Ranking kaw ziarnistych – najlepsze propozycje
Jak przygotować aromatyczną i pełną smaku kawę? Najważniejsze są ziarna, wysokiej jakości i mielone tuż przed parzeniem. W tym zestawieniu najlepsza kawa ziarnista pojawia się w dziesięciu odsłonach, które zebraliśmy na podstawie opinii i decyzji zakupowych naszych klientów. Znajdziesz tu zarówno mieszanki arabiki i robusty, jak i delikatne wersje samej arabiki, różne profile aromatyczne i poziomy intensywności naparu. Która kawa zagości w twojej kuchni na dłużej? Spróbuj, mamy nadzieję, że z naszym rankingiem kaw ziarnistych znajdziesz taką, która spełni twoje oczekiwania.
Najlepsze kawy ziarniste
-
Nuty aromatyczne: czekolada
-
Średni stopień wypalenia ziaren – mieszanka uniwersalna
-
Wysoka zawartość kofeiny
Ten produkt to bardzo popularna na całym świecie kawa ziarnista. Ranking na miejscu pierwszym wyróżnił Lavazza Crema e Aroma, czyli zrównoważoną mieszankę średnio palonych ziaren arabiki (40%) i robusty (60%) pochodzących z Ameryki Środkowej i Afryki. To kawa o dużej zawartości kofeiny – aromatyczne espresso rozbudzi w najtrudniejszych porach dnia, nie tylko o poranku. Intensywny, długo wyczuwalny smak z nutami czekoladowymi sprawia zaś, że to także świetna podstawa kaw mlecznych – cappuccino czy macchiato.
Lavazza Crema e Aroma to mieszanka uniwersalna także dlatego, że możemy ją wykorzystać do przygotowania kawy zarówno w ekspresie automatycznym czy kolbowym (możemy się wtedy cieszyć doskonałą, gęstą cremą – efekt jak w najlepszej kawiarni), jak i w ekspresach przelewowych, french pressach czy kafetierach. Najlepsze kawy ziarniste przyjemnie urozmaicają dzień.
-
Nuty aromatyczne: przyprawy, pieprz, suszone owoce
-
Średni stopień wypalenia ziaren – mieszanka polecana zwłaszcza do ekspresów ciśnieniowych
-
Średnia zawartość kofeiny
Na drugim miejscu w naszym zestawieniu najlepszych kaw ziarnistych efekt współpracy neapolitańskiej palarni kawy Kimbo i producenta ekspresów DeLonghi. Zrównoważona mieszanka DeLonghi Kimbo Espresso Classic łączy średnio palone ziarna arabiki i robusty – w proporcjach odpowiednio 40% do 60%. Ziarna arabiki dojrzewały w Ameryce Południowej – w Kolumbii i Brazylii – robusta zaś pochodzi z Indii.
Ta interkontynentalna kompozycja powstała głównie z myślą o aromatycznym, intensywnym, głębokim espresso, które będzie parzone w ekspresie ciśnieniowym. Tak przygotowana odda pełnię smaku, w którym dominują nuty przypraw, pieprzu i suszonych owoców, podbite posmakiem czekolady i karmelu. Jej smak i aromat obronią się także, gdy złapie cię akurat ochota na kawę mleczną.
-
Nuty aromatyczne: orzechy i karmel
-
Średni stopień wypalenia ziaren – mieszanka uniwersalna
-
Średnia zawartość kofeiny
Ranking kaw ziarnistych na miejscu trzecim przedstawia produkt marki znanej na całym świecie – czyli mieszankę Costa Coffee Signature Blend Medium Roast. To połączenie arabiki i robusty (w równych proporcjach) zapewnia zbalansowany smak, o zrównoważonej kwasowości i przyjemnej słodyczy, a średnia zawartość kofeiny sprawia, że jest to idealna kawa do picia przez cały dzień. Mieszanka charakteryzuje się aksamitną konsystencją i średnio intensywnym smakiem wzbogaconym nutami orzechów i karmelu.
Chociaż Costa Coffee Signature Blend o średnim profilu wypalenia ziaren została stworzona do parzenia w ekspresach automatycznych i kolbowych, to bez problemu – właśnie ze względu na taki stopień wypalenia – przygotujesz esencjonalny napar także w ekspresach przelewowych, kawiarkach czy french pressie.
Ta kawa ma także certyfikat Rainforest Alliance, co oznacza, że produkt powstał bez szkody dla lokalnego ekosystemu oraz w sposób przyjazny i dla środowiska, i dla ludzi.
-
100% arabika
-
Nuty aromatyczne: kwiaty, karmel, pieczony chleb
-
Średni stopień wypalenia ziaren
-
Niska zawartość kofeiny
To pierwsza na naszej liście taka kawa ziarnista – ranking na czwartym miejscu proponuje DeLonghi Kimbo Arabica, która co prawda jest mieszanką, ale tylko ziaren arabiki. Jak można się też domyślić już z jej nazwy, to także kawa, która powstała dzięki kooperacji palarni kawy Kimbo i producenta ekspresów DeLonghi. Ziarna w niej wykorzystane pochodzą zaś z plantacji południowoamerykańskich – brazylijskich i peruwiańskich – i są średnio palone.
