Ranking piekarników parowych do zabudowy 2024
W ramach akcji dbania o zdrowie i podnoszenia umiejętności kulinarnych przedstawiamy ranking piekarników parowych. To godne polecenia urządzenia, które – dzięki wykorzystaniu pary – wynoszą pieczenie na wyższy poziom. Poprawiają smak potraw, zachowują w nich więcej składników odżywczych i skracają czas przyrządzania. Jeśli właśnie szukasz takiego AGD, koniecznie przeczytaj nasz ranking. Sprawdź, czym się różnią konkretne modele. Wybierz najlepszy dla siebie.
Najlepsze piekarniki parowe do zabudowy:
-
Pieczenie parowe Natural Steam
-
Komora Dual Cook z możliwością podziału na 2 części
-
Pieczenie próżniowe Air Sous Vide
-
Dotykowy panel sterowania z wyświetlaczem LED
-
Duża pojemność – 76 l
-
Prowadnice teleskopowe
-
Naczynie Natural Steam w zestawie
-
50 programów automatycznych
-
Zakres temperatur od 30 do 250°C
-
Czyszczenie parowe Steam Clean i katalityczne
-
Łączność Wi-Fi i technologia SmartThings Cooking
Jeśli potrzebujesz piekarnika z dużą pojemnością i licznymi programami, oto on – Samsung NV7B4245VAK Dual Cook. Na tle konkurencji wyróżnia się komorą o pojemności aż 76 l, którą łatwo podzielisz na dwie mniejsze separatorem Dual Cook. Co ważne, z obu możesz korzystać w tym samym czasie, w różnych temperaturach i trybach pieczenia. Mięso na jednym poziomie, a ciasto na drugim? Żaden problem! Zapachy i smaki nie będą się przenikać.
Dzięki rozwiązaniu Natural Steam, czyli wspomaganiu parowemu, pieczone potrawy są smaczniejsze, lepiej wyrośnięte, soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz. Oczekujesz od najlepszego piekarnika parowego więcej przydatnych funkcji? Ten model dysponuje łącznie 50 programami – 40 dla całej komory i 10 dla Dual Cook. Pozwala też na przygotowanie potraw w specjalnych torbach foliowych zamkniętych próżniowo (technologia Air Sous Vide). Gwarantuje zawsze takie same idealne rezultaty pieczenia, m.in. dlatego, że umożliwia precyzyjną regulację temperatury z dokładnością do 1°C i dba o równomierny obieg powietrza w całej komorze.
Na pochwałę zasługują również jego intuicyjny panel sterowania (dotykowy, z wyświetlaczem LED), duży zakres temperatur (30–250°C) oraz wygodne czyszczenie: katalityczne i parowe.
Model spełnia też oczekiwania sympatyków obsługi zdalnej. Oferuje łączność Wi-Fi i kompatybilność z aplikacją Samsung SmartThings Cooking na smartfonie czy tablecie.
piekarnik elektryczny parowy
Samsung-
Równomierne pieczenie Even Cooking
-
Ochrona przed przesuszeniem SteamCrisp
-
Wyświetlacz LED EXPlore
-
Szybkie nagrzewanie
-
Szeroki zakres temperatur 30–300°C
-
Duża pojemność: 72 l
-
Termosonda
-
Prowadnice teleskopowe
-
Czyszczenie parowe AquaClean
-
Ciche domykanie drzwi Soft Closing
Srebrny medal w rankingu piekarników parowych do zabudowy otrzymuje Electrolux EOC6H76Z SteamCrisp 700 szwedzkiej marki Electrolux – model zaawansowany technologicznie i jednocześnie prosty w obsłudze. Za pomocą nowoczesnej funkcji SteamCrisp łączy gorące powietrze z parą wodną – umożliwia pieczenie w niższych temperaturach, zapobiega wysychaniu potraw, poprawia ich smak oraz konsystencję. To idealne urządzenie do wypiekania ciast, chleba czy przyrządzania mięs i zapiekanek (soczystych w środku, z chrupiącą skórką). Jego system Even Cooking gwarantuje stały obieg i szybką dystrybucję powietrza – zapewnia równomierne warunki termiczne w całej komorze. Dzięki trybowi szybkiego nagrzewania skraca gotowość piekarnika do pracy nawet o 40% (w porównaniu ze zwykłymi modelami).
