Gotowanie w mikrofali to jedna z mało znanych, ale cenionych możliwości tego urządzenia kuchennego. Poza uniwersalną funkcją odmrażania i podgrzewania, mikrofala w krótkim czasie pozwala przygotować różnorodne potrawy mięsno-warzywne oraz ciasta na parze, zachowując cenne wartości odżywcze posiłku.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Na czym polega gotowanie na parze w mikrofali?
Gotowanie w mikrofali to zdrowsza alternatywa przyrządzania potraw mięsno-warzywnych i ciast dla tradycyjnych sposobów obróbki termicznej. Taka metoda generuje wiele korzyści nie tylko dla dobrego samopoczucia, ale i smukłej sylwetki. Mikrofalówka z funkcją gotowania na parze pozwala zachować cenne wartości odżywcze przygotowywanych produktów, utrzymując wodę obecną wewnątrz żywności. Gotowanie w mikrofali na parze nie odwadnia żywności, pozwalając jej zachować soczystą, sprężystą i jędrną konsystencję oraz apetyczny wygląd. Dodatkowo dania z mikrofalówki są lekkostrawne. Ich przygotowywanie wymaga użycia mniejszej ilości tłuszczów, takich jak masło czy olej, oraz przypraw, szczególnie soli. Posiłki cieszące się niską kalorycznością polecane są nie tylko amatorom zdrowego odżywiania, ale również osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych, takim jak diabetycy, osoby z nadwagą czy zmagające się z wysokim cholesterolem, zmianami miażdżycowymi i nadciśnieniem. Gotowanie w kuchence mikrofalowej odbywa się za pomocą specjalnego pojemnika dołączonego do urządzenia, jak w modelu Samsung MG28J5255UW. Naczynie do gotowania na parze w mikrofali składa się zwykle z dwóch części. W jego dolnym poziomie jest komora na wodę, zaś górną część stanowi pojemnik na produkty spożywcze. Artykuły poddawane gotowaniu na parze nie muszą być podobnej wielkości. Ryzyko nierównomiernego rozprowadzania i nagrzewania produktów eliminuje funkcja 6. zmysł, którą posiada Whirlpool MWP 339 SB, zapewniając odpowiednią dystrybucję ciepła emitowanego z różnych punktów urządzenia. Po włączeniu dedykowanego przycisku na panelu sterowania przepływające mikrofale podgrzewają wodę, stopniowo zmieniając jej stan skupienia na gorącą parę, która podgrzewa znajdującą się w górnej komorze naczynia żywność.
Mikrofalówka z funkcją gotowania na parze – przegląd modeli
Szeroki asortyment mikrofalówek pozwala dostosować ich design do wystroju i charakteru kuchni oraz preferencji kulinarnych jej użytkowników. Pragnąc cieszyć się zdrowym posiłkiem przygotowanym na parze, najlepiej wyposażyć kuchenne AGD o mikrofalówkę z taką funkcją, zamiast dokupywać osobno tego typu akcesoria. Jednym z modeli cieszących się dużym zainteresowaniem jest Samsung MG23K3515AS, który dzięki technologii Healthy Cooking, czyli zdefiniowanych programów, automatycznie dostosowuje parametry urządzenia do przygotowania zdrowych, różnorodnych potraw mięsnych, rybnych i warzywnych. Równie cenionym modelem jest Sharp R642WW, specjalista w zakresie przygotowywania smacznych dań o odpowiedniej wilgotności. Liderem gotowania na parze jest również Samsung MS23F301TFK, o eleganckiej lustrzano-czarnej bryle z minimalistycznym panelem sterowania.
Mikrofala z funkcją gotowania na parze – co jeszcze warto wiedzieć?
Mikrofala z funkcją gotowania na parze generuje wiele oszczędności, przede wszystkim w zakresie zużycia prądu elektrycznego. Pozwala także zaoszczędzić na zakupie specjalnych parowarów gazowych czy indukcyjnych, które dodatkowo zajmują wiele miejsca w szafce i na blacie. Unikając zakupu dodatkowego sprzętu, zyskuje się przestrzeń roboczą w kuchni, która jest szczególnie cenna w kompaktowych, nisko metrażowych pomieszczeniach kuchennych. Gotowanie na parze w mikrofalówce można też wykorzystać jako proces oczyszczania wnętrza komory urządzenia z zabrudzeń i kolonizujących się w nawet najmniejszych szczelinach chorobotwórczych drobnoustrojów. Gorące powietrze sprawdza się szczególnie w przypadku zaschniętych resztek jedzenia. To sposób skuteczny dla brudu i bezpieczny dla emalii pokrywającej wnętrze mikrofalówki. Metoda sprzątająco-pielęgnacyjna ponadto nie naraża jej użytkownika na kontakt ze środkami chemicznymi, które mogą powodować podrażnienia skóry i różnorodne reakcje uczuleniowe. Nie wpływa również na jakość działania sprzętu i nie stanowi zagrożenia dla produktów przygotowywanych po zakończeniu czyszczenia. Aby pozbyć się tłustych nalotów, suchych, zalepionych resztek czy nieprzyjemnych zapachów, wystarczy napełnić wodą pojemnik do gotowania na parze w mikrofali, ustawić funkcję gotowania parowego w urządzeniu i odczekać kilka–kilkanaście minut, aż woda zacznie obficie parować. Dla nadania przyjemnego, świeżego aromatu można do wody dodać kilka kropel soku z cytryny. Po zabiegu wystarczy usunąć wszelkie zabrudzenia ze ścian komory mikrofali miękką, chłonną ściereczką lub gąbką.