DeLonghi Kimbo Arabica ma kwiatowy posmak, wzbogacony nutami karmelu i pieczonego chleba. Jest delikatna, ma wyraźną słodycz i przyjemną kwasowość. Niska zawartość kofeiny sprawia, że jest to mieszanka, którą możesz parzyć przez cały dzień. Najlepiej sprawdzi się w postaci espresso przygotowanego w ekspresach ciśnieniowych – automatycznych lub kolbowych. Ale spokojnie możesz jej użyć także w tradycyjnej kawiarce czy french pressie.
-
Nuty aromatyczne: czekolada
-
Średni stopień wypalenia ziaren – mieszanka uniwersalna
-
Wysoka zawartość kofeiny
W odpowiedzi na twoje poszukiwania najlepszej kawy ziarnistej ranking na miejscu piątym proponuje produkt już klasyczny, czyli Lavazza Qualita Rossa. W składzie tej popularnej mieszanki 40% ziaren to południowoamerykańska arabika, a 60% – afrykańska robusta. Takie połączenie średnio wypalonych ziaren odwdzięcza się łagodnym, słodkawym smakiem i aromatem czekolady.
Qualita Rossa to mieszanka wysokokofeinowa, więc jeśli lubisz kawowy zastrzyk energii, to może być kawa właśnie dla ciebie. Zwłaszcza że to produkt uniwersalny, kolejny taki w naszym rankingu kaw ziarnistych. Najgłębszy smak oferuje w postaci espresso, zwłaszcza przygotowanego w ekspresie ciśnieniowym, ale ta Lavazza wypada świetnie także w formie mlecznej, np. jako cappuccino czy flat white. Jeśli zaparzysz ją inną metodą, choćby w kawiarce, smak i aromat także cię nie zawiodą.
-
Nuty aromatyczne: karmel i suszone owoce
-
Średni stopień wypalenia ziaren – mieszanka polecana zwłaszcza do ekspresów ciśnieniowych
-
Średnia zawartość kofeiny
Dwie włoskie marki – neapolitańska palarnia kawy Kimbo i producent ekspresów DeLonghi – oraz silne umocowanie we włoskiej tradycji palenia kawy. Tak powstała mieszanka DeLonghi Kimbo Prestige, która zajmuje szóste miejsce w naszym rankingu kaw ziarnistych. DeLonghi Kimbo Prestige łączy arabikę i robustę (w proporcji 65%/35%). Ziarna pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej oraz Azji są wypalone w stopniu średnim.
To zbalansowana kompozycja i idealne zrównoważenie słodyczy i kwasowości. Bardzo intensywny, głęboki aromat cieszy podniebienie nutami karmelu i suszonych owoców, można w nim także wyczuć nuty miodu, bergamotki, pomarańczy czy lekką, przyjemną pikantność.
Szukasz najlepszej kawy ziarnistej do ekspresu? To może być właśnie to! Jak wskazuje dopisek na opakowaniu, ta kawa została stworzona, by parzyć z niej głównie rewelacyjne, esencjonalne espresso, zwłaszcza w ekspresach ciśnieniowych. W końcu do jej powstania przyczyniło się także DeLonghi.
-
Nuty aromatyczne: ciemna czekolada, nuty dymne
-
Średni stopień wypalenia ziaren – mieszanka uniwersalna
-
Średnia zawartość kofeiny
Siódme miejsce wśród najlepszych kaw ziarnistych zajmuje Costa Coffee Caffe Crema Velvet, czyli mieszanka ze znanej londyńskiej palarni kawy. Składa się z ziaren arabiki pochodzących z Ameryki Łacińskiej i robusty wyhodowanej w Azji. Jest średnio palona i ma średnią zawartość kofeiny, co sprawia, że jest mieszanką dość uniwersalną. Sprawdzi się zarówno parzona w ekspresach ciśnieniowych – automatycznych i kolbowych – jak i metodami przelewowymi.
Costa Coffee Caffe Crema Velvet charakteryzuje się posmakiem ciemnej czekolady i delikatnymi nutami dymnymi. Przygotujesz z niej aromatyczną kawę czarną, ale bardzo dobrze łączy się także z mlekiem, więc może być podstawą różnych wersji kaw mlecznych, od espresso macchiato, przez cappuccino, po caffé latte.
Mieszanka ma certyfikat Rainforest Alliance, który jest przyznawany produktom, które powstały w sposób przyjazny dla lokalnego środowiska przyrodniczego oraz ludzi pracujących przy ich produkcji.
