Świeży sok z wyciskarki to samo zdrowie – zawiera mnóstwo witamin i błonnika, jest gęsty, treściwy. Nie tylko świetnie smakuje, ale też atrakcyjnie wygląda, bo jest jednorodny, aksamitny i ma ładny kolor. W dodatku wyciskarka wolnoobrotowa bardzo dobrze radzi sobie nie tylko z owocami i warzywami, ale też ziołami, a nawet orzechami. Niektóre modele potrafią dodatkowo robić także smoothie, lody i sorbety. Ważne jest również to, że wyciskarki działają po cichu i z reguły nie wymagają obierania i krojenia owoców. Przeczytaj, jak wybrać najlepszą wyciskarkę.
Dlaczego warto postawić na wyciskarkę wolnoobrotową?
Dobrze mieć w kuchni to urządzenie przede wszystkim dla zdrowia – domowy sok z wyciskarki jest bez porównania zdrowszy niż kupowany w sklepie, jest też zdrowszy niż sok z sokowirówki, bo sposób działania wyciskarki jest inny.
Wyciskarka pracuje wolniej niż sokowirówka. To nie jest wada, ale źródło zalet. Istotą jej działania jest to, że nie tnie i nie ściera owoców i warzyw – jej wał obrotowy napędza ślimak, który je powoli ściska i miażdży, wyciskając sok. Powoli, to znaczy w tempie 30–90 obrotów na minutę. Właśnie taką prędkość mają dostępne w sprzedaży modele.
Dzięki temu powolnemu miażdżeniu otrzymujemy w postaci soku około 80 procent odżywczych, wartościowych składników owoców, warzyw czy liści. Wyciskany sok ma dużo witamin oraz błonnika, który spowalnia wchłanianie węglowodanów i zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi. Taki sok ma wiele zalet:
- nie jest napowietrzony, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość – do kilku dni w lodówce;
- zawiera dużo witamin i błonnika, bo do urządzenia wrzucamy całe, nieobrane ze skórki owoce, a zatem jest dobry dla zdrowia.
- nie jest podgrzany, ponieważ w maszynie brak szybkoobrotowych tarcz czy ostrzy, co także ma wpływ na trwałość soku i zawartość witamin;
- ma ładne kolory, bo nie traci ich tak bardzo pod wpływem tlenu;
- jest gęsty, jednorodny, nierozwarstwiony.
Powolne obroty dają więc w efekcie bardzo zdrowy i smaczny sok. Ale są też inne plusy:
- cicha praca – wyciskarka działa znacznie ciszej niż sokowirówka lub blender;
- możliwość wyciśnięcia liści, łodyg, twardych korzeni;
- różnorodność „niesokowych” zastosowań: mleko wegańskie (np. z namoczonych nerkowców), sorbety, lody, smoothie...
A czy są jakieś minusy korzystania z wyciskarki wolnoobrotowej? Właściwie jest tylko jedna trudność, ale taka jak w wypadku korzystania ze wszystkich urządzeń kuchennych: konieczność czyszczenia. Po użyciu trzeba wyciskarkę rozłożyć i umyć, a przed użyciem złożyć. Producenci dokładają jednak starań, by jak najbardziej uprościć te czynności. W opisach urządzeń często podaje się, ile minut zajmuje czyszczenie. W komplecie często są też dołączane specjalne szczoteczki ułatwiające dokładne mycie. Są też urządzenia, które mają funkcję automatycznego mycia wstępnego.
Na co zwracać uwagę, wybierając wyciskarkę wolnoobrotową?
Zastanawiasz się, jaki model wybrać? Oto ważne dla użytkownika cechy, jakimi różnią się te urządzenia:
- Moc: wyciskarki dostępne w sklepach mają najczęściej moc 150–400 W. Większa moc pozwala urządzeniu lepiej radzić sobie z twardymi korzeniami, jak marchew, buraki, imbir, a nawet z orzechami, pestkami czy nasionami. Większa moc to możliwość dłuższej ciągłej pracy urządzenia. Ale jeżeli będziesz wyciskać sok głównie z cytrusów, jabłek, bananów czy pomidorów, duża moc będzie ci mniej potrzebna.
