Kto z nas nie lubi gofrów? Delikatne i chrupiące, z różnymi dodatkami, są chętnie kupowane przez starszych i młodszych. Warto mieć do nich dostęp także w swoim domu. Dzięki temu można przygotować nie tylko tradycyjne gofry na słodko, lecz również na słono lub w wersji fit. Sprawdź nasze propozycje.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Gofry na słodko dla najmłodszych
Gofry stanowią doskonalą przekąskę lub deser dla dzieci. Można nimi również urozmaicić urodzinowe menu. Do przygotowania tradycyjnych gofrów na słodko wystarczy dobra gofrownica, np. Dezal Plus 301.7 Profi, i odpowiednio dobrany przepis, taki jak ten:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 2 jaja,
- 0,5 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła,
- ok. 330 ml mleka.
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i odczekać chwilę, by ciasto odpoczęło. Następnie rozgrzać gofrownicę.
WARTO WIEDZIEĆNowoczesne gofrownice posiadają specjalną powłokę nieprzywierającą, dzięki czemu nie trzeba smarować ich powierzchni dodatkowo tłuszczem. |
Jako dodatek do gofrów możesz podać cukier puder, bitą śmietanę, krem czekoladowy i owoce – świeże lub z puszki. Dzieciaki będą mogły przygotowywać swoje własne kompozycje smakowe.
Nie tylko na słodko, czyli gofry wytrawne
Kto powiedział, że gofry trzeba jeść tylko na słodko? Dzięki gofrownicy przyrządzisz również inne wersje smakowe, np. z twarożkiem i szczypiorkiem.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 jajka.
Przygotowanie twarożku jest niezwykle łatwe, wystarczy wymieszać ser biały półtłusty ze śmietaną i drobno posiekanym szczypiorkiem, a następnie doprawić solą. By wzbogacić smak, można dodać również posiekaną rzodkiewkę i świeżego ogórka.
Gotowe ciasto wlewamy do foremek w gofrownicy. Aby nie przylegały do powierzchni i nie przypalały się, urządzenie musi być dobrze nagrzane – dobrym wyborem będzie np. gofrownica Breville DuraCeramic VST072, która szybko uzyskuje właściwą temperaturę i utrzymuje ją przez cały proces pieczenia. Dzięki temu gofry są smaczne i chrupiące.
Smakowite gofry fit
Osoby dbające o linię nie muszą rezygnować z gofrów, powinny jednak unikać gotowych, często zbyt słodkich produktów. W internecie znajduje się wiele przepisów na lekkie i dietetyczne gofry, zarówno na słodko, jak i słono. Do ich przygotowania świetnie się sprawdzi profesjonalna gofrownica z regulacją temperatury, np. model Raven EG004. Jaki przepis warto w niej przetestować? Na przykład na lekkie gofry warzywne. Potrzebne składniki to:
- połowa cukinii starta na grubych oczkach,
- 1 nieduża marchewka przygotowana na tarce o drobnych oczkach,
- 1 mała, drobno posiekana dymka,
- 1/2 szklanki mąki migdałowej,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 3 jajka,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz do smaku.
To tylko kilka przepisów na gofry, które można przygotować w domu. Sprawdź, jak wybrać gofrownicę profesjonalną lub dlas amatora, i zaskocz najbliższych nowymi daniami!