Znajdź nas
Słownik pojęć i terminów
Jak wyszukiwać pojęcia?
Płyta gazowaPłyty gazowe posiadają przeważnie cztery palniki gazowe o różnej wielkości. Najczęściej są to: jeden palnik duży, dwa średnie i jeden mały. Oprócz standardowych możesz spotkać palniki specjalne, na przykład o podwójnej lub potrójnej koronie, w których płomienie tworzą kilka koncentrycznych pierścieni. Wybierz takie rozwiązanie, jeżeli potrzebujesz palnika o dużej mocy, na którym szybko możesz rozgrzać zawartość dużego garnka. |
||
Płyta ceramicznaCeramiczna płyta grzejna jest wykonana z materiału ceramicznego odpornego na obciążenia, z płaską i gładką powierzchnią. Energia cieplna jest wytwarzana przy pomocy grzałek elektrycznych, jednak tylko na ceramicznych polach grzewczych. Powierzchnia wokół nich pozostaje chłodna – nie ma niebezpieczeństwa oparzenia. Ceramiczne płyty grzejne mogą mieć różne rodzaje pól grzejnych, dodatkowo wyposażonych w czujniki, dzięki którym można wybrać rodzaj i wielkość strefy grzejnej. |
||
|
Płyta elektrycznaW kuchni elektrycznej płyta ma żeliwne grzałki, na których bezpośrednio ustawiasz naczynia. Pola grzewcze płyty po wyłączeniu nadal oddają ciepło. Ze względu na większą moc przyłączeniową przed wyborem upewnij się, czy instalacja w Twoim domu jest wystarczająco wytrzymała. Kuchnie, w których płyta i piekarnik są elektryczne, wymagają przeważnie podłączenia tzw. trójfazowego (400 V). |
|
Płyta indukcyjnaZapewnia najszybsze i najefektywniejsze grzanie. Pola indukcyjne emitują ciepło tylko w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem i dostosowują się do jego wielkości. Powierzchnia jest płaska jak szkło, więc czyszczenie jest bardzo wygodne. Dzięki zjawisku indukcji rozgrzewane jest bezpośrednio naczynie, a tym samym znajdujące się wewnątrz potrawy. Pole indukcyjne wytwarza jednakową temperaturę w całym naczyniu, dzięki temu potrawy są równomiernie gotowane i nie przypalają się. Plusem płyt indukcyjnych jest możliwość korzystania z nich niemal natychmiast po uruchomieniu oraz płynna regulacja temperatury. Zaletą tego typu urządzeń jest też oszczędna eksploatacja oraz to, że pola grzewcze stają się chłodne w kilka chwil po zdjęciu gorącego garnka. |