Najlepszy piekarnik parowy ma duży zakres temperatur od 30°C do 300°C i pojemną, bo aż 72-litrową komorę. Wyróżnia się też dynamicznym interfejsem EXPlore – czytelnym wyświetlaczem LED z przyciskami dotykowymi.
Wymieniając jego atuty, warto wspomnieć również o termosondzie – niezbędnej do precyzyjnego kontrolowania temperatury wewnątrz potrawy. Gdy danie, np. pieczeń, będzie idealnie wypieczone, termosonda da ci znać i wyłączy piekarnik.
Co jeszcze znajdziesz w Electrolux EOC6H76Z SteamCrisp 700? Sporo funkcji i programów, m.in.: grill, turbogrill, rozmrażanie, termoobieg wilgotny, 45 programów automatycznych, miękkie domykanie drzwi Soft Closing oraz czyszczenie parowe AquaClean – wielką pomoc w walce z zaschniętymi zabrudzeniami w komorze.
piekarnik elektryczny parowy
Electrolux- Dodaj do koszyka produkt objęty kodem rabatowym RVAT121124.
- Kod rabatowy naliczy się automatycznie w koszyku.
- Dokończ składanie zamówienia i ciesz się tańszym zakupem!
- Kod może być też wykorzystany przy zamówieniach telefonicznych dzwoniąc pod numer 855 855 855 (opłata według taryfy operatora) oraz w sklepach fizycznych RTV EURO AGD w godzinach ich funkcjonowania i w czasie obowiązywania kodu.
- Kod nie łączy się z innymi kodami rabatowymi. W ramach jednej transakcji można użyć tylko jednego kodu rabatowego.
- Podczas jednego Zamówienia/Rezerwacji/Zakupu w Sklepie fizycznym możliwe jest wykorzystanie kodu tylko na 1 sztukę tego samego produktu.
- Kod rabatowy RVAT121124 obowiązuje w dniach od 12.11.2024 od godz. 10:00 do 19.11.2024 do godz. 23:45.
-
Równomierne pieczenie Even Cooking
-
Ochrona przed przesuszeniem SteamCrisp
-
Sterowanie dotykowe
-
Szybkie nagrzewanie
-
5 poziomów pieczenia
-
Szeroki zakres temp. 30–300°C
-
Termosonda
-
Funkcja regeneracji parą
-
Prowadnice teleskopowe
-
Czyszczenie parowe AquaClean
Trzeci najlepszy piekarnik parowy – Electrolux COC8H31Z SteamCrisp – tak jak zwycięzca rankingu pochodzi z serii 700 SteamCrisp. Poza standardowymi funkcjami umożliwia pieczenie i gotowanie z dodatkiem pary. Zabezpiecza dania przed wysychaniem, sprawia, że są delikatne w środku i rumiane na zewnątrz. Dzięki wentylatorowi, który zapewnia stały obieg powietrza, piecze równomiernie i szybko. Prędko się też nagrzewa – oszczędzając twój czas i energię.
Dysponuje szerokim zakresem temperatur: od 30°C do 300°C. Sprawdza się więc zarówno podczas suszenia owoców, fermentowania jogurtu, jak i pieczenia pizzy lub grillowania mięs.
Przygotowywanie idealnych steków czy brownie ułatwią ci termosonda (zmierzy temperaturę wewnątrz dania) oraz asystent gotowania, który dopasuje do potrawy odpowiedni program i czas pracy urządzenia.
Nasz srebrny medalista rankingu piekarników parowych może się pochwalić nowoczesnym, w pełni dotykowym panelem sterowania – z tekstowym wyświetlaczem LCD (z opcją wyboru języka) oraz elektroniczną regulacją temperatury.
