Trudno jest Ci się rozstać z filiżanką aromatycznej kawy, którą raczysz się każdego ranka? Zastanawiasz się, czy kawa jest zdrowa, jeśli przyrządzisz ją w odpowiedni sposób? Wyjaśniamy, jakie korzyści może przynieść pobudzający napój i jak najlepiej jest go parzyć, by wyeliminować możliwe negatywne efekty.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:- czy kawa jest zdrowa i jakie ma korzyści, |
Czy kawa jest zdrowa – jakie są korzyści picia kawy?
Nadmierne picie kawy może szkodzić zdrowiu i nie zaleca się przesadnego raczenia się tym napojem – to powszechnie znany fakt, o którym przypomina wielu lekarzy. Jednak wpływ kawy na zdrowie ma też drugą stronę – spożywana z rozsądkiem, może przynieść organizmowi wiele korzyści. Warunkiem jest oczywiście to, by nie przekraczać granicy czterech filiżanek dziennie.
UWAGAKorzystny wpływ kawy na zdrowie dotyczy osób, które nie mają problemów z nadciśnieniem. Jeśli cierpisz na tę przypadłość, ewentualne spożywanie napojów zawierających kofeinę należy skonsultować z lekarzem. Kawy powinny też unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią. |
Jakie są więc potencjalne korzyści? Kawa znana jest z tego, że:
- pobudza i ułatwia koncentrację,
- podnosi ciśnienie i poprawia krążenie krwi,
- przyspiesza przemianę materii i wspomaga spalanie tłuszczu,
- zawiera antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia komórek,
- spożywana w umiarkowanych ilościach wzmacnia tętnice i chroni serce,
- dostarcza witamin z grupy B i innych składników mineralnych.
Kawa sypana czy rozpuszczalna – która jest mniej szkodliwa?
To, jaki wpływ kawa będzie miała na Twoje zdrowie, w dużej mierze zależy od tego, jak ją przygotowujesz. Jeśli chętnie sięgasz po popularną kawę rozpuszczalną, czyli instant, nie jest to najzdrowszy wybór. Granulki są wysoko przetworzone, przez co nie znajdziesz w nich już naturalnych substancji o pozytywnym wpływie na organizm, jak również – większości pobudzającej kofeiny. Ponadto kawa rozpuszczalna może zawierać szkodliwe substancje chemiczne oraz wysokokaloryczne dodatki poprawiające jej smak.
Co w takim razie będzie zdrowsze – kawa rozpuszczalna czy sypana? Drugim najpopularniejszym sposobem przygotowywania tego napoju w domowym zaciszu jest tzw. kawa po turecku, która powstaje przez zalanie drobno mielonych ziaren wrzątkiem. Również ta metoda nie jest zalecana przez specjalistów – ponieważ fusy pozostają w kubku, napój może podrażniać żołądek oraz wątrobę.
Zdrowa kawa – jak ją parzyć, by nie szkodziła?
Jakie są więc metody parzenia kawy o najmniej szkodliwym wpływie na zdrowie? Najlepszym sposobem jest korzystanie z ekspresu ciśnieniowego, w którym gorąca woda ma kontakt z ziarnami tylko przez bardzo krótki czas. Kawa z ekspresu nie podrażnia też żołądka tak bardzo, jak ta przygotowana przez zalanie drobno mielonych ziaren w kubku. Jest też mniej szkodliwa niż kawa z ekspresu przelewowego, w którego przypadku ekstrakcja trwa znacznie dłużej. Jeśli więc zależy Ci na zdrowym pobudzeniu w ciągu dnia, wybierz aromatyczne espresso przygotowane na bazie świeżo zmielonych ziaren wysokiej jakości. Do domowych zastosowań świetnie sprawdzi się ekspres automatyczny, np. DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117.W. Sprawdź nasze porównanie najlepszych ekspresów do kawy z młynkiem!
To, jakie właściwości zdrowotne ma napój, zależy przede wszystkim od wybranej kawy. Świeżo mielone ziarna nie tylko pozwalają otrzymać smaczniejszy i bardziej aromatyczny napój, ale dają Ci kontrolę nad ich jakością. Zastanawiasz się, jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Na ziarnach nie warto oszczędzać – wybierz wysokiej jakości mieszankę z niewielkim dodatkiem Robusty, np. Vaspiatta Crema Italiana 1 kg, aby cieszyć się delikatną w smaku kawą.