Wydaje Ci się, że w domowym ekspresie do kawy nie przygotujesz tak perfekcyjnej kawy, jak ta, którą serwują Ci w kawiarni? A może po prostu nie korzystasz z niego we właściwy sposób? Sprawdź, jakie są najczęstsze błędy przy parzeniu kawy w domu, i upewnij się, że ich nie popełniasz!
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Klucz do sukcesu: dobry ekspres do kawy i porządna mieszanka
Jedno jest pewne – nie uda Ci się przygotować dobrego napoju, jeśli będziesz korzystać z niskiej jakości ziaren czy mieszanek. Powinieneś więc zwrócić uwagę na rodzaj kawy i upewnić się, że jest świeża – nic nie zepsuje smaku napoju tak jak stare, zwietrzałe ziarna.
CZY WIESZ, ŻE…Kawę najlepiej zużyć do 6 miesięcy od momentu jej zmielenia – wtedy zachowuje pełnię aromatu i smaku. Warto sprawdzić tę datę na opakowaniu przed zakupem. |
Jeśli chodzi o ekspres do kawy, najlepiej wybrać model całkowicie lub choć w połowie automatyczny – a już na pewno wtedy, gdy nie masz wiedzy ani doświadczenia w jej parzeniu. Urządzenie to samodzielnie dobierze wszystkie parametry tak, by zrobić dokładnie taki napój, jaki chciałeś. Bardziej zaawansowane modele pozwalają też na regulowanie parametrów pracy według własnego uznania – tak jest chociażby w przypadku tego modelu. Możesz skorzystać z tej opcji, gdy już nabierzesz nieco doświadczenia.
Jak zrobić dobrą, mleczną kawę z ekspresu ciśnieniowego?
W naszej kulturze dodawanie zwykłego mleka do każdej kawy jest czymś naturalnym. Okazuje się jednak, że wykonanie naprawdę dobrej kawy mlecznej nie jest takie proste i wymaga nieco więcej zaangażowania. O czym pamiętać, robiąc taki napój?
- W przypadku ciepłej kawy odpowiednie będzie mleko 3-procentowe; do zimnej dolej mleka o zawartości tłuszczu równej 0,5%.
- Aby mleko do latte dobrze się spieniło, musi zostać wcześniej podgrzane do temperatury 60º. Uważaj jednak – jeśli podgrzejesz je za mocno, zetnie się w nim białko, a to popsuje smak kawy.
- Przygotowując mleczną kawę, skorzystaj nie ze 100-procentowej arabiki, lecz z mieszanki – najlepiej jeśli znajdzie się w niej ok. 20% robusty. Dlaczego? Arabika jest lepsza jakościowo, jednak ma delikatniejszy smak, który może zostać całkowicie stłumiony przez dodatek mleka. Jeśli jednak w mieszance znajdzie się odrobina wyraźniejszej w smaku robusty, otrzymasz wyjątkowo dobry napój.
Ekspres do kawy ziarnistej – jaki wybrać?
Korzystasz z kawy ziarnistej? Potrzebujesz zatem ekspresu ze zintegrowanym młynkiem, który będzie mielić kawę na świeżo – i to dokładnie taką jej ilość, jaka jest potrzebna do zaparzenia jednej filiżanki. Dlaczego jest to tak ważne? Aby ziarna zachowały swój specyficzny aromat i smak, powinny zostać zmielone tuż przed parzeniem. Korzystając z osobnego młynka do kawy, nie sposób obliczyć dokładnie, ile jej zużyjesz – w efekcie zawsze zostanie Ci nieco zmielonej mieszanki na później i narazisz ją w ten sposób na zwietrzenie. Jeśli wykorzystasz taką odstaną kawę do zaparzenia napoju, z pewnością odczujesz różnicę w smaku!
Polecane przez nas modele ekspresów ciśnieniowych z młynkiem znajdziesz w tym artykule: Najlepszy ekspres do kawy z młynkiem zdaniem naszych klientów.
Na co jeszcze zwrócić uwagę, parząc kawę w domu?
O czym jeszcze pamiętać podczas samodzielnego parzenia napoju w ekspresie do kawy? Oto kilka końcowych wskazówek dla początkujących baristów:
- jeśli korzystasz z ekspresu kolbowego i samodzielnie odmierzasz ilość kawy, uważaj na proporcje. Do wykonania najbardziej klasycznego espresso potrzeba 50 ml wody i 7 g kawy. Jego podwójna odmiana wymaga z kolei 80 ml wody i 14 g kawy;
- idealna temperatura wody do parzenia kawy wynosi 95ºC;
- na smak kawy wpływa również zastosowana woda. Jeśli będzie twarda, doda jej to kwaśnej nuty. Najlepiej więc korzystać z przefiltrowanej wody.
O tym, jak zrobić dobrą kawę, przeczytasz również w naszych innych poradnikach. Stąd dowiesz się, jak zaparzyć ją w ekspresie przelewowym, a w tym artykule wyjaśniamy, na czym polega sekret pysznej kawy z ekspresu kolbowego. Zobacz również, jaka kawa jest najzdrowsza!