Dla twojej wygody i bezpieczeństwa producent wyposażył też urządzenie w drabinki EasyEntry (umożliwiają maksymalne wysuwanie i łatwe wsuwanie blach) oraz miękkie domykanie drzwi – nawet kolanem czy łokciem, gdy masz zajęte ręce.
piekarnik elektryczny parowy
Electrolux-
Zakres temperatur od 50 do 280⁰C
-
Elektroniczny programator dotykowy
-
Funkcje czyszczenia katalitycznego oraz parowego SimpleSteam
-
Równomierne rozprowadzanie gorącego powietrza AeroPerfect
-
Miękkie domykanie drzwi SoftClose
-
Pieczenie multifunkcyjne: pizza, grill, utrzymywanie ciepła itd.
-
Szybkie nagrzewanie
-
Atrakcyjna cena
Tuż za podium w rankingu piekarników parowych stoi model BBIS17300BCS b300 SteamAdd – z linii Beko Beyond inspirowanej naturą. Urządzenie wykorzystuje technologię AeroPerfect wzorowaną na prądach powietrznych, a jego wentylator nawiązuje konstrukcją do silnika odrzutowego. Wszystko po to, by dania były równomiernie ogrzewane, bez względu na to, gdzie je umieścimy w komorze. W połączeniu z trybem pieczenia 3D (aktywacja grzałek) gwarantuje to jeszcze lepsze efekty pieczenia.
Przed włączeniem funkcji SteamAid należy nalać wodę do specjalnej niecki na dnie piekarnika, a potem wsunąć potrawę na najniższą półkę (tu zadanie ułatwia płynny ruch prowadnic teleskopowych). Po skończonej pracy i ostygnięciu urządzenia wystarczy zebrać wodę ścierką kuchenną. Prawda, że banalnie proste?
Specjalnie zaprojektowana tylna ściana zapewnia katalityczny system czyszczenia i zapobiega przywieraniu tłuszczu.
Beko BBIS17300BCS, jeden z najlepszych piekarników parowych do zabudowy w rankingu, zasługuje na dodatkową pochwałę. Dzięki nowoczesnym zawiasom jego drzwi pracują wyjątkowo płynnie i cicho.
-
Funkcja Gotowanie Wspomagane
-
Termosonda
-
Tryb szybkiego nagrzewania
-
Wyświetlacz dotykowy EXPlore
-
Jednoczesne pieczenie na 3 poziomach
-
Termoobieg SurroundCook
-
Zakres temperatur: 30–300°C
-
Aplikacja mobilna My Electrolux Kitchen
Jaki piekarnik parowy wybrać, gdy oczekujesz od urządzenia zawsze idealnych efektów pieczenia? Najlepiej model z termosondą i funkcją Gotowania Wspomaganego, a taki jest Electrolux SteamBake EOD6P77WZ z serii Electrolux 600. Jego termosonda sprawdza się zwłaszcza podczas przyrządzania mięs, ryb czy lasagne – monitoruje temperaturę wewnątrz potraw i nie dopuszcza do ich przesuszenia lub niedopieczenia. Natomiast opcja Gotowania Wspomaganego polega na automatyzacji procesu pieczenia – dzięki niej wystarczy wybrać przepis na danie z wbudowanej książki kucharskiej, dostosować się do wyświetlonych na ekranie wskazówek, a potem spokojnie zdać się na piekarnik. Udział pary wodnej poprawia smak i konsystencję potraw.
Duży plus przyznajemy modelowi za intuicyjny wyświetlacz dotykowy LED EXPlore oraz aplikację mobilną z bogatą biblioteką kulinarną!
Electrolux SteamBake EOD6P77WZ to jeden z lepszych piekarników z funkcją pary. Ranking zwraca uwagę na jego prostą obsługę, solidne wykonanie i energooszczędną pracę (zasługa m.in. trybu szybkiego nagrzewania i termoobiegu SurroundCook pozwalającego na obniżenie temperatury o 20%).
