Czy da się grillować w listopadzie? Jeszcze jak! I nie trzeba być uzależnionym od pogody, wystarczy mieć grill elektryczny. Czy uda mi się rozkręcić listopadówkę za sprawą grilla elektrycznego Raven EGE005? Odpowiedź znajdziesz w poniższym teście.
Co znajdziemy w zestawie i pierwsze wrażenia
W zestawie znajdziemy grill elektryczny Raven EGE005, dwie płyty do gofrów, dwie dwustronne płyty (grillową i płaską) oraz instrukcję obsługi. Samo urządzenie jest bardzo ładne: ma szczotkowaną aluminiową obudowę, czarną ramkę pokrywy górnej i solidny metalowy uchwyt. Jak to zazwyczaj bywa z produktami z metalowymi obudowanymi w wysokim połysku – widać na nich dużo odcisków palców i śladów tłuszczu. Na całe szczęście bardzo łatwo utrzymać je w czystości – wystarczy wilgotna szmatka.
Przedni panel z elementami sterującymi jest bardzo łatwy w obsłudze. Po lewej stronie znajdują się przyciski wyboru płyt (możemy grillować na obu płytach albo tylko na górnej lub dolnej), pośrodku znajduje się duży i czytelny ekran LCD, a po prawej stronie – dwa przyciski (start i stop) oraz duża obrotowa i wciskana gałka. Po prawej stronie grilla, zaraz pod płytami, znajduje się przycisk zwalniający blokadę płyt. Wciskając go, uwalniamy płyty, które możemy potem wygodnie umyć pod bieżącą wodą.
Pokrywa z górną płytą jest ciężka i solidna. To bardzo duży plus, ponieważ jeśli chcemy przygotować płaskie panini, to nie ma potrzeby blokowania i zapinania pokrywy zaczepami jak w konkurencyjnych produktach. Miłym zaskoczeniem – oprócz ciężaru pokrywy – są również zawiasy, które bardzo mocno ją trzymają. Trzeba zatem użyć trochę siły, aby ją zamknąć. To bardzo dobrze. Dzięki temu możemy ustawić pokrywę w dowolnej pozycji, żeby nie spłaszczyć potrawy, która tego nie wymaga. Z tyłu podstawy znajduje się wyciągany pojemnik na tłuszcz, do którego ma spływać jego nadmiar. Fajne, praktyczne i wygodne rozwiązanie.
Aby rozpocząć grillowanie, należy wybrać rodzaj grzania (obie, górna lub dolna płyta), następnie pokrętłem ustawić temperaturę, a po wciśnięciu pokrętła – ustawić czas pracy. Następnie wciskamy przycisk „start” a na ekranie pojawia się napis „Pre”. Oznacza on rozgrzewanie grilla (preheating). Po nagrzaniu (które nie zajmuje dużo czasu) słyszymy pięciokrotny sygnał dźwiękowy, a na ekranie migają naprzemiennie temperatura i czas. To znak, żeby wrzucić produkty na ruszt i wcisnąć „start”. Grillujemy!
Listopadówkę czas zacząć!
Grille zazwyczaj królują w maju i w okolicach majówki, ale grille elektryczne mają tę przewagę nad grillami gazowymi i węglowymi, że można z nich korzystać przez cały rok. Co więcej, grillować możemy w ciepłej kuchni, a pogoda za oknem nie ma znaczenia. Jasne, ortodoksyjni grillowicze będą kręcić nosem na elektryczny odpowiednik węglówki czy gazówki, bo potrawom brakuje tego specyficznego smaku ognia i zapachu dymu. To prawda. Jednak potrawy z elektryka nadal mają wyrazisty smak i są bardzo soczyste.
Czym zatem różnią się potrawy z grilla elektrycznego od tych z patelni, z której też można korzystać cały rok? Te grillowane prawie nie potrzebują tłuszczu, są dużo zdrowsze. Sprawdziłem to na kilku przykładach, a grillowałem na dwa sposoby: w pozycji zamkniętej (tzw. kontaktowej) i pozycji otwartej. W obu przypadkach grill Raven EGE005 sprawdził się znakomicie.
Na potrzeby testu grillowałem klasyczne produkty, takie jak kiełbasa, kaszanka, boczek i żeberka – wszystkie upieczone równie dobrze jak na grillu węglowym. W pozycji otwartej mogłem piec produkty z jednej strony, co jakiś czas je przerzucając. Gdy natomiast grillowałem w trybie grilla kontaktowego, ustawiałem pokrywę tuż na produktami, żeby złapały ciepło również od góry. Absolutnie nie należy dociskać pokrywy, bo wyciśniemy z mięsa wszystkie soki! Na ruszt wrzuciłem także warzywa: paprykę, cukinie i bakłażany. Też w pozycji kontaktowej, która grilluje dużo szybciej niż w pozycji otwartej. Warzywa szybko się przypiekły, nie wysuszyły i zachowały pełnię smaku.
Następnie sięgnąłem po bardziej nietypowe produkty, takie jak halloumi i łosoś. Zarówno w pozycji otwartej, jak i kontaktowej oba te produkty doskonale się upiekły. W pozycji kontaktowej halloumi można nieco docisnąć, otrzymamy na nim wtedy piękny wzór grillowanej kratki. A sam ser apetycznie skrzypi w zębach i stawia im opór. Łosoś grillowany na skórze z pokrywą ustawioną tuż nad kawałkami zachował pełnię smaku i dużą wilgotność. Równie dobrze wypadł stek z grilla. Lekko posolony, spieczony z wierzchu, a soczysty w środku.