- Wielkości otworu wsadowego – im większy, tym wygodniej, bo nie trzeba kroić owoców czy warzyw. Producenci zwykle zwracają dużą uwagę na tę cechę. Większość dostępnych urządzeń ma otwór wsadowy o średnicy 70–86 mm.
- Ułożenie ślimaka, czyli konstrukcja pionowa lub pozioma. Zdecydowana większość to modele pionowe. Są wygodniejsze dlatego, że zajmują mniej miejsca i wymagają mniej uwagi, bo nie trzeba popychać owoców i warzyw, wystarczy je wrzucić do pojemnika. Wyciskarki pionowe mają jeden ślimak. A poziome są rzadziej spotykane i mogą mieć jeden lub dwa ślimaki.
- Liczba ślimaków, czyli wierteł miażdżących. Modele dwuślimakowe dobrze sprawdzają się do wyciskania soku z liści, czyli z zieleniny, różnych ziół, kapusty. Są rzadziej spotykane, zazwyczaj droższe, a także trudniejsze w czyszczeniu, bo mają więcej elementów. Wymagają też popychania owoców i warzyw.
- Liczba i rodzaj sit, nazywanych też filtrami, przez które przepływa wyciskany sok. Takie o mniejszych oczkach są do soków, także z twardych owoców, oraz do robienia mleka roślinnego. Takie o większych – do smoothie, sorbetów i lodów czy sosów owocowych (coulis). Niektóre modele oferują możliwość regulacji gęstości soku i ilości wyciskanego miąższu.
- Pojemność zbiorników na wsad i owoce – to oczywiste, ale też zależy od potrzeb: jeśli będziesz wyciskać szklankę soku do śniadania, nie warto kupować zajmującego dużo miejsca urządzenia z dużymi pojemnikami.
- Elementy mające kontakt z sokiem, takie jak misa czy pojemniki, jeżeli są z tworzywa, nie mogą zawierać szkodliwego dla zdrowia bisfenolu, powinno o tym informować oznaczenie takie jak BPA free lub podobne.
Dodatkowe ciekawe funkcje i warte uwagi korzyści
Przede wszystkim, wybierając wyciskarkę, warto zwrócić uwagę na informacje dotyczące czyszczenia: czy jej elementy można myć w zmywarce, czy demontaż jest łatwy i ile zajmuje czasu, czy są dodatkowe ułatwienia, takie jak specjalna funkcja autoczyszczenia albo szczotka w zestawie.
Nieco bardziej zaawansowane modele pozwalają na regulację prędkości obrotów – to także przydatna funkcja, bo masz większą kontrolę nad procesem przygotowywania soku. Czasem urządzenia te mają kilka specjalnych programów, np. do miękkich owoców, twardych owoców, lodów, coulis.
Przydatną funkcją jest bieg wsteczny, nazywany w wypadku niektórych modeli reverse. Włączasz go, gdy wyciskarka się zapcha – powoduje cofnięcie tego, co utknęło w maszynie, i umożliwia dalszą pracę bez wyłączania i rozkręcania wyciskarki.
Dobrze jest sprawdzić, ile decybeli generuje urządzenie podczas pracy. Z reguły są to urządzenia raczej ciche, pracujące z głośnością około 50 dB i chwalone za to, że nie urządzają pobudki wszystkim domownikom.
Przydatne jest zabezpieczenie przed kapaniem. Są modele, które mają blokadę zatrzymującą wypływanie soku w dowolnym momencie, co pozwala uniknąć zachlapania blatu. Dobrze jest też, gdy wyciskarka ma zabezpieczenie przed uruchomieniem, gdy nie jest szczelnie zamknięta.
Czasem lepiej wyposażone, droższe modele mają dołączony przenośny pojemnik na sok, który można szczelnie zakręcić i zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Miłym dodatkiem są przepisy w formie tradycyjnej książeczki lub zamieszczone w aplikacji producenta.
Warto też zwrócić uwagę na długość gwarancji. Zwykle są to 24 miesiące, ale są firmy rekordziści, które oferują pod pewnymi warunkami aż 10-letnią gwarancję na swój sprzęt.