Zgrzewarka próżniowa – ranking 2025
W dzisiejszym świecie, w którym świadomość marnowania żywności rośnie, a coraz więcej osób dba o zdrowe odżywianie, zgrzewarka próżniowa staje się urządzeniem coraz częściej używanym w kuchni. Na rynku dostępnych jest wiele modeli różniących się funkcjami, mocą i ceną. W tym rankingu przyjrzymy się bliżej najpopularniejszym zgrzewarkom próżniowym dostępnym w naszym sklepie, przeanalizujemy ich zalety, wady oraz specyfikacje techniczne, aby pomóc ci wybrać urządzenie idealnie dopasowane do twoich potrzeb.
Najlepsze zgrzewarki próżniowe
Ranking zgrzewarek próżniowych otwiera model Caso Germany VC 10. Sprzęt wyposażony jest w system monitorujący temperaturę zgrzewania.
Możesz skorzystać z opcji zgrzewania folii z odsysaniem powietrza lub bez niego. Gdy chcesz przerwać pracę urządzenia, wystarczy uruchomić funkcję Stop. Kontrolki zgrzewania i odsysania powietrza ułatwiają nadzorowanie pracy zgrzewarki.
Jak wynika z opinii zadowolonych użytkowników, sprzęt jest bardzo skuteczny i łatwy w obsłudze. Przyciski na obudowie umożliwiają wybór odpowiedniego trybu.
Miejsce na zwinięcie kabla na spodzie urządzenia ułatwia jego przechowywanie i utrzymanie porządku. Ten kompaktowy model pozwala na szybkie i łatwe pakowanie próżniowe żywności, co przedłuża jej trwałość i chroni przed utratą smaku oraz aromatu.
-
Funkcja Stop
-
Funkcja suche/mokre
-
Wbudowana gilotyna do odcinania folii
-
Zgrzewanie worków z rolek folii
-
Elektroniczna regulacja
-
Dodatkowe wyposażenie: adapter, gumowy wąż, korek próżniowy
Na miejscu drugim uplasowała się pakowarka próżniowa ChefOne V63 z wieloma niezwykle przydatnymi funkcjami.
Dzięki mocy 165 W i zaawansowanemu systemowi zgrzewania V63 zapewnia szczelne i trwałe zamknięcie, przedłużając świeżość produktów. Jej intuicyjny panel sterowania umożliwia łatwą kontrolę nad procesem i pozwala wybierać różne tryby pracy i funkcje, takie jak odsysanie powietrza, funkcja suche/mokre czy funkcja Stop. Możliwość odsysania powietrza z folii gwarantuje, że zamknięte próżniowo produkty na długo zachowają świeżość.
Zgrzewarka została zaprojektowana z myślą o komforcie użytkowania, dlatego ma wbudowaną gilotynę do cięcia folii oraz możliwość zgrzewania worków o różnej szerokości. Jej kompaktowa konstrukcja nie zajmuje dużo miejsca w kuchni, a miejsce na zwinięcie kabla ułatwia przechowywanie urządzenia.
Dzięki przyłączu węża do pojemników próżniowych zgrzewarka może mieć szersze zastosowanie. Nic dziwnego, że ten model zasilił ranking najlepszych zgrzewarek próżniowych.
Kolejna zgrzewarka próżniowa w rankingu to niedrogi model ChefOne V69.
Na prostym w obsłudze panelu sterowania znajdują się trzy przyciski (próżnia i zgrzewanie, zgrzewanie, delikatna próżnia i zgrzewanie) oraz trzy diody – nie ma więc problemu z wyborem odpowiedniego trybu.
Kompaktowe rozmiary powodują, że zgrzewarka nie zajmuje dużo miejsca w kuchni. W zestawie znajdują się adapter, gumowy wąż, korek próżniowy i nożyk do cięcia folii, co zdecydowanie ułatwia wykorzystanie urządzenia w kuchni.
Bardzo przydatnym rozwiązaniem jest magnes w podstawie, który daje możliwość przechowywania zgrzewarki np. z boku lodówki. To naprawdę przydatny produkt zarówno dla osób, które chcą przygotowywać np. mięsa albo ryby, korzystając z metody sous vide, jak i dla tych, którym zależy na dłuższym przechowywaniu żywności.
