Piekarnik z funkcją samoczyszczenia – który wybrać?

Matylda Gruman

Przed zakupem dobrego piekarnika warto przyjrzeć się nie tylko jego programom pieczenia, prowadnicom teleskopowym czy klasie energetycznej, ale też funkcji samoczyszczenia. Do wyboru masz kilka przydatnych rozwiązań – pyrolizę, katalizę oraz hydrolizę. Najnowocześniejsze piekarniki oferują nawet programy samomyjące z automatycznym płukaniem i suszeniem – niemal jak w zmywarkach. Sprawdź, na czym polegają te innowacyjne technologie, i znajdź najlepszą dla siebie. Zyskasz piekarnik na błysk i więcej czasu dla siebie!

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. Na czym polega czyszczenie pyrolityczne? Ciepło, cieplej, gorąco!
  2. Czyszczenie katalityczne – przyciągająca moc paneli
  3. Hydroliza – czyli czyszczenie parowe dla zmiękczenia zabrudzeń
  4. Najnowsza technologia – piekarnik samomyjący
  5. Piekarnik z funkcją samoczyszczenia – podsumowanie

 

Na czym polega czyszczenie pyrolityczne? Ciepło, cieplej, gorąco!

Pyroliza określana też pirolizą jest jedną z najpopularniejszych i najskuteczniejszych metod automatycznego czyszczenia piekarników. Na czym polega? Na rozgrzaniu urządzenia do bardzo wysokiej temperatury – nawet 500°C. W takich warunkach wszystkie drobinki jedzenia, przypalony tłuszcz i brud nie mają szans – ulegają całkowitemu spaleniu w komorze. Zamieniają się w popiół, który po zakończeniu cyklu i ostygnięciu piekarnika bez problemu zbierzesz – najlepiej małą zmiotką, a potem szmatką zwilżoną wodą.

W zależności od modelu i ustawień piekarnika proces czyszczenia może trwać mniej więcej 75 minut dla lekko zabrudzonej komory, 90 minut dla średnio zabrudzonej i 2–3 godziny dla oporniejszych tłustych plam i przypaleń.

piekarnik - wybór temperatury i funkcji czyszczących

Zalety pyrolizy:

  • efektywność – to niezwykle skuteczna metoda nawet w przypadku mocnych zabrudzeń. Wypala zanieczyszczenia w każdym zakątku komory;
  • bezpieczeństwo – mimo wysokiej temperatury urządzeniu nie grozi samozapłon. Piekarnik jest przystosowany do takiego gorąca i wykonany z materiałów odpornych termicznie. Ma ulepszoną termoizolację. Co ważne, jego drzwiczki pozostają zablokowane aż do ostygnięcia sprzętu;
  • wygoda – pyroliza przebiega według zautomatyzowanego programu. Nie wymaga od ciebie specjalnego zaangażowania ani użycia środków czyszczących.

 
Słabsze strony pyrolizy:

  • wyższe zużycie energii – aby osiągnąć i utrzymać w komorze 500°C, piekarnik musi pobierać więcej prądu (szacunkowo od 2,5 do 4,7 kWh);
  • zapach spalenizny – może się pojawiać w przypadku gorzej wyizolowanych piekarników. Co wtedy? Konieczne jest wietrzenie kuchni;
  • większa eksploatacja – w słabszych modelach pojawia się ryzyko szybszego zużycia wybranych elementów, np. uszczelek;
  • konieczność opróżniania komory – o ile producent nie informuje inaczej, przed czyszczeniem pyrolitycznym należy usunąć z piekarnika blachy, prowadnice i ruszty. W przeciwnym razie może im grozić trwałe odkształcenie lub zniszczenie powłok.
  • 3 999 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 699 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 3 799 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 399 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 599 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 499 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 4 299 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 899 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 299 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 3 699 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu

 

Czyszczenie katalityczne – przyciągająca moc paneli

O czystość piekarnika dba też kataliza. Jej sekret tkwi w panelach, płytach lub wkładach katalitycznych pokrytych specjalną, szorstką powłoką, która wyłapuje zabrudzenia i tłuszcz. Liczba oraz rozmieszczenie katalizatorów zależą od konkretnego modelu piekarnika. W niektórych mamy do czynienia z trzema panelami (na tylnej i bocznych ściankach komory), a w innych tylko z jednym. Wszystkie zachowują się jednak tak samo. Pod wpływem wysokiej temperatury 250–350°C panele (zwykle z tlenkiem glinu lub tytanu) neutralizują zanieczyszczenia, przyspieszają ich rozkład, a przy okazji same się czyszczą.

Aby uwolnić panele lub wkłady katalityczne od drobinek brudu, należy co jakiś czas (np. co kilka miesięcy) ustawić piekarnik na 250°C i utrzymywać tę temperaturę przez mniej więcej godzinę. Oczywiście można też aktywować automatyczny program czyszczenia katalitycznego (o ile piekarnik nim dysponuje). Po ostygnięciu wystarczy przetrzeć komorę miękką ściereczką.

piekarnik - pieczenie

Zalety katalizy:

  • ułatwia utrzymanie piekarnika w czystości – panele na bieżąco absorbują wirujące drobinki brudu i cząsteczki tłuszczu podczas pracy urządzenia;
  • wygoda – jest prosta w przeprowadzeniu nawet bez programu automatycznego;
  • bezpieczeństwo – nie wydziela szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych ani nieprzyjemnych zapachów;
  • gwarantuje komfortowe podgrzewanie żywności – panele nie przyciągają jedzenia znajdującego się na blasze lub ruszcie.


