Roztargnienie, chwila nieuwagi albo ważny telefon i gotowanie może się zakończyć niepowodzeniem, a konkretnie – przypalonym garnkiem. Ale bez obaw, takie wypadki przy pracy zdarzają się nawet najlepszym kucharzom. Na szczęście istnieje kilka skutecznych metod z wykorzystaniem powszechnie dostępnych składników, które pomogą przywrócić naczyniu jego pierwotny wygląd. Poniżej kilka sprawdzonych sposobów.
Jak uratować przypalony garnek
Stało się. Dno garnka pokryła warstwa zwęglonego, przypalonego jedzenia. Szybko pozbądź się myśli, że jedyne, co da się w tej sytuacji zrobić, to wyrzucić naczynie i zapomnieć, że kiedykolwiek było w kuchni. Na tak drastyczne metody może kiedyś przyjdzie czas, ale to jeszcze nie jest ten moment. Zacznij od podstaw, które – chociaż wydają się banalne – to często od razu przynoszą efekty. I – co ważne – sprawdzą się niezależnie od materiału, z którego wykonane jest naczynie.
Po pierwsze poczekaj, aż garnek przestygnie, ale nie odstawiaj go na zbyt długo. Następnie pozbądź się resztek przypalonej potrawy i spróbuj umyć naczynie ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Możesz po wlaniu cieczy odczekać kilka minut, aż zabrudzenia zmiękną. Pamiętaj, żeby nie szorować dna garnka, bo w ten sposób możesz go zniszczyć. Może się okazać, że ta złowroga czerń, która pokryła dno, to jedynie warstwa zwęglonego dania, która nie przywarła zbyt mocno.
Inny sposób, który jest bardzo bezpieczny, to wlanie do nadal ciepłego garnka gorącej wody (naczynia nie lubią nagłej zmiany temperatury, więc nie traktuj ich wrzącą wodą, gdy są zupełnie zimne) i gotowanie jej na wolnym ogniu. Pozwól wrzątkowi pracować przez kilka – kilkanaście minut i odmaczać zabrudzenia. Możesz delikatnie podnosić przypalone kawałki drewnianą łyżką. Gdy po umyciu garnka efekt nadal nie będzie zadowalający, spróbuj cały proces powtórzyć.
Jeśli jednak te metody zawiodą, czas na nieco bardziej zaawansowane rozwiązania z użyciem środków, które na pewno masz w domu, czyli:
- sody oczyszczonej;
- soli;
- octu;
- kwasku cytrynowego.
Soda oczyszczona – środek do zadań specjalnych
Zacznijmy od sody oczyszczonej, która bardzo często wykorzystywana jest w czyszczeniu różnych sprzętów i akcesoriów domowych. Jest skuteczna, bezpieczna dla czyszczonych powierzchni i powszechnie stosowana w kuchni.
Możesz przygotować z niej pastę – zmieszaj sodę z wodą i pokryj miksturą przypalony garnek. Pozostaw ją na kilkanaście minut, a jeśli masz czas, to na kilka godzin, żeby miała czas popracować, a następnie spróbuj usunąć zabrudzenia. Innym sposobem jest zalanie pasty większą ilością wody, zagotowanie mieszanki i dopiero umycie garnka.
Metoda z pominięciem robienia pasty to zagotowanie w garnku wody (płynu powinno być tyle, żeby zakrył spaleniznę), a następnie, w zależności od wielkości garnka, wsypanie 2–3 łyżek sody. Gotuj taki roztwór przez kilka/kilkanaście minut, dolewając w razie potrzeby wody. Uważaj, żeby mikstura nie wykipiała! Próbuj delikatnie, np. drewnianą szpatułką, odklejać rozmoczone zabrudzenia, a następnie umyj garnek. Jeśli nie udało się pozbyć wszystkich zanieczyszczeń, powtórz proces.
Popularnym zamiennikiem sody jest proszek do pieczenia. Jeśli więc nie masz pod ręką pierwszego składnika, proszek może go zastąpić.
Jak wyczyścić przypalony garnek – domowymi sposobami
Soda nie jest jedynym środkiem czyszczącym, który znajdziesz w domowej spiżarni. Dlatego sprawdź, co jeszcze pomoże ci szybko i skutecznie pozbyć się problemu.
Czas na ocet
Ocet to dobry pomysł na wyczyszczenie garnków, jednak nie tych z aluminium. Najlepiej też nie stosować octu w garnkach emaliowanych, żeby nie uszkodzić ich powłoki. Na mniejsze zabrudzenia powinno wystarczyć wymieszanie pół szklanki octu i pół szklanki wody i wlanie jej do garnka. Teraz wystarczy odstawić naczynie na kilka godzin albo całą noc, a po upływie tego czasu wyczyścić garnek.
Drugi sposób na przypalony garnek i trudniejsze do usunięcia przypalenia to wlanie do garnka szklanki octu i gotowanie go przez kilka minut. Chociaż nie jest to konieczne, to warto rozcieńczyć ocet wodą, bo unoszące się podczas gotowania opary mogą być mocno drażniące. Poczekaj, aż garnek ostygnie, i umyj go pod bieżącą wodą. Gotowe.
Kwasek cytrynowy
Do czyszczenia nie tylko powierzchni, ale też naczyń szklanych albo stalowych garnków można wykorzystać kwasek cytrynowy. Procedura jest taka sama jak ta opisana wyżej przy sodzie – wsyp do garnka kilka łyżek kwasku, wlej trochę wody i całość zagotuj. Brud powinien łatwo odejść od dna i ścianek garnka.
