Ostrzałka do noży to narzędzie, które pozwala nie tylko na naostrzenie, ale także wyszlifowanie noży. Obecnie na rynku można znaleźć spory wybór ostrzałek, które różnią się przeznaczeniem, sposobem użytkowania, a także jakością wykonania i ceną.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Ostrzałki do noży: rodzaje i zalety używania
Profesjonalna ostrzałka do noży przydaje się nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale także w domach i mieszkaniach. Takie urządzenie pozwala zadbać o noże i odpowiednio je pielęgnować. Tępy nóż zamiast kroić zgniata poszczególne składniki, co zdecydowanie nie służy jakości oraz smakowi dań. Właśnie dlatego warto korzystać z ostrzałki przynajmniej raz na dwa tygodnie. Wielu użytkowników zadaje sobie pytanie o to, jaką ostrzałkę do noży wybrać. Na rynku można wyróżnić przynajmniej kilka rodzajów tych urządzeń:
- Elektryczne ostrzałki do noży, które są zasilane prądem i zapewniają bardzo dużą szybkość i wygodę pracy. Ich wadą może być jednak stosunkowo wysoka cena.
- Diamentowe ostrzałki do noży, które wykonane są z kamienia, a ich główną zaletą jest możliwość dobrego wypolerowania noży. Warto wiedzieć, że taka ostrzałka nadaje się do noży ceramicznych.
- Urządzenie manualne, które zwykle składa się z rączki oraz mechanizmu ostrzącego. Jest to jeden z tańszych produktów, często stosowany w domach. Nie wszystkie jednak ostrzałki manualne są trwałe, dlatego warto zwrócić uwagę na ich jakość wykonania.
- Kamienna ostrzałka do noży, która podobnie jak diamentowa jest wykonana z kamienia. Jej niewątpliwą zaletę stanowi niska cena.
Na rynku zdecydowanie najpopularniejsze są kamienne i diamentowe ostrzałki do noży, które są zwykle dosyć tanie, a także bardzo funkcjonalne. Warto wiedzieć, że takie narzędzia trzeba namoczyć przed rozpoczęciem procesu ostrzenia, a dodatkowo należy uważać na własne bezpieczeństwo. Znaleźć można także ostrzałki prętowe, które wymagają nieco wprawy, ale są dosyć funkcjonalne. Prostsze w użytkowaniu są ostrzałki krążkowe, które pozwalają na szybkie działanie. Należy jednak zawsze sprawdzić jakość krążków, a tańsze modele mogą nie być zadowalające.
Wybierając ostrzałkę do noży kuchennych, dobrze jest wziąć pod uwagę kilka czynników. Przede wszystkim spore znaczenie mają własne potrzeby oraz zamiary związane z użytkowaniem. Osoby, które używają takiego narzędzia rzadko, mogą zdecydować się na ostrzałkę kamienną lub diamentową. Natomiast ci, którzy potrzebują profesjonalnego urządzenia, powinni wybrać model elektryczny. Warto także wiedzieć, że spore znaczenie ma materiał, z którego jest wykonany nóż. W przypadku akcesoriów wykonanych ze stali, można użyć każdej ostrzałki, natomiast do noży ceramicznych nadaje się tylko ostrzałka diamentowa. Ważna jest także twardość noża, ponieważ te twardsze powinny być ostrzone rzadziej. Należy pamiętać, że w trakcie procesu ostrzenia powinno się trzymać nóż pod odpowiednim kątem – w taki sposób, aby się nie wykrzywił. W ofercie niektórych producentów znajdują się noże w zestawie z ostrzałką. Przykładem może być Fiskars 1003101 Edge - nóż z ostrzałką. Ostrze tego noża wykonano ze stali nierdzewnej, a dołączona do zestawu ostrzałka posiada antypoślizgową powierzchnię i nie wymaga energii elektrycznej.
Jak wybrać ostrzałkę do noży? Proponowane modele produktów
Wybierając ostrzałkę do noży, warto zwrócić uwagę na swoje preferencje, a także rodzaj użytkowanych noży. Wśród proponowanych modeli ostrzałek można wymienić:
- Fiskars Roll - Sharp FF 1026564 – to ceramiczna ostrzałka do noży, która przeznaczona jest zarówno dla osób prawo-, jak i leworęcznych. Urządzenie można myć w zmywarce i nie wymaga ono energii elektrycznej.
- Fiskars Roll-Sharp Edge – to ostrzałka zalecana do wszystkich noży Fiskars, która posiada antypoślizgową podstawę. Narzędzie jest lekkie i wygodne w użyciu.
- Fiskars Roll - Sharp FF 977000 – to urządzenie, które pozwala na szybkie ostrzenie noży dzięki ceramicznej szpulce na ośce. Ostrzałka jest lekka i łatwa do użycia.
- Zwilling Ostrzałka diamentowa 26cm – to diamentowa ostrzałka do noży w formie pręta. Narzędzie pozwala na zaostrzenie praktycznie każdego rodzaju akcesoriów do krojenia, a pręt jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Warto wiedzieć, że diamentowa warstwa ulega zużyciu, dlatego po pewnym czasie konieczny może być zakup nowej ostrzałki.
- Joseph Joseph 10048 – to kompaktowa ostrzałka, która nadaje się do noży stalowych. Narzędzie posiada dwa kółka, a dodatkowo zostało wyposażone w wygodny i ergonomiczny uchwyt, ułatwiający przenoszenie.
- Florina Ostrzałka do noży (T1204DC) – to wielofunkcjonalna ostrzałka w atrakcyjnej cenie, przeznaczona do noży stalowych, ceramicznych i tasaków. Świetnie sprawdzi się w każdym domu i mieszkaniu.
- Zwilling Ostrzałka Krążkowa Twin Sharp Pro – to produkt przeznaczony do noży o gładkiej powierzchni ostrza. Narzędzie może być używane zarówno przez osoby prawo-, jak i leworęczne.
Można uznać, że najlepsza ostrzałka do noży to ta, która spełnia potrzeby domowników, a także jest funkcjonalna i wygodna w użyciu. Warto wziąć także pod uwagę swoje doświadczenie w ostrzeniu i zdolności manualne. Dla początkujących najlepszym wyborem może być ostrzałka krążkowa, a wraz z nabywanym doświadczeniem można dokupić inne modele.