Przekąska na szybko? Kanapki i panini na grillu elektrycznym
Grill elektryczny służy nie tylko do przygotowania dań głównych. To idealne rozwiązanie również na szybkie przekąski. W pozycji kontaktowej można z niego korzystać jak z opiekacza do kanapek i przygotować smaczne panini z mozzarellą i pesto albo przypiec kanapki. Używałem klasycznych białych bagietek oraz ciemnych żytnich i korzennych ciabatt. W każdym przypadku otrzymałem ciepłe, równo przypieczone kanapki z idealnie roztopionym serem. Na grillu elektrycznym Raven EGE005 przypieczemy także gotowe kupne kanapki.
Płytę grillową mamy już opanowaną, po co zatem jest nam płaska płyta?
Czas na śniadanie!
Płaska płyta sprawdzi się idealnie do przygotowywania produktów śniadaniowych. Jajka sadzone, jajecznica, placuszki czy mininaleśniki – prosto, szybko i wygodnie. Korzystałem z grilla w pozycji otwartej z jedną płytą płaską, a drugą grillową. Dzięki temu na płaskiej mogłem przygotować jajka sadzone lub jajecznicę, a na drugiej – grillować frankfurterki lub bekon. Dwie potrawy naraz – wspaniała oszczędność czasu! Co prawda wymagało to odpowiedniej koordynacji czasowo-logistycznej, aby frankfurterki wrzucić na ruszt wcześniej niż jajka i otrzymać składniki na kompletne śniadanie w jednym czasie. Pokusiłem się także o świeżo wyciskany sok z pomarańczy i grejpfrutów, rzecz jasna z wyciskarki wolnoobrotowej Raven EWW005X.
Na śniadanie (i nie tylko) możemy przygotować także gofry (wytrawne i na słodko), korzystając z płyt do gofrów. Przygotowanie ciasta na gofry zajmuje trochę czasu, ale same gofry pieką się bardzo szybko. Nie zgadzam się jednak z rekomendowanymi w instrukcji drukowanej zaleceniami do pieczenia gofrów, czyli 170° i 6 minut. Wyższa temperatura i krótszy czas dadzą lepsze efekty. Na śniadanie przygotujemy także naleśniki lub placuszki, korzystając z płaskich płyt.
Czego zabrakło?
Tak naprawdę niedogodności prawie nie ma. Brakuje możliwości ustawienia temperatury dla poszczególnych płyt, ale jest to opcja z której tak naprawdę skorzystać można raz, może dwa na dziesięć przypadków. Z głowy mogę podać jeden – przy przygotowywaniu śniadania bekon/kiełbaski na jednej płycie mogłyby mieć większa temperaturę niż jajka sadzone / jajecznica na drugiej. Dzięki temu w jednym czasie mielibyśmy przygotowane danie składające się z produktów wymagających innej temperatury obróbki cieplnej.
Druga niedogodność wiąże się z jedną z największych zalet urządzenia – z wymiennymi płytami. A w szczególności z płytami grillowymi i płaskimi, bo to tak naprawdę jedna płyta, tylko dwustronna. Oszczędność miejsca – super! Ale jeśli chcemy przygotować kilka różnych dań i mieć je mniej więcej o tym samym czasie ciepłe na talerzu – jest kłopot. Nie dość, że płyta rozgrzana, to jeszcze brudna po grillowaniu i nijak nie da się jej odwrócić. To jednak jest odosobniony przypadek w bardzo, bardzo konkretnej sytuacji. Zazwyczaj używamy jednocześnie jednego rodzaju płyt (grillowa lub gofrowa) w ustawieniu zamkniętym lub dwóch rodzajów płyt (płaska i grillowa) w położeniu otwartym.
Pojemnik na tłuszcz, mimo sporych rozmiarów, jest trochę źle umiejscowiony – trzeba dobrze ustawić pokrywę z górną płytą, aby tłuszcz ściekał wprost od niego. Inaczej wyleje się prosto na blat.
Podsumowanie testu
Grill elektryczny Raven EGE005 zaskoczył mnie solidnym wykonaniem. Ma ciężką pokrywę z bardzo solidnymi zawiasami, dzięki którym możemy ustawić ją w dowolnej pozycji. Został wyposażony w wymienne płyty, dzięki którym możemy przygotować wiele różnych potraw. Bardzo łatwo utrzymać go w czystości. Ma kilka minusów, które jednak nie rzutują na bardzo pozytywny odbiór produktu. Pamiętajmy, że grill elektryczny to nie jest urządzenia zamknięte jak piekarnik, dlatego podczas grillowania czujemy zapach przygotowywanych potraw.
Grilla Raven to bardzo uniwersalne urządzenie, które doceni każdy fan grillowania. Dzięki temu, że nagrzewa się szybko i jest proste w użyciu, sprawdzi się także w codziennym przygotowywaniu posiłków. Bardzo wygodne są także duże płyty, dzięki którym powierzchnia grillowania jest naprawdę spora (po rozłożeniu jeszcze większa). Co ciekawe, nie odbiło się to na kompaktowym rozmiarze grilla. Bardzo polecam skorzystać z prostych przepisów na dania z grilla elektrycznego. Znajdziemy wśród nich apetyczne inspiracje.