Minipiekarnik to rozwiązanie, jakie sprawdza się przede wszystkim w bardzo małych kuchniach i w przypadku osób, które gotują wyjątkowo rzadko, a jeśli już przyrządzają coś na ciepło, to w niewielkich ilościach. Minipiekarnik elektryczny to kompromis między mikrofalówką a tradycyjnym piekarnikiem.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Minipiekarnik – między tradycyjnym pieczeniem a mikrofalówką
Minipiekarnik może się wielu osobom wydać rozwiązaniem zbędnym, dublującym właściwie (i to jeszcze w ograniczonym zakresie) funkcję tradycyjnego piekarnika, elektrycznego czy gazowego. Rzeczywiście tak jest, warto jednak pamiętać, że nie w każdej kuchni montaż piekarnika jest możliwy, nie w każdej również duże urządzenie do pieczenia jest w ogóle potrzebne. W małej kuchni, z bardzo ograniczonym metrażem, szczególnie w kawalerkach, piekarnik czasem zajmuje bardzo dużo miejsca, a zdarza się, że brakuje przestrzeni do jego montażu. Ponadto, osoby mieszkające samotnie, a także te, które rzadko gotują w domu, piekarnika używają albo kilkanaście razy w roku, albo w bardzo ograniczonym zakresie. To, że przygotowują małe porcje, nie oznacza jednak, że zupełnie obojętna jest im jakość posiłków na ciepło. Spora część osób obecnie nie akceptuje już jedzenia podgrzewanego w mikrofalówce, a o prawdziwym pieczeniu na dłuższą metę nie mowy. We wszystkich tych przypadkach minipiekarnik elektryczny wydaje się idealnym rozwiązaniem. Formą przypomina mikrofalówkę, natomiast jego funkcje zdecydowanie się od niej różnią. Jest to jednak bardziej piekarnik niż mikrofalówka.
Jak działa piekarnik w wersji mini?
Minipiekarniki idealnie sprawdzają się w małych przestrzeniach, kawalerkach, mieszkaniach służbowych, w których częściej się podgrzewa, niż gotuje jedzenie, a jeśli już się to robi – to w niewielkich ilościach. Minipiekarnik do zabudowy (ponieważ takie modele również są już produkowane) coraz częściej montuje się w nowoczesnych kawalerkach i mieszkaniach oraz apartamentach przeznaczonych pod krótkoterminowy wynajem.
Piekarnik elektryczny mini swoim wyglądem przypomina kuchenkę mikrofalową o pojemności około 20–30 litrów, jego wnętrzne natomiast działa już jednak jak tradycyjny piekarnik. Z reguły ma kilka tacek, a więc można na nich podgrzewać i gotować różne potrawy jednocześnie. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych piekarników, wysokość tacek jest regulowana, co ułatwia dostosowanie wnętrza minipiekarnika do konkretnej potrawy, która ma w nim zostać przygotowana.
Minipiekarniki elektryczne rozgrzewają się do temperatury około ok. 230°C, nieco więcej, bo 250°C, mogą osiągnąć minipiekarniki przeznaczone do profesjonalnego wykorzystania w gastronomii (Hendi Salamander 600 264706, Gastroback Bistro Bake & Grill 42814). Urządzenie wyposażone jest w mechaniczne pokrętła, które umożliwiają regulację temperatury oraz ustawienie odpowiedniego programu. Warto zaznaczyć bowiem, że coraz popularniejszy jest minipiekarnik z termoobiegiem (RAVEN EPI005), a także urządzenia wyposażone w programy do opiekania za pomocą górnej lub dolnej grzałki (Ariete Vintage 979) lub obydwu jednocześnie. W części piekarników spotkać można również obrotowy rożen (Sencor SEO 2828BK).
Piekarnik minielektryczny, w zależności od modelu, może być wyposażony również w:
- program do rozmrażania,
- program do opiekania (zastępujący toster),
- program do podtrzymywania temperatury produktów,
- zabezpieczenie przez przegrzaniem.
Spora część nowoczesnych urządzeń wyposażona jest w timery, które za pomocą sygnalizacji dźwiękowej informują o zakończeniu pracy. Producenci piekarników rywalizują między sobą w kwestii jak najcichszego piekarnika.
Minipiekarniki elektryczne – na co zwrócić uwagę?
Piekarniki mini, jeśli są tylko wolnostojące, mogą również pełnić funkcję urządzeń przenośnych. Bez większych problemów można je zabrać ze sobą na wyjazd za miasto, biwak lub kemping. Warunek jest tylko jeden – dostęp do prądu.
Wybierając konkretne urządzenie, warto oczywiście zwrócić uwagę na jego funkcjonalność. Minipiekarniki z termoobiegiem to dzisiaj standard, nie ma więc powodu kupować urządzenia bez tego rozwiązania. Szczególną uwagę należy zwrócić na moc sprzętu. Im wyższa, tym oczywiście lepiej, ponieważ urządzenie ma szersze zastosowanie. Moc minipiekarników waha się od 80 do 2000 W. O ile minipiekarnik do pieczenia ciast nie będzie potrzebował szczególnie wysokiej mocy, to dopiero ten o mocy 1500 W poradzi sobie z pieczeniem mięsa lub ryby, natomiast 2000 W to gwarancja, że nawet duża pieczeń nie będzie stanowić problemu dla tego urządzenia.