Jak zmywać naczynia, by były czyste, lśniące i bez skaz?

Matylda Gruman
Artykuł powstał we współpracy z Finish

Uważasz, że dobrze wiesz, jak zmywać naczynia, bo robiłaś/robiłeś to tysiąckrotnie. Ale czy na pewno? Jeśli zdarzyło ci się wyciągać ze zmywarki kieliszki z białymi zaciekami albo czyścisz zmywarkę raz na rok, ten tekst jest dla ciebie. Przeczytaj, jak zmywać naczynia, by były higienicznie czyste, lśniące i bez skaz. Sprawdź, dlaczego to takie ważne i wciel w życie kilka prostych zasad.

 

Higienicznie czyste naczynia – w trosce o zdrowie domowników

Lśniące czystością naczynia to nie tylko wizytówka kuchni. Przedmioty te mają kontakt z żywnością, którą potem spożywamy, więc powinny być wolne od zanieczyszczeń, chorobotwórczych bakterii, pleśni, grzybów. Choć zwykle dobrze sobie radzimy z tego typu drobnoustrojami (zostają one pokonane przez nasz system odpornościowy), to jednak w niektórych przypadkach mogą być niebezpieczne dla zdrowia – powodować np. zaburzenia jelitowe u noworodków, małych dzieci lub osób z problemami trawiennymi.

Higieniczną czystość należy zagwarantować naczyniom oraz całej strefie zmywania – zmywarce, zlewozmywakowi oraz towarzyszącym mu akcesoriom

Higieniczną czystość należy zagwarantować naczyniom oraz całej strefie zmywania – zmywarce, zlewozmywakowi oraz towarzyszącym mu akcesoriom (gąbkom, szczoteczkom, druciakom). Zalegające w nich resztki jedzenia szybko się rozkładają pod wpływem ciepła i wilgoci. Są siedliskiem mikroorganizmów, które mogą mieć negatywny wpływ na układ pokarmowy człowieka. Szczególnie groźne dla zdrowia są np. bakterie salmonelli.

 

Zadbana zmywarka równa się czyste naczynia

Nawet najlepsza zmywarka nie zagwarantuje ci czystych naczyń, gdy zapomnisz o jej regularnej pielęgnacji. Co 7–14 dni (w zależności od intensywności użytkowania urządzenia) przetrzyj komorę ściereczką kuchenną zwilżoną wodą i detergentem. Usuń resztki żywności oraz inne zabrudzenia, np. klej po etykietach ze słoików. W ten sam sposób potraktuj kosze, szuflady na sztućce, drzwi od wewnętrznej strony, ich krawędzie oraz uszczelki. Wyczyść filtr zmywarki: odkręć go, uwolnij od zanieczyszczeń, umyj sitko pod bieżącą wodą.

Co 6–8 tygodni poświęć zmywarce nieco więcej uwagi. Zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia włącz automatyczny program czyszczący (o ile jest w wyposażeniu) lub wybierz intensywny cykl zmywania – z jak najwyższą temperaturą wody. By usunąć tłuszcz, osady wapienne, brzydkie zapachy oraz niewidoczne gołym okiem zanieczyszczenia, użyj dodatkowo środka do czyszczenia zmywarek, np. płynu, żelu lub tabletek.

Na co dzień dbaj o kondycję urządzenia. Dzięki temu nie będzie ono wymagać czasochłonnych zabiegów pielęgnacyjnych oraz zapewni umytym naczyniom higieniczną świeżość. Stosuj sól do zmywarek – zapobiega odkładaniu się kamienia, przedłuża żywotność sprzętu oraz poprawia jakość mycia. Korzystaj z preparatu nabłyszczającego. Poza pięknym połyskiem zapewnia naczyniom i stalowym elementom zmywarki specjalną warstwę ochronną, minimalizuje efekt białych smug.

