Przypalony garnek to zmora gospodyń domowych i wszystkich, którzy uwielbiają szybką i dynamiczną pracę w kuchni. Wystarczy chwila nieuwagi – niespodziewany telefon czy SMS – aby w domu zagościł charakterystyczny zapach spalenizny. Na szczęście istnieje niejeden sposób na spalony garnek. Podpowiadamy, co zrobić, aby go uratować, a jakie czynności należy zdecydowanie wykluczyć.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Przypalony garnek – co dalej? Sprawdzone sposoby
Spalony garnek może przytrafić się nawet najbardziej uważnemu i starannemu kucharzowi. Doświadczeni szefowie kuchni i gospodynie domowe doskonale wiedzą, jak wyczyścić przypalony garnek. Jest wiele domowych sposobów na to, aby przywrócić naczyniom ich dawny blask. Większość z nich nie wymaga stosowania drogich specyfików – czyszczenie przy użyciu podstawowych artykułów gospodarstwa domowego jest równie skuteczne.
Jak uratować przypalony garnek? Nie jest to trudne, lecz wymaga trochę czasu. Oto sprawdzone sposoby na spalony garnek:
- Przede wszystkim ocet. Wypełnij nim dno przypalonego naczynia i pozostaw na całą noc.
- Użyj soli. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy – zasyp dno grubą warstwą soli, odstaw na parę godzin, a następnie delikatnie umyj za pomocą gąbki. Drugi – wlej do garnka mocno osoloną wodę i odstaw go na 12 godzin.
- Zagotuj w naczyniu wodę z dodatkiem łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z połowy cytryny. Wystarczy, by roztwór pokrył spalone dno.
- Wypróbuj aktywny węgiel w tabletkach. Należy go rozdrobnić, zalać niewielką ilością wody i wysmarować dno garnka gotową masą. Po upływie 20-30 minut naczynie można umyć.
- Pomocna jest też soda oczyszczona. Postępuj z nią podobnie, jak z solą: wsyp na dno garnka, zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka godzin.
- Może proszek do prania? Nie każdy wie, że jego użycie jest równie dobrym sposobem na uratowanie przypalonego garnka. Wystarczy wsypać kilka łyżeczek, zalać wodą i zagotować.
Nie rób tego! Czynności niewskazane przy spalonym garnku
Wiesz już, jak wyczyścić przypalony garnek. Warto jednak pamiętać też o niewskazanych czynnościach. Szorowanie za pomocą drucianej gąbki lub próba usunięcia spalenizny nożem może nieodwracalnie zniszczyć naczynie. Ponadto w garnku z porysowanym dnem potrawy szybciej się przypalają.
Nie każdy specyfik będzie odpowiedni dla tworzywa, z którego wykonany został garnek. Emaliowanego, takiego jak choćby Lamart LT1060, nie wolno zalewać octem, ponieważ może on uszkodzić, zmatowić jego powierzchnię. Z kolei garnka ceramicznego, jak np. Florina Toscana 24 cm, nie należy czyścić za pomocą soli, ponieważ roztwór może uszkodzić jego delikatną, ceramiczną powłokę.
Nie wyrzucaj przypalonego garnka! W większości przypadków spalone naczynie nadaje się jeszcze do uratowania. Zanim zdecydujesz się na zakup nowego garnka, wypróbuj wszystkie dostępne sposoby.
Przypalony garnek ceramiczny, emaliowany, ze stali szlachetnej – jak wyczyścić?
Czym wyczyścić przypalony garnek ceramiczny, emaliowany lub wykonany ze stali nierdzewnej? Należy pamiętać, że każde tworzywo powinno być pielęgnowane w określony sposób. Garnki ceramiczne można myć przy użyciu sody oczyszczonej lub octu winnego. Wystarczy zagotować je wraz z wodą w przypalonym naczyniu. Po kilkunastu minutach efekt powinien być już widoczny.
Powierzchnie emaliowane, takie jak w przypadku chociażby Lamart LT1062, powinny być czyszczone za pomocą soli kuchennej lub roztworu z sody oczyszczonej i wody. Popularne garnki ze stali szlachetnej, jak np. Tefal Duetto+ 10 elementów G719SA74 lub La Bonita Favorito 6 elementów, stosunkowo łatwo wyczyścić. Jak więc umyć przypalony garnek ze stali nierdzewnej? Wystarczy woda z dodatkiem płynu do naczyń. Po osuszeniu powierzchnię garnka można natłuścić oliwą lub olejem.
Jak wyczyścić garnek przypalony z zewnątrz? Może się tak zdarzyć, że „awaria” w kuchni będzie większa i spalone miejsca będą widoczne również po zewnętrznej stronie naczynia. Gdy przypali się tak wyszukany garnek, jak Fiskars Functional Form 7 l z pokrywką, warto działać od razu! Przypalone naczynie można włożyć do większego, zalać wodą, wsypać kilka łyżek sody oczyszczonej i gotować na niewielkim ogniu przez godzinę.