnki o pojemności 27 litrów i średnicy 32,5 cm. Możemy w nich pomieścić np. 14 jednolitrowych słoików. Takim modelem jest Hyundai PC 200 SS.
Planując zakup garnka elektrycznego, warto wybierać modele z zabezpieczeniem przed przegrzaniem i pracą na sucho, które zmniejszają ryzyko uszkodzenia sprzętu w trakcie użytkowania. Garnki elektryczne najczęściej wykonane są z nieprzywierającej powłoki, np. stali nierdzewnej lub teflonowej, i mają grzałkę ukrytą w płaskim dnie. Taka budowa chroni przed przywieraniem jedzenia do ścianek naczynia i pozwala na mniejsze zużycie tłuszczu w trakcie obróbki termicznej.
Rodzaje garnków elektrycznych z termostatem
![Posiłek gotowany w garnku elektrycznym](/fckeditor/image/kontent-poradnik/39788-3.jpg)
Wśród garnków elektrycznych znajdziemy różne urządzenia, przeznaczone do specjalnych czynności. W tej kategorii mieszczą się np.:
- Ryżowary, takie jak Gastroback 42507. Są to proste w obsłudze urządzenia, w których ugotujemy ryż, ale także makarony i kasze. Umożliwiają przygotowanie ziaren w sypkiej i nieklejącej się postaci, co znacznie poprawia ich walory smakowe. Gotowanie ryżu sprowadza się do wlania do misy urządzenia jednej szklanki wody i wsypania takiej samej porcji ryżu. Niektóre sprzęty mają na wyposażeniu także kosz do gotowania na parze.
- Multicookery, np. Redmond RMC-M4510E, znane jako kombiwary. To uniwersalne i wielofunkcyjne urządzenia, które coraz częściej zastępują piekarniki, frytkownice, kuchenki i maszyny do robienia chleba.
- Wolnowary, czyli urządzenia, w których składniki gotowane są przez kilka godzin. Tak przygotowane potrawy mają więcej substancji odżywczych, są bardziej soczyste, pożywne i zdrowsze. Temperatura przyrządzania dań w wolnowarze nie przekracza 100˚C. Mięso poddawane obróbce termicznej w takim sprzęcie nie przywiera do naczynia i nie kurczy się. Przykładem urządzenia jest CrockPot CSC061X.
- Zupowary, w których nie tylko ugotujemy zupę, ale też od razu będziemy mogli ją zblendować na gładki krem.
CZY WIESZ, ŻE...Garnki elektryczne z termostatem pozwalają nie tylko w wygodny sposób przyrządzić posiłek, ale też wysterylizować butelki dla niemowląt. W takich urządzeniach możemy konserwować słoiki z przetworami, a niektóre modele są dostosowane także do gotowania składników techniką sous-vide, czyli zamkniętych w próżniowych woreczkach. |
Garnek elektryczny z regulacją temperatury – dodatkowe elementy wyposażenia
Garnki elektryczne z termostatem najczęściej mają tryb gotowania automatyczny bądź manualny. W sprzedaży znajdziemy także urządzenia, które obsługują oba sposoby gotowania. Wygodną opcją jest wybór garnka z funkcją gotowania na parze. Komfort użytkowania podnoszą także izolowane termicznie (nienagrzewające się) uchwyty do przenoszenia. Niektóre urządzenia do zestawu mają dołączone metalowe statywy, łyżki zapobiegające uszkodzeniu powłoki wewnątrz naczynia i miarki.