Przed załadunkiem zbierz z naczyń pozostałości jedzenia. Rozmieść wsad w taki sposób, by talerze, garnki, sztućce itp. się nie stykały. Duże garnki czy miski ustaw pod skosem i w dolnym koszu. Bardziej delikatne przedmioty (szklanki, kieliszki) umieść w górnym koszu, w miarę możliwości ustabilizuj je. Zapewnij wodzie i detergentom swobodny przepływ między naczyniami. Pamiętaj, lepiej umieścić w zmywarce mniej rzeczy, niż przesadzić z ich liczbą. 

 

Zmywanie ręczne – praktyczne porady

Jeśli zmywasz naczynia w zlewozmywaku, pamiętaj o wcześniejszym wyczyszczeniu jego komory i sitka. Dopiero później nalej do zlewu wodę z płynem do naczyń (nie przesadź z jego ilością, wystarczą 2–3 krople). Lepiej unikaj mycia pod bieżącą wodą, bo generuje to olbrzymie straty wody (nawet 80 l). Usuń z naczyń resztki żywności. Posegreguj rzeczy na: szkło, kubki, talerze, sztućce i garnki. Zacznij mycie od tych delikatnych i najmniej brudnych, a na koniec zajmij się tymi najbardziej tłustymi i wymagającymi szorowania. Przekładaj naczynia do drugiej komory z czystą wodą lub odkładaj na chwilę na bok (jeśli twój zlew jest jednokomorowy), po czym opłucz wszystkie naczynia. Jeśli sytuacja tego wymaga, wymień wodę podczas mycia na czystą.

Zacznij mycie od tych delikatnych i najmniej brudnych, a na koniec zajmij się tymi najbardziej tłustymi i wymagającymi szorowania.

Wybrane akcesoria (butelki dla niemowlaków, smoczki, słoiki na przetwory) wyparz. Wrzątkiem możesz też potraktować na koniec gąbeczkę, druciak, szczotkę. Dobrze je wysusz, np. na kaloryferze. A jak często wymieniać myjkę do naczyń? Najlepiej co tydzień, dwa.

Umyte naczynia osusz na suszarce (ta też powinna być czyszczona przynajmniej raz w tygodniu) lub wytrzyj do sucha czystą ścierką kuchenną. Jeszcze tylko szybkie umycie zlewu oraz blatu wokół i gotowe!

  • 44,99 zł
  • 49,99 zł
  • 54,99 zł
  • 49,99 zł
  • 42,99 zł
  • 57,99 zł
  • 79,99 zł
  • 44,99 zł
  • 54,99 zł
  • 74,99 zł

W zmywarce czy w zlewozmywaku?

Mycie naczyń w zmywarce zajmuje mniej czasu i zapewnia większą wygodę. Pomaga też oszczędzać wodę (zmywarka zużywa jej około 12 litrów na cykl, natomiast w zlewozmywaku może przeciec ci przez palce nawet 50 litrów wody). Myjąc naczynia w zmywarce – zwłaszcza jeśli korzystasz z programów higienicznych lub funkcji suszenia parą – wyeliminujesz patogeny, które mogłyby ci umknąć podczas mycia ręcznego.
Zmywarka ułatwia wykorzystanie bakteriobójczej mocy gorącej wody (niektóre modele wyposażono np. w funkcje wyparzania butelek i smoczków dla niemowląt). Podczas mycia ręcznego, w zlewozmywaku, trudno byłoby ci znieść zbyt wysoką temperaturę wody.

Jeśli właśnie planujesz zakup zmywarki, świetnie! Rozejrzyj się przy okazji za produktami do jej codziennego użytkowania oraz pielęgnacji. Do wyboru masz tabletki, kapsułki i żele do zmywania, sole zmiękczające, nabłyszczacze, odświeżacze i środki do czyszczenia zmywarek. Zwróć uwagę też na zestawy startowe 
łączące kilka najważniejszych rodzajów detergentów. To bardzo wygodne rozwiązanie. Dzięki preparatom do zmywarek zadbasz o nowe urządzenie, zyskasz czyste naczynia i pewność, że troszczysz się o zdrowie swoje i domowników.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!