Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki ulubionej kawy i wiesz już, że dobry młynek żarnowy jest obowiązkowym wyposażeniem kuchni każdego kawosza? Czas na podjęcie decyzji, czy wybrać młynek ceramiczny, czy stalowy. Czym różnią się te dwa rodzaje urządzeń? Które żarna lepiej sprawdzą się w twoim domu? Przeczytaj nasz poradnik i znajdź młynek w sam raz dla siebie.
Po pierwsze – młynek żarnowy
Młynek żarnowy to najlepsze rozwiązanie, jeśli chcesz odpowiednio przygotować ziarna do parzenia. Przede wszystkim dzięki niemu mielisz je na świeżo, tuż przed kontaktem z wodą. Zapobiegasz w ten sposób utlenianiu się kawy, a całe bogactwo aromatów i smaku trafia wprost do twojej filiżanki. Z dobrym młynkiem żarnowym precyzyjnie dopasujesz też grubość mielenia do metody parzenia kawy, którą lubisz najbardziej lub którą akurat wybierzesz. To ważne, bo każdy sposób przygotowywania małej czarnej wymaga innej grubości mielenia ziaren.
Wśród młynków żarnowych znajdziesz zarówno modele elektryczne, jak i ręczne. Są one także często częścią automatycznych ekspresów ciśnieniowych. Więcej o tym, dlaczego młynek do kawy jest niezbędny, jakie młynki masz do wyboru i który będzie najlepszy, w naszym poradniku Dobry młynek do kawy – jaki wybrać do domu.
Po drugie – czy rodzaj żaren ma znaczenie
Młynek żarnowy składa się w dwóch żaren. Jedno jest zamontowane w obudowie urządzenia, a drugie na elemencie, który umożliwia regulację, zazwyczaj na osi. Co istotne, warto sprawdzić, w jaki sposób ruchome żarno jest połączone z obudową. Prostsze urządzenia mają połączenie w jednym miejscu – taka konstrukcja jest mniej stabilna i zwłaszcza przy grubszym przemiale może powodować, że żarna przesuwają się względem siebie. W modelach, w których oś jest ustabilizowana w dwóch punktach, przemiał jest precyzyjniejszy i bardziej równomierny.
Młynki żarnowe dzielimy ze względu na:
• kształt żaren – mogą być one płaskie bądź stożkowe;
• materiał, z którego wykonane są żarna – do wyboru mamy ceramiczne i stalowe.
Żarna płaskie czy stożkowe
Te pierwsze to dwa równoległe elementy, te drugie – to dopasowane do siebie pierścień i stożek. Efekt ich pracy jest bardzo zbliżony i w warunkach domowych sprawdzą się równie dobrze. Różnice pojawiają się na poziomie zaawansowanej, profesjonalnej oceny. Powiedzmy tylko, że młynki z żarnami płaskimi mają bardziej złożoną konstrukcję, więc są zazwyczaj droższe. Wymagają też częstszego czyszczenia – ze względu na to, że zostaje w nich więcej drobinek kawy niż w modelach stożkowych – właśnie ze względu na ich płaską konstrukcję. To może powodować, że pozostałości tłuszczu kawowego, jeśli żarna nie będą oczyszczane, mogą jełczeć i psuć smak napoju.
Wniosek? Jeśli kupujesz żarnowy młynek do kawy wysokiej jakości, nie musisz zwracać uwagi na konstrukcję żaren – obie sprawdzą się tak samo dobrze.
Młynek ceramiczny czy stalowy
Materiał, z którego wykonano żarna, ma przede wszystkim wpływ na cenę urządzenia, jego trwałość, a także jakość przemiału. Głównie są one produkowane z ceramiki i stali. Porównajmy te dwa materiały.
1. Trwałość – w domowym użytku trwałość obu materiałów jest całkowicie wystarczająca, oba też są odporne na ścieranie. Ceramika jest jednak krucha i żarna z niej wykonane są podatne na pęknięcie czy ukruszenie, więc jeśli w kawie znajdzie się jakieś twarde ciało obce, np. kamyk, to mogą się zniszczyć i trzeba będzie je wymienić. Żarna stalowe są bardziej odporne i w takiej sytuacji zazwyczaj wystarczy je rozkręcić i wyczyścić. Młynki stalowe są też używane przez profesjonalnych baristów.
2. Precyzja wykonania i ostrość – ceramika jest twardsza od stali, ale też bardziej łamliwa. Jej kruchość sprawia, że można ją poddać mniej precyzyjnej obróbce niż stal i w związku z tym żarna ceramiczne są mniej ostre od żaren stalowych.
3. Smak kawy – przede wszystkim ani żarna ceramiczne, ani stalowe się nie nagrzewają – to ogólna właściwość młynków żarnowych. Ani ceramika, ani stal nie wchodzą też w żadne reakcje z kawą. Aczkolwiek ze względu na większą ostrość żarna stalowe mielą równiej, natomiast w żarnach ceramicznych – bo są mniej ostre – powstaje więcej pyłu kawowego, co może mieć wpływ na smak napoju, może być bardziej gorzki i bardziej kwaśny.
4. Głośność – materiał, z którego są wykonane żarna, nie ma istotnego wpływu na hałas generowany przez urządzenie – na głośność wpływają głównie silnik, sposób wykonania obudowy i osadzenia w niej żaren.
5. Cena – młynki z żarnami ceramicznymi są zazwyczaj tańsze od urządzeń z żarnami stalowymi o porównywalnej jakości.
Młynek stalowy czy ceramiczny – podsumowanie
Przedstawiliśmy różnice między żarnami płaskimi a stożkowymi oraz ceramicznymi a stalowymi. Wybór między tymi ostatnimi nie jest bez znaczenia dla smaku kawy, jednak w warunkach domowych zadowalające efekty osiągniesz z każdym typem młynka żarnowego. Mamy nadzieję, że z naszymi poradnikami bez trudu wybierzesz odpowiedni młynek do kawy. Decyzja należy do ciebie.
Masz już swój młynek? Zobacz nasz Ranking kaw ziarnistych.
Jeśli się zastanawiasz także nad kupnem ekspresu, sprawdź nasze artykuły na ten temat: