Sałata pięknie zielona do dwóch tygodni, a marchew jędrna i soczysta nawet 70 dni. Owoce i warzywa nie tracą witamin. Sery i wędliny dłużej zatrzymują wilgoć. Tak, to nie przesada, tylko zasługa inteligentnych lodówek – wyposażonych w komory świeżości, komory zero i systemy NoFrost z dwoma obiegami powietrza. Sprawdź, na czym polega ich działanie. Poznaj też praktyczne triki, dzięki którym twoja żywność w lodówce dłużej zachowa świeżość.
Warzywa i owoce wędrują do komory świeżości
Co to jest i jak działa komora świeżości w lodówce? To przeważnie szuflada z oddzielnym obiegiem powietrza, w której panują specjalne warunki – podwyższona wilgotność i nieco niższa temperatura niż w chłodziarce. Idealne miejsce do przechowywania większości warzyw i owoców. Produkty dłużej zachowują tu świeżość, jędrność, kolor, smak, aromat i – co bardzo ważne – wartości odżywcze. W zależności od producenta i modelu lodówki wilgotność powietrza w szufladzie wynosi od 70% do 95% – i zwykle jest regulowana (ręcznie lub elektronicznie). Modyfikacji mogą też podlegać wartości temperatury. Precyzyjne sterowanie pozwala zminimalizować efekt skraplania się wody, zapobiega jej spływaniu po ściankach na dno szuflady. Chroni warzywa i owoce przed leżakowaniem w kałuży (co przyspieszałoby ich psucie się).
Komora świeżości to zwykle najniżej położona szuflada chłodziarki. W dobrych urządzeniach jest szczelna, wyposażona w pokrywę i uszczelki. Niestraszne jej wahania temperatury w lodówce, gdy zbyt często otwierasz drzwi.
Wyjątkową szufladę HarvestFresh+ znajdziesz w lodówce Beko B3RCNA344HXB b300. Wyróżnia się ona podświetleniem w kolorach niebieskim, zielonym i czerwonym. Efekt dekoracyjny? To przy okazji. Głównym celem zmiany kolorów w technologii HarvestFresh jest jednak imitacja dobowego cyklu słonecznego. Dzięki utrzymaniu w komorze w odpowiedniej proporcji światła i ciemności, rośliny – nawet po zerwaniu – zachowują pełnię witalności i nie tracą wartości odżywczych. W porównaniu z produktami przechowywanymi w zwykłej lodówce są bogatsze w witaminy A i C (testy przeprowadzano na pomidorach i zielonych paprykach przez laboratoria Intertek, na zlecenie Beko). Pozostają świeże nawet do 30 dni.
Mięso i ryby zapraszamy do lodówki z komorą zero
W wielu nowoczesnych lodówkach tuż nad komorą świeżości znajduje się nieco mniejsza szuflada, tzw. komora zero. Jak sugeruje nazwa, panuje w niej temperatura ok. 0°C (najczęściej stosowany przez producentów zakres wynosi tu od -1°C do 3°C). Zazwyczaj komorę cechują oddzielny obieg powietrza – gwarancja stabilnej temperatury oraz izolacji smaków i aromatów – a także wilgotność powietrza na poziomie 40–50%. Jeśli się zastanawiasz, do czego ma służyć taka szuflada, oto szybka odpowiedź. Dzięki niej dwa, trzy razy dłużej (w porównaniu ze zwykłą lodówką) przetrwają:- mięso – surowe lub poddane obróbce termicznej;
- wędliny;
- ryby;
- sery;
- dania z krótkim okresem przydatności do spożycia.
Szuflada nadaje się też do powolnego rozmrażania produktów spożywczych czy przechowywania lodów przed podaniem (dzięki temu lekko zmiękną).
W komorze zero warto umieszczać jedzenie szybko się psujące, które zamierzasz spożyć w najbliższym czasie. Szuflada jest bowiem funkcjonalnym łącznikiem między chłodziarką a zamrażarką. Pozwala żywności dłużej zachować świeżość. Nie zamraża jej, a jednocześnie minimalizuje rozwój flory bakteryjnej. Szuflada zero, np. VitaFresh w modelu Bosch KGN397LDF, poprawia higienę przechowywania produktów. Jest wykonana z wysokiej jakości tworzywa – łatwego w czyszczeniu, odpornego na wnikanie brudu.
A może dwie komory w jednej szufladzie?
Na rynku dostępne są także lodówki z jedną szufladą, która pełni zarówno funkcję komory zero, jak i komory świeżości. Taka szuflada może działać w trybie pojedynczym – z jedną stałą temperaturą i określoną wilgotnością – albo w trybie podwójnym, z różnymi ustawieniami. W drugim przypadku strefy wydzielisz np. specjalnym separatorem. Ich wielkość dopasujesz do aktualnych zasobów w lodówce. Masz dziś sporo warzyw i owoców? Zatem komora świeżości zajmie ci większość szuflady. Planujesz grilla w weekend? Zapewne zwiększysz wtedy pojemność komory zero.
Dłużej świeże w lodówce NoFrost czy bez NoFrost?
Technologia NoFrost (czyli bezszronowa) w lodówce poprawia jakość przechowywania żywności. Nadmiar wilgoci z powietrza nie rozprzestrzenia się w komorze chłodziarki i nie osadza na produktach spożywczych, przyspieszając ich psucie. Wilgoć wędruje do skraplacza, następnie do specjalnego pojemnika nad agregatem i odparowuje na zewnątrz. Na ściankach nie tworzą się również skropliny, a z nich lód, do którego tak chętnie przymarza jedzenie (zmieniając często teksturę, smak i zapach).