-
Wąż próżniowy do pojemników
-
Regulacja siły próżni
-
System monitorujący temperaturę zgrzewania
-
Funkcja suche/mokre
-
Pojemnik na rolkę folii
Czwórka to Caso Germany VC300 Pro. Zgrzewarka umożliwia nie tylko zgrzewanie, ale też pakowanie próżniowe. Ma tryb mokre/suche, który umożliwia dostosowanie sposobu działania do różnych rodzajów produktów. Funkcja Stop pozwala kontrolować proces próżniowego pakowania delikatnych artykułów, np. miękkich owoców.
Panel sterowania jest prosty w obsłudze i czytelny, co przyspiesza i ułatwia ustawianie parametrów zgrzewania. Kilka przycisków umożliwia wybór odpowiednich trybu lub funkcji, a kontrolki informują o aktualnie ustawionych parametrach (zgrzewanie, zgrzewanie i odsysanie powietrza, odsysanie, odsysanie powietrza z pojemników, suche lub mokre produkty).
Urządzenie ma wbudowany nóż do folii, dzięki czemu można precyzyjnie przycinać worki foliowe, dostosowując je do wielkości pakowanych produktów. Zamknięte próżniowo składniki można przygotowywać metodą sous vide. O zaletach tego sposobu przyrządzania np. mięs przeczytasz w poradniku na temat gotowania próżniowego sous vide.
Pakując żywność próżniowo i przechowując ją w zamrażalniku, można skutecznie wyeliminować osadzanie się na niej szronu, co zdecydowanie wpływa na ich smak, konsystencję, przedłuża świeżość i pozwala zachować wartości odżywcze.
-
Niewielkie wymiary
-
Funkcja Stop
-
Ręczna regulacja odsysania powietrza
-
Automatyczne wyłączanie
Na ostatniej pozycji znajduje się zgrzewarka próżniowa domowa – ranking zamyka niedrogi model ChefOne FW-1015. To niewielkie, poręczne urządzenie skutecznie odsysa powietrze z worków, co pozwala na dłuższe przechowywanie żywności bez utraty jej świeżości i wartości odżywczych. Hermetycznie zamyka worki, eliminując ryzyko dostania się powietrza do wnętrza. Pozwala na precyzyjne dostosowanie parametrów zgrzewania do rodzaju pakowanej żywności.
Producent wyposażył urządzenie w kilka bardzo przydatnych rozwiązań, takich jak funkcja Stop, która pozwala przerwać pracę w dowolnym momencie, automatyczne wyłączanie, gdy urządzenie nie jest używane. A także ręczną regulację odsysania powietrza, dzięki której można zapakować np. miękkie owoce w taki sposób, żeby uniknąć ich zgniecenia. To wszystko zapewnia większą kontrolę nad urządzeniem.
Pakowanie próżniowe daje także możliwość przygotowywania jedzenia metodą sous vide, czyli gotowania próżniowego. To poręczne, niewielkie urządzenie do pakowania próżniowego może więc urozmaicić sposób przygotowywania i przechowywania potraw i składników.
Zgrzewarki próżniowe – ranking najlepszych modeli
W rankingu zgrzewarek próżniowych przyjrzeliśmy się kilku modelom, które cieszą się największym zainteresowaniem wśród klientów RTV Euro AGD. Wybór idealnego urządzenia zależy od indywidualnych preferencji, budżetu oraz częstotliwości użytkowania. Modele o podstawowej funkcjonalności sprawdzą się u osób, które zamierzają sporadycznie korzystać ze zgrzewarki, natomiast zaawansowane urządzenia, wyposażone w dodatkowe funkcje, takie jak tryb marynowania czy gilotyna do cięcia folii, będą idealne dla bardziej wymagających użytkowników. Pamiętaj, że inwestycja w dobrą zgrzewarkę próżniową do żywności to nie tylko oszczędność pieniędzy poprzez redukcję marnowania żywności, ale również dbałość o zdrowie i wygodę. Mamy nadzieję, że nasz ranking pomógł ci w podjęciu świadomej decyzji i że wybrane urządzenie stanie się niezawodnym pomocnikiem w twojej kuchni.
Dziękujemy za dodatkowy komentarz!
Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.
Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię
Już zapisaliśmy Twój głos!
Dziękujemy!