Każdy fan nie tylko majówkowego grillowania doceni sposób na grillowanie na balkonie! Tak, zgadza się, wystarczy tylko wiedzieć, jaki grill elektryczny wybrać. Bo to właśnie dzięki takiemu urządzeniu można biesiadować bez obaw o reakcje sąsiadów. Grill elektryczny wytwarza zdecydowanie mniej dymu od grilla węglowego, a przecież właśnie to jest głównym powodem zakazu balkonowego grillowania. To oznacza, że taki grill sprawdzi się również w domu.
Co to właściwie jest grill elektryczny?
Grill elektryczny od standardowego różni się przede wszystkim źródłem zasilania – ten klasyczny wykorzystuje rozgrzany węgiel lub brykiet, a elektryczny – prąd. To spowodowało też zmiany konstrukcyjne, ponieważ grille elektryczne wyglądem przypominają opiekacze do kanapek. Skonstruowane są zazwyczaj z dwóch płyt, z których jedna jest na spodzie, a druga – umieszczona w otwieranej pokrywie. Ale jest kilka rodzajów grillów elektrycznych.
Jakie są rodzaje grillów elektrycznych?
Grille elektryczne różnią się między sobą pod względem konstrukcji – to wynik odmiennego przeznaczenia poszczególnych urządzeń. Można wymienić kilka rodzajów z nich:
· Grill elektryczny otwarty – znany również jako grill elektryczny stołowy. Takie modele mają tylko jedną płytę grzewczą i dlatego przypominają klasyczne grille – potrawy grillowane są tylko z jednej strony, od dołu. Grill elektryczny otwarty sprawdzi się w miejscu odpornym na zanieczyszczenia powstałe w wyniku przygotowywania potraw. Gorący tłuszcz może zniszczyć ściany czy parkiet, dlatego jeśli ktoś chciałby ucztować na balkonie, to już wie, jaki grill elektryczny wybrać. Niektóre modele, aby temu zapobiec, wyposażone są w pokrywy, które jednak nie są grzewcze, a jedynie chronią przed pryskającym tłuszczem.
· Grill elektryczny stojący – zwany też ogrodowym – to większa konstrukcja z własnym stelażem, która sprawdzi się idealnie na balkonie lub w ogrodzie. Większość takich modeli jest otwarta, dlatego wyglądem przypomina klasyczne grille węglowe i gazowe.
· Grill elektryczny do raclette – to już specjalnie zaprojektowany grill elektryczny z odpowiednimi płytami grzewczymi. Raclette to rodzaj potrawy wymyślonej przez alpejskich pasterzy, którzy polewali ziemniaki i cebulę stopionym nad ogniem serem. Z czasem zaczęto topić ser w specjalnych patelniach. Grill do raclette ma dwie oddzielne płyty – na jednej podgrzewa się ser, a na drugiej – mięso i warzywa.
Jeśli wiemy już, do czego grill będzie nam służyć, wybór odpowiedniego rodzaju będzie oczywisty. Pozostaje jeszcze kwestia tego, jak wybrać urządzenie, które sprosta naszym oczekiwaniom.
Na co zwrócić uwagę, kupując grill elektryczny?
Grill elektryczny to nie tylko sposób na miłe biesiadowanie z bliskimi, ale również na dużo zdrowsze jedzenie. A to dlatego, że grillując, nie korzystamy z tłuszczu. Poniżej podpowiadamy, jak wybrać grill elektryczny, bazując na najbardziej istotnych cechach:
· Regulacja temperatury – różne potrawy wymagają różnych poziomów grzania, dlatego możliwość doboru odpowiedniej temperatury do rodzaju dania jest bardzo istotna. To jest jedna z cech w pełni funkcjonalnego grilla elektrycznego.
· Zabezpieczenia – bardzo dobrym rozwiązaniem jest wskaźnik gotowości do pracy, czyli tego, czy grill osiągnął wybraną przez nas temperaturę. Zazwyczaj jest to lampka kontrolna. O bezpieczeństwo zadbają również nienagrzewająca się rączka oraz tacka ociekowa. Dzięki nim unikniemy niechcianych oparzeń. Warto się rozejrzeć za urządzeniami oferującymi zabezpieczenia, które ułatwiają korzystanie z grilla elektrycznego.
· Dodatkowe funkcje – należą do nich wymienne płyty przeznaczone do konkrentych potraw. Specjalna nieprzywierająca powłoka ułatwi utrzymanie urządzenia w czystości, tak samo jeśli niektóre elementy grilla elektrycznego można myć w zmywarce. Niektóre modele wyposażone są w panele dotykowe, które ułatwiają dobranie odpowiednich programów do konkretnych potraw.
