Wolnowar czy szybkowar – które urządzenie wybrać i dlaczego?

Zuzanna Wierus

Slow cooking? A może gotowanie w stylu fast? Niezależnie od tego, jaki styl gotowania wybierasz na co dzień, z pewnością zależy ci, aby przygotowywane przez ciebie dania były zdrowe, smaczne i pełne aromatu. Wolnowar i szybkowar to urządzenia, które pozwalają zaprowadzić w twojej kuchni rządy właśnie takich posiłków. Różnią się przy tym nie tylko szybkością, ale też sposobem działania.


Szybkowar – kiedy warto go kupić?

Tajemnica efektywności szybkowaru tkwi, jak można się domyślać, przede wszystkim w jego budowie. To garnek wyposażony w specjalną pokrywkę. Przypomina ona tę tradycyjną, dostosowaną do zwykłych naczyń, jednak tylko z pozoru. Jest ona superszczelna, co gwarantują specjalne uszczelki. Pozwalają one zatrzymać wewnątrz garnka wysoką temperaturę, która może sięgać nawet 200.

Gotowanie w takiej temperaturze i pod wysokim ci
śnieniem (które wytwarza się w wyniku szczelnego zamknięcia garnka) znacząco skraca proces gotowania. Dzięki zastosowanemu w pokrywce specjalnemu zaworowi z garnka uwalniany jest natomiast nadmiar pary.

Szybkowary wykonuje się przede wszystkim ze stali nierdzewnej, ale też z aluminium. Oba te materiały mają swoje wady i zalety – stal jest odporna na rdzę i uszkodzenia, ale nieco wolniej się nagrzewa. Aluminium natomiast jest mniej trwałe, ale doskonale przewodzi ciepło, co dodatkowo przyspiesza gotowanie.

W naszym sklepie znajdziesz szybkowary o pojemności od 3 do 6 litrów, czyli takie, które sprawdzą się – odpowiednio – zarówno do przygotowania obiadu dla singla lub pary, jak i dla sporej rodziny.


A co warto przygotować w szybkowarze? Wszystko to, co przygotowujesz na co dzień! Zupa, risotto, jesienna potrawka z dyni – każdą z tych potraw przygotujesz w ekspresowym tempie z zachowaniem wartości odżywczych użytych produktów. A czego w szybkowarze gotować nie warto? Kaszy i ryżu, które mogłyby zatkać zawór w pokrywie i doprowadzić do awarii urządzenia.

Polecane garnki elektryczne


Jak działa wolnowar? Czy warto wypróbować ten sprzęt?

Wolnowar od szybkowara różni się nie tyle efektem końcowym gotowania, co samą zasadą działania. Jest to z pewnością idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie tzw. slow cooking. Wolnowar, na co wskazuje sama nazwa, umożliwia powolne gotowanie potraw, które pozwala osiągnąć idealną konsystencję produktów. Dzięki powolnemu ugotowaniu warzywa lub mięso nie są rozgotowane, a idealnie miękkie i bardzo smaczne.

Wolnowar to urządzenie o bardzo prostej budowie. Jego najważniejszym elementem jest misa, która kształtem przypomina tradycyjny garnek.

Zwykle jest kamionkowa, ceramiczna lub metalowa i wyposażona w dodatkowe uchwyty, które pozwalają na wyjęcie jej z obudowy. To ona jest odpowiedzialna za niezwykłe właściwości wolnowara. Wyposażona w specjalną grzałkę utrzymuje w naczyniu odpowiednią temperaturę, która zwykle wynosi 80–100°C.

Danie z szybkowara

Wolnowary generalnie są do siebie podobne, różnią się od siebie głównie pojemnością (w naszym sklepie dostępne są urządzenia o pojemności między 3,5 a 7 l). Większość jest wyposażona w dwa tryby: high i low, których ustawienie sprawia odpowiednio, że temperatura maksymalna w środku garnka zostanie osiągnięta szybciej lub wolniej.

Zastosowanie tego drugiego trybu sprawdzi się np. wtedy, gdy chcesz przygotować składniki rano, aby móc po powrocie z pracy móc zjeść ciepły obiad. Ważną zaletą wolnowarów jest ich energooszczędność – mimo że długie gotowanie kojarzy się z ogromnym zużyciem prądu. W tym jednak wypadku pobór energii z gniazdka zwykle jest umiarkowany i niższy niż w przypadku użytkowania np. płyty indukcyjnej.

Do jakich dań wolnowar sprawdzi się najlepiej? Oczywiście do rosołu – zarówno tradycyjnego polskiego, jak i japońskiej zupy ramen – która wymaga długiego, powolnego gotowania. Także inne często spotykane na naszych stołach potrawy, jak gulasz, leczo czy bigos, ugotowane w wolnowarze zyskają na smaku i aromacie.

No i nie zapominajmy o przetworach: przecier z pomidorów czy dżem z zebranych w ogrodzie owoców przygotowany w wolnowarze pomoże zachować smaki lata na dłużej.

Polecane garnki
  • 129,99 zł
  • 128,99 zł
  • 39,99 zł
  • 299 zł
  • 49,99 zł
  • 69,99 zł
  • 399 zł
  • 159,99 zł
  • 159,99 zł


Wolnowar czy szybkowar – które urządzenie jest lepsze?

Jeśli uwodzi cię idea gotowania w stylu slow, kochasz powoli rozchodzące się po kuchni zapachy – kup wolnowar. Podobnie jeśli po powrocie z pracy chcesz mieć gotowy obiad i masz w sobie tyle samozaparcia, żeby nastawiać potrzebne składniki rano, przed wyjściem.

Jeśli jednak cierpliwość nie jest twoją mocną stroną, to nie usatysfakcjonuje cię nawet najlepszy wolnowar. W takim wypadku sięgnij po szybkowar, który przyspieszy przygotowywanie posiłków i sprawi, że po powrocie z pracy nie będziesz długo czekać na gorący obiad.


Wybór między wolnowarem a szybkowarem powinien być podyktowany indywidualnymi potrzebami i oczekiwaniami osoby, która z niego korzysta.
Zarówno jedno, jak i drugie urządzenie gwarantuje możliwość przygotowania zdrowych i w pełni wartościowych posiłków, a także dużej oszczędności energii podczas gotowania. Jeśli więc zależy ci na zmniejszeniu rachunków, a jednocześnie marzysz o zdrowych posiłkach – oba wybory są odpowiednie dla ciebie.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!