Sokowirówka i wyciskarka wolnoobrotowa to urządzenia, które cieszą się rosnącą popularnością. Coraz więcej z nas dba bowiem o zdrowie i zdaje sobie sprawę, że soki z kartonu mają niewiele wartości odżywczych w porównaniu z sokami świeżo wyciskanymi. Jak jednak ocenić, które urządzenie przyda ci się bardziej? Podpowiadamy!
Sokowirówka – przydatne urządzenie czy relikt przeszłości?
Sokowirówka sporej części z nas kojarzy się przede wszystkim z domowym sokiem marchewkowym, przy którego produkcji powstaje ogrom odpadów, nie zawsze dających się sensownie zagospodarować. Warto jednak wiedzieć, że nowoczesne sokowirówki potrafią coraz więcej i mają udoskonalone konstrukcje, dlatego wybór między sokowirówką a wyciskarką nie powinien się ograniczać wyłącznie do tego, że to pierwsze urządzenie jest tańsze.
Część sokowirówek gwarantuje bardzo wysoką efektywność i umożliwia pozyskanie soku z bardzo różnych warzyw i owoców, choć trzeba przyznać, że najlepiej radzi sobie przede wszystkim z tymi twardymi. Miękkie i drobne owoce, takie jak różnego rodzaju owoce jagodowe, dla wielu urządzeń tego typu stanowią prawdziwe wyzwanie. Sokowirówka w porównaniu z wyciskarką gorzej radzi sobie także z wyciskaniem soku z warzyw liściastych (szpinak, jarmuż) oraz ziół (bazylia, mięta).
Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową?
Wyciskarka wolnoobrotowa radzi sobie właściwie z każdym typem warzyw i owoców. Problemu nie stanowią dla niej również różnego rodzaju warzywa liściaste ani zioła czy korzenie (imbir, kurkuma), które bardzo często są wykorzystywane do produkcji popularnych zielonych koktajli. Plusem jest także to, że dobry sprzęt pozwala uniknąć przegrzania oraz napowietrzenia warzyw i owoców podczas wyciskania, co przekłada się na wysoką jakość uzyskanego soku.
Sokowirówka czy wyciskarka – co wybrać?
Wybór między sokowirówką a wyciskarką do warzyw i owoców wbrew pozorom nie jest taki oczywisty. Trzeba przyznać, że wyciskarka jest urządzeniem bardziej uniwersalnym, pozwalającym otrzymać sok wyższej jakości.
Za jej pomocą przyrządzisz napój bogaty w witaminy i minerały, będzie on jednak również mętniejszy i gęstszy, co w przypadku bardziej wymagających dzieci, które dopiero przyzwyczajają się do picia naturalnych soków, nie musi być atutem. Trzeba także przyznać, że sokowirówka jest tańszym urządzeniem, niejednokrotnie prostszym w obsłudze i utrzymaniu w czystości. Jak w takim razie podjąć decyzję?
To, z czego robisz soki, także ma znaczenie. Jeśli bowiem stawiasz przede wszystkim na sok pomarańczowy, jabłkowy czy marchewkowy, kup sokowirówkę, która świetnie poradzi sobie z przygotowaniem tych napojów. Jeśli jednak dużo eksperymentujesz albo po prostu kochasz zielone soki z dodatkiem jarmużu czy selera – postaw na wyciskarkę.
Podsumowując, czym się różni sokowirówka od wyciskarki:
- w sokowirówce powstaje bardziej klarowny sok, w wyciskarce – mętny, o gęstszej konsystencji;
- w sokowirówce przygotowuje się napoje bardzo szybko, wyciskarka wymaga, aby większe kawałki owoców czy warzyw wcześniej pokroić, a sam proces wyciskania trwa nieco dłużej;
- w sokowirówce trudno jest przygotować sok z warzyw liściastych, ziół i miękkich owoców;
- sok z sokowirówki ma nieco mniej błonnika, witamin i minerałów niż ten z wyciskarki.
Sokowirówka czy wyciskarka? Okazuje się, że ostateczny wybór wcale nie jest tak oczywisty, jak mogłoby się wydawać. Przy jego dokonywaniu weź pod uwagę to, jak często przygotowujesz soki, dla jakiej liczby osób i z jakich produktów. Te trzy informacje pozwolą ci podjąć trafną decyzję. A jeśli mimo to nie możesz się zdecydować, sprawdź nasze rankingi wyciskarek wolnoobrotowych i sokowirówek.