Najlepsze krajalnice do chleba i wędlin – ranking 2024
Krajalnice do chleba i wędlin zyskują na popularności. Te praktyczne urządzenia nie tylko ułatwiają codzienne gotowanie, ale także pozwalają zaoszczędzić czas. W naszym rankingu przedstawiamy najpopularniejsze wśród klientów naszego sklepu modele. Niezależnie od tego, czy jesteś zapalonym kucharzem, czy po prostu szukasz sposobu na przyspieszenie przyrządzania posiłków, nasza lista pomoże ci znaleźć krajalnicę, która spełni twoje oczekiwania.
Najlepsze krajalnice
-
Moc 300 W
-
Zakres krojenia od 1 do 15 mm
-
2 ostrza w zestawie
-
Taca
-
Dociskacz
-
Zabezpieczenie przed przypadkowym wysunięciem prowadnicy
-
Wyprodukowana w Polsce
Ranking krajalnic do chleba i wędlin otwiera Raven EKR002 – model, który cieszy się największą popularnością wśród klientów naszego sklepu. Urządzenie ma moc 300 W i jest przystosowane do krojenia wędlin, serów i pieczywa. Zakres krojenia wynosi od 1 do 15 mm (wybraną wartość łatwo ustawisz za pomocą dużego, wygodnego pokrętła), więc nie ma problemu z wybraniem odpowiedniej grubości plastrów albo kromek.
Korpus jest wykonany z grubego tworzywa sztucznego, więc łatwo jest utrzymać go w czystości. Dwa ostrza ze stali nierdzewnej – jedno z większymi, drugie z mniejszymi ząbkami – gwarantują precyzyjne krojenie. Porcjowane składniki będą spadać na dołączoną do zestawu tackę, dzięki czemu zachowasz czystość.
Bezpieczeństwo w trakcie użytkowania zwiększają antypoślizgowe nóżki, które zapobiegają przypadkowemu przesuwaniu się urządzenia po blacie. Dodatkowo dociskacz z osłoną stanowi skuteczną ochronę przed skaleczeniem. Jeszcze jednym atutem jest zabezpieczenie przed przypadkowym wysunięciem się prowadnicy.
Krajalnica została wyprodukowana w Polsce.
-
2 wymienne tarcze tnące
-
Wykonana ze stali nierdzewnej
-
Stabilna konstrukcja
-
Antypoślizgowe nóżki
-
zakres krojenia od 0 do 15 mm
-
Osłona palców
-
Dociskacz
Druga najlepsza krajalnica elektryczna to Eldom KR400 o mocy 150 W. Zarówno korpus, jak i tarcze tnące są wykonane z gładkiej stali nierdzewnej. Urządzenie umożliwia ustawienie za pomocą pokrętła grubości krojenia w zakresie od 0 do 15 mm.
W zestawie znajdują się dwa noże – jeden przeznaczony do krojenia chleba, a drugi w sam raz do precyzyjnego porcjowania serów i wędlin.
Antypoślizgowe nóżki zapewniają stabilne ustawienie i zapobiegają przesuwaniu się urządzenia. Dla zwiększenia bezpieczeństwa krajalnicę wyposażono w osłonę palców, która skutecznie chroni przed przypadkowym dotknięciem ostrza. Dużym ułatwieniem podczas krojenia jest również dociskacz, za pomocą którego łatwiej jest pokroić każdy składnik.
Urządzenie bardzo łatwo jest utrzymać w czystości, ponieważ jest pozbawione zbędnych elementów ozdobnych. Nic dziwnego, że ten model zasilił ranking krajalnic domowych.
-
Regulacja grubości krojenia od 0 do 20 mm
-
Tacka na krojone produkty
-
Dociskacz
-
Praca pulsacyjna lub ciągła (do 7 minut)
-
Jedna tarcza tnąca
Na trzecim miejscu uplasowała się krajalnica Raven EKR001X. Urządzenie wyposażone jest w jedną tarczę tnącą. Korpus wykonany jest z tworzywa sztucznego – bardzo łatwego do utrzymania go w czystości.
Sprzęt stabilnie stoi na blacie dzięki przyssawkom, nie ma więc obaw o przesuwanie się go w trakcie pracy. A skoro o pracy mowa – krajalnica może działać w trybie ciągłym (nawet do 7 minut) albo pulsacyjnym, w zależności od potrzeb. Za sprawą dociskacza krojenie jest bezpieczne i wygodne.
Żeby zachować higienę i czystość na blacie, krajalnicę uzupełniono o tackę na krojone produkty, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem.
Grubość krojenia można ustawiać w zakresie od 0 do 20 mm. Łatwo wybierzesz odpowiednią grubość za pomocą wygodnego w obsłudze dużego pokrętła.