Oferuje dużą komorę o pojemności 72 l, blachy XXL i pięć poziomów pieczenia. Umożliwia pieczenie na trzech poziomach jednocześnie – i to bez ryzyka przenikania się aromatów.
Ma imponujący zakres temperatur – od 30 do 300°C. Bez problemu ususzysz w nim zarówno plasterki jabłek czy przygotujesz jogurt, jak i upieczesz pizzę lub dużego kurczaka.
A jak wygląda kwestia pielęgnacji urządzenia? Dziecinnie prosto. O nieskazitelną czystość komory dba funkcja czyszczenia pyrolitycznego, która wykorzystuje bardzo wysoką temperaturę 500°C do spalania tłuszczu i innych zanieczyszczeń.
piekarnik elektryczny parowy
Electrolux-
Funkcja szybkiego nagrzewania
-
Termoobieg 3D
-
30 programów automatycznych Auto Pilot
-
Funkcja TelescopeStop
-
Pojemnik na wodę
-
Automatyczne czyszczenie EcoClean Direct
-
Czyszczenie pyrolityczne
Bosch HRA5380B0 to kolejny dobry piekarnik parowy do zabudowy. Ranking przyznał mu miejsce szóste ze względu na dobre parametry pracy i świetną jakość wykonania.
Urządzenie oddaje ci do dyspozycji aż 30 programów automatycznych – gdy wybierzesz jeden z nich, ustawisz wagę dania i włączysz zalecany tryb pieczenia, o nic więcej nie musisz się troszczyć. Piekarnik zadba o resztę, a po pracy sam się wyłączy.
Oferuje również 10 funkcji grzania – wśród nich termoobieg 3D, który pozwala na pieczenie różnych potraw na trzech poziomach. Liczba prowadnic teleskopowych? Jedna (z możliwością wyboru dowolnej wysokości). Co ważne, prowadnice wysuwają się do końca, a funkcja TelescopeStop zapobiega ich wypadaniu, utrzymuje też blachy na miejscu.
Wspomaganie parowe działa w tym modelu z trybami: termoobieg 3D, grzanie góra/dół oraz grill z temoobiegiem. Wodę wlewa się do specjalnie zaprojektowanego pojemniczka przy panelu sterowania – to wygodne i szybkie rozwiązanie. Regulacja pary odbywa się ręcznie lub poprzez programy automatyczne.
Za co jeszcze można polubić Bosch HRA5380B0? Za łatwą pielęgnację – tryb czyszczenia pyrolitycznego (w bardzo wysokiej temperaturze) oraz funkcję EcoClean Direct (automatyczne utlenianie i likwidowanie zanieczyszczeń podczas standardowego pieczenia dzięki wkładom z powłoką ceramiczną).
-
Funkcja Natural Steam
-
Pojemność 76 l
-
Delikatne domykanie drzwiczek
-
Elektroniczny panel dotykowy z wyświetlaczem LED
-
20 programów automatycznych
-
Tryb EcoTermoobieg
-
Czyszczenie katalityczne
-
Czyszczenie parowe Steam Clean
-
Łączność Wi-Fi i aplikacja mobilna SmartThings
Kolejny najlepszy piekarnik parowy Samsung NV7B4045VAK cechuje funkcja Natural Steam, czyli pieczenie z dodatkiem pary (uwalnianej z naczynia z wodą stojącego na dnie komory). Dzięki delikatnej parze przyrządzane w piekarniku mięsa są jeszcze bardziej miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, a ciasta i chleby lepiej wyrastają.
Wyliczając atuty urządzenia, należy w pierwszej kolejności wymienić 20 programów automatycznych, które znacznie usprawniają pieczenie i pozwalają osiągać efekty kulinarne na miarę mistrzów kuchni. Godne pochwały są też łączność Wi-Fi, kompatybilność z aplikacją mobilną SmartThings, spory zakres temperaturowy (30–270°C) oraz tryb Eco Termoobieg – minimalizujący zużycie energii elektrycznej.