Ponieważ lodówki NoFrost nie wymagają ręcznego rozmrażania, znika też konieczność regularnego opróżniania ich z produktów spożywczych (co często wiąże się ze stratami, np. wyrzucaniem po kilku godzinach rozmrażania roztopionych lodów). Ponowne mrożenie produktów mlecznych oraz mięs i ryb stanowczo odradzamy – spożycie ich grozi zatruciem pokarmowym lub innymi poważnymi chorobami.
Idealnie, gdy system NoFrost dotyczy zarówno chłodziarki, jak i zamrażarki – mówimy wtedy o lodówkach z pełnym NoFrost. A także gdy urządzenie ma podwójny system cyrkulacji powietrza, który zapobiega mieszaniu się zapachów i nadmiernemu wysuszaniu żywności, gwarantuje optymalne warunki przechowywania. Jeśli szukasz w lodówkach nowoczesnych rozwiązań przedłużających jedzeniu świeżość, to w modelu Bosch KGN397LDF zwróć uwagę na tylną ściankę High-Glossy Backwall z technologią obiegu powietrza Multi Airflow. Dzięki niej zimne powietrze rozchodzi się sprawiedliwie na wszystkie półki i w każdym zakamarku chłodziarki gwarantuje stałą temperaturę.
Lodówki Beko B3RCNA344HXB b300 czy B5RCNA406HXB1 bPro500 mogą się pochwalić podobną technologią AeroFlow. Zimne powietrze otacza w nich każdy produkt spożywczy, bez względu na to, gdzie się znajduje. Dystrybucja jest delikatna, bezpieczna dla żywności, a wahania temperatury szybko minimalizowane.
Jak przechowywać i dbać o żywność w lodówce – 7 pomocnych podpowiedzi
1. Staraj się oddzielać od siebie produkty spożywcze. Dzięki temu poprawisz cyrkulację powietrza w lodówce, zapobiegniesz szybszemu psuciu się żywności. Nie upychaj jedzenia na półkach. Zwiększa się wtedy ryzyko niedomknięcia drzwi oraz dotykania tylnej ścianki (w lodówkach bez NoFrost na produktach może się pojawić woda ze skroplin, a potem warstwa lodu).
2. Przechowuj rzeczy na półkach zgodnie ze wskazówkami producenta lodówki, zwłaszcza jeśli masz chłodziarkę starszego typu, bez NoFrost. Według ogólnych zasad przyjmuje się, że na górnej półce ustawiamy m.in. produkty mleczne i dżemy. Poniżej umieszczamy wędliny i mięsa, a najniżej warzywa i owoce. W nowszych modelach zaleca się trzymanie mięs i ryb w dolnej szufladzie – specjalnej komorze zero, natomiast warzyw i owoców – w komorze świeżości.
3. Na linii wzroku, z przodu półek, umieść żywność z najkrótszym okresem przydatności do spożycia, produkty zaczęte itp.
4. Unikaj przechowywania otwartych jogurtów, puszek z rybami czy serów i mięsa bez opakowania. Przełóż je do szczelnych pojemników, sery ewentualnie owiń papierem. To dobry sposób na ograniczenie żywotności bakterii, które mogą się przenieść na inne produkty spożywcze, przyspieszyć ich psucie lub więdnięcie.
5. Do szczelnych – najlepiej hermetycznie zamykanych – pojemników lub naczyń włóż pozostałości obiadu czy inne samodzielnie przygotowane potrawy (pasty, sałatki, koktajle, ciasta). Dłużej zachowają świeżość i nie przejdą zapachem innych produktów.
6. Jeśli to możliwe, nie otwieraj zbyt często lodówki oraz nie pozostawiaj niepotrzebnie uchylonych drzwi. Unikaj również wkładania do niej ciepłych potraw. Zbyt wysoka temperatura w komorze pogarsza jakość przechowywania.
7. Dbaj o higienę w lodówce. Usuwaj na bieżąco produkty zapleśniałe, stare, przeterminowane. Wraz z nimi pozbędziesz się bakterii, grzybów czy pleśni, które szkodzą jedzeniu oraz tobie. Raz na tydzień, dwa przecieraj półki na mokro (godne polecenia są specjalistyczne detergenty do lodówek). Co trzy, cztery miesiące dokładniej umyj całe urządzenie.
Aby żywność w lodówce dłużej zachowała świeżość – podsumowanie
Istnieje wiele sposobów, by żywność w lodówce dłużej utrzymywała świeżość. Jednym z najbardziej skutecznych jest umieszczanie wybranych produktów w specjalnie przystosowanych do tego pojemnikach lub szufladach, określanych mianem komór świeżości czy komór zero. EverFresh+, VitaFresh, BioFresh+, CoolSelect Zone, CrispFresh, HydroFresh, PerfectFresh – tak producenci lodówek nazywają te komory w swoich urządzeniach. Panują w nich warunki (wilgotność powietrza i temperatura) idealne do trzymania warzyw, owoców, mięs, ryb, serów. Jakość przechowywania pozostałych produktów poprawiają: obniżona wilgotność, stabilna temperatura oraz równomierny obieg powietrza, które gwarantują lodówki NoFrost.
Pomocne w przedłużaniu świeżości jedzenia są też pewne proste nawyki. Warto np. częściej sprzątać lodówkę, przekładać zaczęte produkty do szczelnych pojemników i tak umieszczać żywność na półkach, by nie utrudniać cyrkulacji powietrza.