-
Zakres krojenia od 0 do 15 mm
-
2 stalowe tarcze tnące
-
Składana obudowa
-
Blokada przed przypadkowym uruchomieniem
Czwarta krajalnica w rankingu to Zelmer Alicja ZFS1017 – urządzenie, które poradzi sobie z pokrojeniem zarówno wędlin, serów czy owoców, jak i pieczywa. Dołączone do zestawu dwie tarcze tnące ze stali nierdzewnej gwarantują szybkie i precyzyjne krojenie różnego rodzaju składników na plastry o grubości od 0 do 15 mm – wybraną wartość ustawisz za pomocą pokrętła.
Bardzo przydatnym elementem, który znacząco zwiększa bezpieczeństwo, jest blokada, która zapobiega przypadkowemu włączeniu urządzenia. Z kolei antypoślizgowe nóżki utrzymują sprzęt we właściwym miejscu podczas pracy. Tym, co jeszcze wyróżnia opisywaną krajalnicę, jest składana obudowa. Dzięki niej po skończonej pracy możesz zmniejszyć jej gabaryty i bez trudu znaleźć na nią miejsce w szafce.
-
Metalowa obudowa
-
Zakres krojenia od 0 do 15 mm
-
Blokada przed przypadkowym uruchomieniem
-
Dociskacz
-
Tylko jedna tarcza tnąca
Ranking krajalnic do wędlin i chleba zamyka urządzenie Zelmer ZFS0919. Krajalnica wyposażona jest w jedno ząbkowane ostrze, które ma sobie poradzić z krojeniem zarówno pieczywa, jak i wędlin czy sera. Można też kroić twarde warzywa, takie jak marchew albo ziemniaki. Grubość krojenia w zakresie od 0 do 15 mm można regulować, korzystając z pokrętła. Ostrze jest wyjmowane, więc nie ma problemu z jego wyczyszczeniem po skończonej pracy.
W urządzeniu zastosowano blokadę, która chroni przed przypadkowym uruchomieniem ostrza. To ukłon w stronę bezpieczeństwa. Tak jak w przypadku wyżej wymienionych urządzeń, krojenie jest łatwe dzięki dociskaczowi – wystarczy ułożyć produkt na ruchomym wózku i dociskać go do obracającej się tarczy tnącej. To szczególnie przydatny element przy krojeniu żywności w niewielkich kawałkach.
Krajalnica – jaka najlepsza? Którą wybrać?
Chociaż krajalnice kojarzą się głównie z urządzeniami używanymi w sklepach, to coraz częściej znajduje się na nie miejsce w domowych kuchniach. Zalet tego sprzętu jest kilka. Przede wszystkim łatwe i szybkie krojenie takich produktów , jak wędliny, sery, warzywa, owoce i pieczywo. Osoby, które np. przygotowują mięsa i wędliny w domu, z pewnością wiedzą, jak trudnym zadaniem jest pokrojenie ich w idealne plastry.
Ale nie tylko wygoda się liczy. Krojenie mięsa, sera albo pieczywa na bieżąco, z większego kawałka, zapobiega wysychaniu żywności i pozwala zachować jego świeżość na dłużej niż w przypadku przyniesionych ze sklepu już poporcjowanych produktów.
Którą więc krajalnicę wybrać? Zwróć uwagę na wielkość urządzenia, długość pracy ciągłej i rodzaj ostrza. Ważne jest też to, do jakich produktów zamierzasz jej używać. Sprzęty wyposażone w dwie różne wymienne tarcze tnące poradzą sobie z większą liczbą różnego rodzaju produktów.
Kolejny element, który należy mieć na uwadze, to zakres grubości krojenia, jaką oferuje krajalnica. Ranking przedstawia urządzenia, które mogą odkrawać plastry o grubości od 0 do 20 mm, ale na rynku dostępne są tez modele z zakresem od 0 do 30 mm.
Jak w przypadku każdego sprzętu do kuchni warto wziąć pod uwagę wielkość jego korpusu oraz bezpieczeństwo użytkowania. Stabilna konstrukcja, blokada noża, dociskacz – tych elementów nie powinno zabraknąć w dobrej krajalnicy.
Krajalnice mogą być wykonane z tworzywa sztucznego, metalu albo ze stali. W każdym z tych przypadków ich gładkie powierzchnie są łatwe do utrzymania w czystości, a o to należy szczególnie dbać – w końcu jest to sprzęt, który ma bezpośredni kontakt z żywnością.
Dziękujemy za dodatkowy komentarz!
Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.
Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię
Już zapisaliśmy Twój głos!
Dziękujemy!