Natomiast pojemna, bo aż 76-litrowa, komora to gwarancja wygody, możliwość przygotowywania dużych pieczeni lub zapiekanek i pieczenia na kilku poziomach naraz. Prowadnice teleskopowe zapewniają płynną jazdę blachom czy rusztom, ułatwiają wsuwanie i wyjmowanie potraw. Komfort użytkowania poprawiają też drzwi z cichym, delikatnym domykiem.
Elektroniczny panel dotykowy z wyświetlaczem LED nie dość, że ma ładny, nowoczesny wygląd, to jeszcze jest prosty w obsłudze i łatwy do utrzymania w czystości. A jeśli już mowa o czystości, to pochwała należy się również dwóm opcjom czyszczenia piekarnika – katalitycznemu (z wkładem absorbującymi) i parowemu Steam Clean, który rozmiękcza nieczystości w komorze i usprawnia ich usuwanie.
piekarnik elektryczny parowy
Samsung-
Szybkie nagrzewanie
-
Profesjonalny generator pary
-
4 rodzaje pary
-
Funkcja regeneracja
-
Termoobieg SurroundCook
-
5 poziomów pieczenia
-
Pieczenie na 3 poziomach jednocześnie
-
Termosonda
-
Prowadnice teleskopowe
-
Dotykowy panel sterowania z wyświetlaczem EXCite
-
Zestaw do gotowania na parze
-
Czyszczenie parowe AquaClean
-
Zdalne sterowanie
-
Cena
Kolejny najlepszy piekarnik parowy to Electrolux SteamBoost COB8S39WZ z serii 800 – polecany przez producenta zwłaszcza do wypiekania chlebów i ciast, pieczenia mięs i zapiekanek oraz gotowania na parze. To inteligentny, zaawansowany technologicznie i bogato wyposażony model. Zawiera profesjonalny generator pary zdolny do emisji czterech rodzajów pary – od delikatnej po intensywną. Perfekcyjnie gotuje i dusi na parze, a także opieka i piecze z jej udziałem. Ilość mgiełki dostosowuje automatycznie do wybranych programu i temperatury. W funkcji regeneracja szybko odświeża i podgrzewa żywność bez jej wysuszania.
Na uwagę zasługuje też termoobieg SurroundCook, który nie dość, że zapewnia równomierne wypieczenie potraw, to jeszcze osiąga ten efekt w niższej (nawet o 20% niż standardowo) temperaturze. Brawa należą się modelowi również za pięć pięter drabinek (w tym jedną z prowadnicami teleskopowymi) oraz możliwość wykorzystywania trzech poziomów jednocześnie – tzw. pieczenie wielopoziomowe różnych dań.
Na plus za Electrolux SteamBoost przemawiają jeszcze termosonda, dotykowy panel sterowania z wyświetlaczem EXCite, zdalne sterowanie i czyszczenie parowe AquaClean. O jego dalszej (a nie czołowej) pozycji w rankingu piekarników parowych zdecydowała jedynie wyższa cena.
piekarnik elektryczny parowy
Electrolux-
Zakres temperatur od 40 do 250⁰C
-
Elektroniczny system sterowania temperatury
-
Prowadnice teleskopowe na dwóch poziomach
-
29 programów automatycznych, cztery programy parowe
-
Inteligentna technologia 6. Zmysł
-
System Cook4 do pieczenia czterech potraw naraz
-
Funkcja Ready2Cook – brak potrzeby nagrzewania piekarnika
-
Czyszczenie pyrolityczne
Dziewiąta lokata w rankingu piekarników parowych do zabudowy należy do modelu Whirlpool W6 OS4 4S2 P BL. Aby sprawdzić w praktyce jego inteligentną technologię 6. Zmysł, wystarczy wybrać kombinację ustawień, określić rodzaj potrawy, stopień jej wypieczenia i postępować według prostych wskazówek na wyświetlaczu. Piekarnik sam dopasowuje program, temperaturę i czas pieczenia. Monitoruje wszystkie parametry – osiągając najlepsze rezultaty.