Słabsze strony katalizy
:

  • mniejsza skuteczność w porównaniu z pyrolizą – kataliza nie radzi sobie z mocnymi zabrudzeniami;
  • czyści tylko płyty katalityczne – a nie całą komorę piekarnika;
  • konieczność wymiany płyt lub wkładów – z czasem skuteczność katalizatorów słabnie. Zaleca się ich wymianę co 5–10 lat (zgodnie z instrukcją obsługi piekarnika);
  • konieczność opróżniania komory – podczas samoczyszczenia płyt katalitycznych w wysokiej temperaturze w piekarniku nie powinny się znajdować blachy, prowadnice itp.
  • 2 299 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 999 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 289 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 809 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 499 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 599 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 999 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 499 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 199 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 199 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu

 

Hydroliza – czyli czyszczenie parowe dla zmiękczenia zabrudzeń

Kolejna metoda samooczyszczania piekarników wykorzystuje wodę, a dokładniej jej lotną postać – parę wodną. Gorąca para rozpuszcza tłuszcz oraz zmiękcza przypalone i zaschnięte resztki jedzenia. Najczęściej funkcja hydrolizy występuje w piekarnikach parowych. Wodę (ok. 500 ml) wlewa się wtedy do specjalnego dozownika przy panelu sterowania albo niecki lub naczynia na dnie komory. Po czym nagrzewa się piekarnik do 100°C. Wystarczy pół godziny, by para rozluźniła zanieczyszczenia przyklejone do ścianek, rusztów czy blach (tak, tak – w tym przypadku nie trzeba ich wyjmować przed rozpoczęciem cyklu czyszczenia). Na koniec, po przestygnięciu piekarnika, należy przetrzeć wnętrze urządzenia gąbką lub szmatką. A gdy zabrudzenia są oporne, można się wspomóc skrobakiem do piekarników.

piekarnik z hydrolizą

Zalety hydrolizy:

  • naturalność i delikatność – to najbardziej przyjazna środowisku metoda. Bazuje na wodzie i w miarę niewysokiej temperaturze;
  • prosty przebieg i szybkie działanie – efekty widać już po 30 minutach;
  • niskie zużycie energii – krótki czas pracy + niska temperatura = nieduże zapotrzebowanie energetyczne;
  • brak kosztów ukrytych – żadnej wymiany paneli czy dodatkowych preparatów czyszczących;
  • nie generuje zapachów.


Słabsze strony hydrolizy:

  • mniejsza skuteczność przy trudnych zabrudzeniach – pod tym względem nie dorównuje pyrolizie;
  • wspomaganie manualne – ułatwia usuwanie resztek jedzenia, ale ich nie neutralizuje lub minimalizuje. Wymaga ręcznego doczyszczenia piekarnika;
  • częstotliwość stosowania – aby nie doprowadzić do nagromadzenia się nieczystości, najlepiej przeprowadzać ją po 1–2 cyklach pieczenia w piekarniku.
  • 3 999 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 599 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 999 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 199 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 699 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 4 299 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 599 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 699 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 099 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 5 099 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu

 

Najnowsza technologia – piekarnik samomyjący

Nowość w świecie AGD to piekarniki samomyjące. Zazwyczaj łączą różne metody czyszczenia, np. pyrolizę z hydrolizą. Urządzenia z technologią HydroClean są wyposażone w specjalne dysze rozpylające wodę. Wymagają też użycia płynu czyszczącego, który rozpuszcza zabrudzenia. Bardzo dobrze rozmiękczają resztki jedzenia i uporczywe tłuste plamy. Skutecznie usuwają je z powierzchni. I jakby tego było mało, oferują również funkcję suszenia komory. Zapobiegają w ten sposób powstawaniu nieestetycznych plam i osadów, namnażaniu się mikroorganizmów w wilgotnym środowisku oraz powstawaniu nieładnych zapachów.

piekarnik samomyjący

Zalety piekarnika samomyjącego:

  • pełna automatyka – wystarczy włączyć funkcję mycia, a urządzenie zajmie się resztą;
  • oszczędność twojego czasu;
  • efektywność – funkcja gwarantuje wysoką skuteczność mycia i suszenia.


Słabsze strony piekarnika samomyjącego:

  • wysoka cena – w 2024 roku koszt urządzenia wynosi grubo ponad 20 tysięcy złotych.

 

 

Piekarnik z funkcją samoczyszczenia – podsumowanie

Piekarniki z funkcją samoczyszczenia ułatwiają utrzymanie czystości w komorze, oszczędzając przy tym czas i wysiłek użytkowników. Dbają też o higienę w kuchni. Oferują jedną albo więcej metod – czyszczenie pyrolityczne, katalityczne, parowe. Pod względem najwyższej skuteczności zwycięża pyroliza, która doszczętnie wypala zabrudzenia w całym piekarniku (zaleca się ją do usuwania bardzo opornych, tłustych plam i przypaleń). Zadanie paneli lub wkładów katalitycznych polega na przyciąganiu i neutralizacji zanieczyszczeń (brawa dla katalizatorów za wyłapywanie drobinek tłuszczu także podczas zwykłego trybu pieczenia). Natomiast do usuwania lekkich i średnich zabrudzeń doskonale nadaje się hydroliza – metoda naturalna, wykorzystująca parę wodną.

Pomocne w utrzymaniu piekarnika w czystości są też ceramiczne powłoki absorbujące tłuszcz (gładkie i odporne na wysokie temperatury), a także emalie łatwoczyszczące w komorze oraz na zewnątrz piekarnika.

Jeżeli właśnie szukasz dobrego piekarnika z funkcjami samoczyszczącymi, zajrzyj też do naszych rankingów. Prezentujemy w nich najlepsze piekarniki do zabudowy, w tym modele parowe.  

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!