· Rozmiar urządzenia – to również może mieć wpływ na ostateczny wybór grilla elektrycznego. Nie wszyscy mają tak dużo miejsca w kuchni, aby wygodnie przechowywać kolejny sprzęt AGD. W takich wypadkach sprawdzą się mniejsze modele albo takie, które mają składaną konstrukcję. Wielkość urządzenia również ma wpływ na rozmiar płyty grzewczej.
· Konstrukcja – niektóre grille wyposażone są nie tylko w samą płytę grzewczą z żebrowaniem, ale też w prawdziwy ruszt z ociekaczem. Zazwyczaj są to modele zamknięte, stojące. Zdarzają się jednak przypadki urządzeń stołowych z rusztem. Dostępne są również modele, które mają gładką płytę grzewczą – dzięki nim można przygotować drobne kawałki potraw lub naleśniki czy jajecznicę. Niektórzy producenci oferują produkty, które łączą kilka rodzajów konstrukcji.
W porządku, znamy już rodzaje grillów i wiemy, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie. Pozostała jeszcze jedna kwestia – wielkość płyty grzewczej. Ze względu na to, że urządzenia te w zamyśle powinny być małe, żeby móc je łatwo schować, płyty grzewcze są dużo mniejsze niż w grillach tradycyjnych. Niektóre modele mają większy obszar płyt grzewczych, ale nie będą one dorównywać grillom klasycznym.
Wady grillów elektrycznych
Grille elektryczne cieszą się coraz większą popularnością, a producenci udoskonalają te urządzenia, aby korzystanie z nich było coraz bardziej przyjemne. Z początku proste urządzenia służące do grillowania zostały rozbudowane do bardziej zaawansowanych maszyn, a niektóre modele mają nawet tryb automatyczny, dzięki któremu grill samodzielnie dobierze temperaturę i czas przygotowywania. Niektóre grille wyposażone są w specjalne tryby przeznaczone do konkretnych potraw – inaczej przecież grillujemy rybę, a inaczej mięso czerwone. Potrzebne są też odpowiednia temperatura oraz inny czas smażenia.
Jedną z najważniejszych wad tych urządzeń jest wysoki pobór prądu. Jakikolwiek grill elektryczny wybierzemy, te urządzenia zawsze są prądożerne. Wysokie rachunki można jednak nieco obniżyć, wybierając modele z większą mocą, które na początku pobierają więcej prądu, ponieważ nagrzewają się bardzo szybko. Później, przy podtrzymywaniu temperatury pobór mocy jest już mniejszy. Zasada działania przypomina eco driving – im szybciej się rozpędzimy do założonej prędkości, tym mniej paliwa zużyjemy na ciągłe przyśpieszanie. Dlatego wybierając grill elektryczny z większą mocą, możemy grillować z piskiem opon!
Oczywiście jeśli ktoś planuje korzystać z grilla elektrycznego w ogrodzie lub na działce, musi mieć doprowadzone źródło zasilania. Każdy, kto chciałby grillować na biwaku lub pod namiotem, może nie mieć takiej możliwości. Inną wadą grilla elektrycznego jest mniejsza powierzchnia grillowa niż w grillach gazowych czy węglowych. Jeśli chcielibyśmy przygotować potrawy dla większej liczby osób, musielibyśmy grillować na raty mniejsze ilości. Ostatnią najbardziej zauważalną wadą grillów elektrycznych jest brak charakterystycznego przydymionego aromatu potraw. Nie wszyscy jednak za nim przepadają, dlatego wymieniana jest jako ostatnia.
Czy warto kupić grill elektryczny? Podsumowanie
Wszędzie tam, gdzie nie możemy korzystać z tradycyjnego grilla albo potrzebujemy konkretnego zastosowania urządzenia, wybierzmy wersję zasilaną prądem. Bardzo istotne są moc urządzenia oraz rodzaj konstrukcji. Jeśli planujemy większą ucztę, powinniśmy wybrać modele o jak największej płycie grzewczej, aby móc przygotować jednocześnie więcej potraw. Poradnik ten powinien rozwiązać wszelkie wątpliwości i pomóc wybrać grill elektryczny odpowiedni do potrzeb. Przygotowaliśmy także ranking grilli elektrycznych, w którym przedstawiamy najlepiej sprzedające się modele.