Trudno wyobrazić sobie życie bez lodówki. Bez niej przechowywanie żywności właściwie nie jest możliwe. Ale czy wiesz, jak często powinno się rozmrażać lodówkę, żeby działała jak najdłużej i jak najlepiej? Żeby się tego dowiedzieć, wystarczy przeczytać nasz artykuł, a później można rozpocząć kuchenne porządki.
Rozmrażanie lodówki – dlaczego jest to konieczne?
Lodówka to główny element kuchennego wyposażenia. Nie da się ukryć, że większość osób ma ją w domu. Ale to, jak wydajnie urządzenie będzie pracować, zależy w dużej mierze od dbania o nie i przestrzegania zasad odpowiedniej eksploatacji. Dlaczego to takie ważne? Osiadający na ściankach chłodziarki czy zamrażarki szron albo lód powoduje, że urządzenie musi pobierać więcej prądu i pracować na zwiększonych obrotach. To niekorzystnie wpływa zarówno na wysokość rachunków jak i wydajność lodówki, której zbyt intensywna praca grozi przegrzaniem. Duża wilgotność nie sprzyja również żywności, którą chłodzisz i może przyspieszać jej psucie się. Właśnie dlatego regularne rozmrażanie lodówki bez No Frost jest tak ważne.
Jak często rozmrażać lodówkę?
Zatem jak często rozmrażać lodówkę? Od czego to zależy? Jeśli na bieżąco zużywasz produkty, półki są czyste, odpływ drożny, a na ściankach nie widać zacieków ani szronu, to możesz tę czynność wykonać raz na pół roku. Jeśli natomiast jest ci trudno utrzymać czystość w urządzeniu, wyczuwasz nieprzyjemny zapach albo widzisz, że lodówka słabo chłodzi, na ściankach, albo pod dolnymi szufladami zbiera się woda, wtedy rozmrażaj ją nawet co dwa miesiące.
Rozmrażanie wymaga wyjęcia z jej środka wszystkich przechowywanych produktów, szuflad oraz półek. To doskonały moment, żeby przejrzeć zawartość urządzenia, sprawdzić daty przydatności do spożycia i pozbyć się zapomnianych resztek wciśniętych w kąt chłodziarki. Podczas rozmrażania, a później mycia lodówki nie zapomnij o dokładnym wyczyszczeniu uszczelek i zakamarków oraz o usunięciu wszelkich zabrudzeń i resztek jedzenia. Więcej na temat przygotowania urządzenia i jego prawidłowego rozmrażania przeczytasz w naszym artykule na temat rozmrażania lodówki.
Jak dbać o chłodziarkę?
Warto raz w tygodniu przeglądać zawartość chłodziarki i na bieżąco usuwać z niej żywność, która nie nadaje się do spożycia. Produkty, które są już otwarte, albo mają krótką datę przydatności, ustawiaj z przodu półki – wtedy o nich nie zapomnisz i zużyjesz je w terminie. To pozwoli ci przedłużyć moment generalnego czyszczenia i rozmrażania lodówki, ale też zapobiegniesz marnowaniu żywności. To, jak często rozmrażać lodówkę, w dużej mierze zależy od codziennej eksploatacji i dbania o urządzenie. Jeśli szukasz nowej lodówki i nie wiesz, które urządzenie będzie najlepsze, sprawdź nasz ranking lodówek.