Kwasku cytrynowego, tak samo jak octu, można użyć do wyczyszczenia plam, które czasami pojawiają się na ściankach stalowych garnków. Nie należy ich stosować w przypadku garnków emaliowanych i aluminiowych.
Sól na przypalony garnek
Sól również może pełnić funkcję środka czyszczącego, jednak trzeba uważać, żeby kryształki nie porysowały powierzchni naczynia. Tak jak w przypadku sody oczyszczonej można przygotować papkę z soli i wody i zostawić ją na dnie, żeby rozmiękczyła spaleniznę. Następnie wystarczy umyć garnek jak zwykle. Zagotowanie w garnku wody z solą też pomoże uratować naczynie i będzie bezpieczniejszą opcją dla np. stalowych garnków, na których sól wsypana do zimnej wody i pozostawiona na dłuższy czas może wywołać plamy.
Cola
Twój stalowy garnek wymaga wyczyszczenia po przypalonym daniu? Sprawdź, czy w lodówce nie stoi… cola. Jeśli masz pod ręką ten napój, wlej go do garnka i zagotuj. Poczekaj, aż ostygnie, i umyj naczynie wodą z płynem. To bardzo skuteczny sposób na pozbycie się zabrudzeń i osadu.
Mikstura, która działa cuda
Kolejny sposób na przypalony garnek – soda i ocet. Te dwa środki, które skutecznie działają osobno, mogą być stosowane jednocześnie. I chociaż substancje neutralizują się, to właśnie dzięki zachodzącej reakcji, w wyniku której pojawia się piana, brud dosłownie unosi się na niej. Wystarczy, że wlejesz do garnka ocet rozcieńczony wodą i zagotujesz płyn. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i wsyp łyżkę sody oczyszczonej. Pozwól popracować mieszance przez kilka minut i umyj garnek. Pamiętaj, że ani octu, ani sody nie należy stosować w garnkach aluminiowych.
Mniej popularne sposoby
Kostki do zmywarki na przypalony garnek? Wiele osób poleca takie rozwiązanie. Należy wrzucić do garnka kapsułkę, zalać ją wodą i odstawić na kilka godzin, żeby brud został rozmiękczony. Potem wystarczy umyć naczynie.
Czyszczenie garnków popiołem – sposób skuteczny, ale niekoniecznie dostępny dla każdego – to też dobry pomysł. Dlatego nie powinno dziwić, że niektórzy wykorzystują do czyszczenia stalowych garnków węgiel aktywny, który można kupić w aptece. Kilka pastylek rozpuszczonych w wodzie, wlanie ich do garnka i odstawienie go do namaczania na kilkanaście minut powinno ułatwić usunięcie zabrudzeń.
Wśród wielu porad w internecie, które mają być sposobami na przypalony garnek, pojawia się pomysł z użyciem proszku do prania. Biorąc pod uwagę, że garnek przeznaczony jest do kontaktu z żywnością, nie zalecamy środków, które nie nadają się do spożycia i nie nadają się do mycia naczyń. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest rozpuszczenie w ciepłej wodzie kostki do zmywarki i odstawienia na kilka godzin. W grę wchodzi także zagotowanie mieszanki, ale ryzyko wykipienia powstałej piany jest bardzo duże, dlatego nie jest to najlepsza metoda.
Czym wyczyścić przypalony garnek
Jak widzisz, sposobów na pozbycie się spalenizny z naczyń jest wiele. Decydując się na którykolwiek z nich, trzeba pamiętać o tym, aby nie szorować zabrudzonej powierzchni ostrymi gąbkami czy druciakami. Należy pamiętać o tym, że tworzywo, z którego został wykonany garnek albo jakim pokryto jego ścianki, może wymagać specjalnego traktowania i niektóre substancje czy naturalne środki mogą nie być wskazane. Dlatego najlepiej nie sięgać od razu po najbardziej inwazyjne i czasochłonne metody. W wielu sytuacjach wystarczy woda z detergentem, którego używasz na co dzień.
Informacje na temat rodzajów garnków, materiałów, z których są wykonane i reakcji z jedzeniem znajdziesz w naszym poradniku, który pomoże ci podjąć decyzję, jaki garnek kupić.
Czym wyczyścić przypalony garnek z zewnątrz? Przede wszystkim należy pamiętać o tym, żeby zawsze, gdy myjesz naczynie wewnątrz, wyczyścić również jego dno i boki od zewnętrznej strony, żeby nie pozwolić osadzać się na naczyniu kolejnych warstw zabrudzeń. Jeśli jednak garnek wymaga czyszczenia, możesz przygotować mieszankę wody z octem i wstawić do niej garnek, żeby odmoczyć brud, a następnie porządnie umyć. Moczenie w wodzie z tabletką do zmywarki albo sodą oczyszczoną również może pomóc.
Czym wyczyścić przypalone patelnie? W przypadku patelni można postępować tak jak z garnkami. Jeżeli patelnia jest pokryta powłoką nieprzywierającą, teflonem, to przypalenia raczej ci nie grożą. Ryzyko pojawia się, gdy powłoka zostanie uszkodzona, np. przez nóż albo metalową szpatułkę. Jednak w takiej sytuacji po prostu nie będzie dłużej zdatna do użytku. Trzeba więc zawsze pamiętać, żeby nie używać ostrych przyborów i nie szorować delikatnej, łatwej do uszkodzenia powierzchni.
I na koniec warto wspomnieć również o dostępnych na rynku środkach chemicznych przeznaczonych do usuwania uporczywych zabrudzeń z garnków. Biorąc jednak pod uwagę to, jak wiele jest tanich, skutecznych i na pewno bezpieczniejszych dla zdrowia i dla środowiska domowych metod na usuwanie spalenizny, kupowanie ich powinno być ostatecznością.