Jedna z ważniejszych funkcji – SteamSense – polega na łączeniu działania pary i termoobiegu. Wygodne dozowanie wody zapewnia wysuwana szufladka.
Piekarnik wyposażono również w system Cook4, dzięki któremu można piec jednocześnie 4 dania bez mieszania się aromatów i smaków. Dodatkowy plus takiego rozwiązania to oszczędność czasu i energii. Czas pieczenia o 25% (a energię do 20%) pomaga też zredukować funkcja Ready2Cook. Eliminuje ona konieczność nagrzewania piekarnika.
A na czym polega czyszczenie komory jednego z najlepszych piekarników? Na pyrolizie, czyli spaleniu resztek żywności oraz pozostałych zanieczyszczeń. Po ostygnięciu AGD wymiatamy popiół, przecieramy komorę wilgotną szmatką, i gotowe.
-
Wyświetlacz LED sensorowy z programami gotowymi
-
Zakres temperatur od 30 do 280⁰C
-
Szybkie nagrzewanie: 3 min do 150⁰C
-
Równomierne rozprowadzenie ciepła BakingPro System
-
Poj. aż 77 l
-
Termosonda
-
Katalizator zapachu
-
Czyszczenie pyrolityczne
-
Chłodny front
-
Ciche domykanie drzwi SoftClose
Do ścisłej dziesiątki rankingu piekarników parowych do zabudowy zakwalifikował się model Amica ED975398BA+ X-Type Steam P. Dzięki funkcji SoftSteam (wspomaganie parą wodną) gwarantuje jeszcze lepsze efekty pieczenia. Sprawia, że pieczywo lepiej wyrasta, a mięso jest bardziej soczyste. Jego system BakingPro dba o równomierne rozchodzenie się ciepła w komorze (w każdym zakątku, na każdym poziomie).
Aby ułatwić ci pracę i zagwarantować sukcesy kulinarne, oferuje termosondę – czuwającą nad temperaturą w środku dania – oraz 19 gotowych programów, m.in. szybkie podgrzewanie i wolne gotowanie SlowCooking. Obsługę ich umożliwia sensorowy panel sterowania – elegancki, bez pokręteł, na miarę XXI wieku.
Na uwagę zasługuje także wbudowany w komin katalizator zapachu, który pochłania m.in. cząsteczki tłuszczu. Uwalnia od wietrzenia kuchni po przygotowaniu dań rybnych czy grillowaniu mięs.
Za piekarnikiem z funkcją pary Amica ED975398BA+ X-Type Steam P przemawia również wykończenie emalią łatwoczyszczącą EasyClean oraz czyszczenie pyrolityczne.
piekarnik elektryczny parowy
AmicaRanking piekarników parowych do zabudowy – podsumowanie
Przedstawione w tym rankingu piekarniki parowe są przeznaczone do zabudowy. Mają podobne wymiary zewnętrzne, ale różne pojemności komór (ok. 70–77 l). Warto się przyjrzeć ich pojemności, gdy szukamy urządzenia, które ma pomieścić kilka blach ciast lub duże sztuki mięsa. Wszystkie modele są energooszczędne, należą do klasy energetycznej A.
Ich funkcja wspomagania parowego dotyczy głównie pieczenia, a w niektórych przypadkach również pieczenia metodą próżniową sous-vide. Piekarniki z możliwością gotowania na parze także znajdziesz w naszym sklepie Euro.com.pl. Nie są jednak aż tak popularne, ich cena może być wyższa.
Jeśli planujesz właśnie wymianę piekarnika na nowy, zerknij na poradnik: Jaki piekarnik do zabudowy kupić. Podpowiadamy w nim, na co zwrócić uwagę przed zakupem oraz jak dopasować urządzenie do swoich potrzeb.
Szukasz piekarnika do zabudowy? Zobacz:
Dziękujemy za dodatkowy komentarz!
Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.
Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię
Już zapisaliśmy Twój głos!
Dziękujemy!