-
100% arabika
-
Nuty aromatyczne: czekolada, prażone orzechy, delikatne przyprawy
-
Średni stopień wypalenia ziaren
-
Niska zawartość kofeiny
Ósme miejsce w naszym rankingu kaw ziarnistych dla Starbucks Pike Place Roast. To także mieszanka, ale tylko ziaren gatunku arabica pochodzących z Ameryki Łacińskiej. Charakteryzuje się niską zawartością kofeiny, a ziarna są wypalone w stopniu średnim. Najlepiej sprawdzi się przygotowywana metodami ciśnieniowymi, w ekspresach automatycznych czy kolbowych albo kawiarkach.
W smaku wyczuwalne są nuty czekoladowe i prażonych orzechów, wzbogacone delikatnym aromatem przypraw. Ma zrównoważony smak o subtelnej słodyczy i bez goryczki. A to oznacza, że świetnie smakuje w wersji czarnej – na przykład jako jedwabiste espresso z trwałą cremą – i doskonale sprawdzi się jako podstawa delikatnych napojów mlecznych, choćby cappuccino czy latte macchiato.
-
100% arabika
-
Nuty aromatyczne: owocowe, karmel, orzechy
-
Średni stopień wypalenia ziaren – uniwersalna
-
Niska zawartość kofeiny
Na miejscu dziewiątym w tym rankingu kaw ziarnistych kolejna stuprocentowa arabica. Ziarna Blue Orca Colombia pochodzą z plantacji kolumbijskich i dojrzewały na wysokościach 1100–1500 m n.p.m. Ziarna są świeżo palone (w stopniu średnim), dzięki czemu aromat kawy jest intensywniejszy i charakteryzuje się świeżością. Bogaty, zrównoważony smak to harmonijne połączenie nut owocowych z karmelowymi i orzechowymi.
Ta uniwersalna kawa sprawdzi się i o poranku, i późnym popołudniem. Możesz też ją zaparzyć zarówno metodami ciśnieniowymi – w ekspresie automatycznym czy kolbowym – jak i przelewowymi, choćby we french pressie.
-
100% arabika
-
Nuty aromatyczne: czekolada, karmel, owoce cytrusowe
-
Średni stopień wypalenia ziaren – uniwersalna
-
Niska zawartość kofeiny
To następna kawa ziarnista 100% arabika – ranking przedstawia Costa Coffee The Bright Blend. Łączy ona wyselekcjonowane, średnio palone ziarna tylko gatunku arabika pochodzące z Ameryki Południowej. Dzięki temu jest łagodna i ma bogaty profil smakowy. Jeśli zaparzymy z niej espresso, odnajdziemy w nim aromaty czekolady i karmelu urozmaicone orzeźwiającymi nutami owoców cytrusowych. Jeśli połączymy ją z mlekiem, wyczujemy posmak miodu i ciasteczek.
Najlepiej sprawdzi się przygotowana w ekspresach automatycznych i kolbowych, ale jeśli wolisz inne metody parzenia – kawiarkę czy french press – nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją właśnie w taki sposób.
Costa Coffee The Bright Blend również ma certyfikat Rainforest Alliance.
Ranking kaw ziarnistych – podsumowanie
W naszym zestawieniu najlepszych kaw ziarnistych znajdziesz zarówno mieszanki dwóch głównych gatunków kawy, czyli arabiki i robusty, w różnych proporcjach, jak i stuprocentowe arabiki, łączące różne odmiany jednego gatunku.
Jak znaleźć kawę, która usatysfakcjonuje nasze kubki smakowe i uprzyjemni każdy dzień? Arabika ma przyjemny, słodkawy, łagodny smak, ale także wyraźniejszą kwasowość (której nie można mylić z kwaśną kawą – kwasowość urozmaica profil smakowy kawy i pozwala lepiej odczuć jej słodycz). Robusta zaś ma wyraźniejszą goryczkę, orzechowy posmak i ponad dwa razy więcej kofeiny niż arabika.
Ważny jest też stopień wypalenia ziaren. Jasne palenie to subtelny smak, dużo kofeiny i naturalna, cytrusowa kwasowość. Im mocniejsze wypalenie, tym mniej kofeiny i kwasowości, a bardziej intensywne smak i aromat. Jeśli lubisz espresso, najlepiej wybierz ziarna palone mocno. Średnie palenie jest zaś najbardziej uniwersalne – z takich ziaren przygotujesz zarówno dobre espresso, jak i smaczne kawy mleczne. W naszym rankingu kaw ziarnistych przeważa średni stopień wypalenia ziaren.
Jeśli chodzi o metodę parzenia kawy, to im krócej woda ma kontakt z kawą, tym mocniejszy stopień wypalenia powinny mieć ziarna, których używamy. Kawa ziarnista do ekspresu automatycznego lub kolbowego powinna więc być co najmniej średnio palona, a najlepiej mocno palona.
Nasza rada: nie zastanawiajcie się, jaka jest najlepsza kawa ziarnista na świecie, tylko próbujcie różnych ziaren i metod parzenia i znajdźcie swoją ulubioną wersję. Smacznych poszukiwań!
Dziękujemy za dodatkowy komentarz!
Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.
Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię
Już zapisaliśmy Twój głos!
Dziękujemy!