Potrawy z grilla uważane są za dużo zdrowsze, ponieważ do ich przygotowywania nie trzeba dodawać tłuszczu. Wszystkie produkty pieczemy nad ogniem na ruszcie lub… na teflonowych płytkach. Zgadza się! Oprócz tradycyjnych grillów gazowych i węglowych istnieją również grille elektryczne. To rozwiązanie idealne dla wszystkich, którzy nie przepadają za „dymnym” smakiem potraw. Pozostaje zatem pytanie – jaki grill wybrać?
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Na gaz czy na prąd? Rodzaje grillów
Odpowiedź na pytanie, jaki grill wybrać, nie należy do najprostszych. Każdy przecież ma inne preferencje oraz możliwości przechowywania sprzętu. Na początku trzeba określić, jaki grill wybrać ze względu na sposób dostarczania ciepła. Te najbardziej klasyczne grille ogrodowe zasilane są węglem lub coraz częściej gazem. Są to zazwyczaj spore sprzęty, które wymagają odpowiednio dużego ogrodu lub działki. Coraz popularniejsze stają się również grille elektryczne, głównie ze względu na prostotę obsługi i ich uniwersalność. Podstawowe rodzaje grillów to:
- grill węglowy;
- grill gazowy;
- grill elektryczny.
Pierwsze dwa rodzaje muszą być używane na zewnątrz, gdzie jest duży przepływ powietrza. Do rozpalenia grilla węglowego używamy węgla lub brykietu. Potrzebujemy również odpowiedniej rozpałki i zapałek lub zapalniczki. W przypadku grillów gazowych wystarczy pełna butla z propanem. Jedyne, co trzeba zrobić, to wcisnąć odpowiedni przycisk, aby rozpalić grilla. Te trzy rodzaje grillów różnią się przede wszystkim sposobem wytwarzania ciepła.
Jaki grill kupić do mieszkania?
Grille elektryczne mają jedną przewagę nad klasycznymi. Mogą być używane w zamkniętych pomieszczeniach, ponieważ nie dymią. To właśnie w ich stronę należy skierować uwagę, gdy zastanawiamy się, jaki grill kupić do mieszkania. Grille elektryczne można podzielić ze względu na konstrukcję. Wyróżniamy cztery rodzaje:
- zamykane;
- otwarte;
- stojące/ogrodowe;
- specjalne – raclette i fondue.
Zamykane grille elektryczne, inaczej nazywane kontaktowymi, z wyglądu przypominają opiekacze do kanapek i panini. Płyty grzewcze umieszczone są w podstawie i otwieranej pokrywie, dzięki czemu potrawy są opiekane z dwóch stron. Takie rozwiązanie niweluje też ewentualne rozpryski. Modele otwarte mają jedną płytę grzewczą – od spodu. Bardzo podobne rozwiązanie zastosowano również w ogrodowych grillach elektrycznych – jedna płyta grzewcza, czasami z tradycyjną pokrywą ochraniającą przed ewentualnym pryskaniem. Warto się zastanowić, jaki grill wybrać, jeśli chcemy przyrządzić raclette lub fondue. Do takich zadań zaprojektowano specjalne grille elektryczne.
W przypadku grillów elektrycznych jest jeszcze kilka ważnych aspektów, na które warto zwrócić uwagę. Aby się dowiedzieć, jaki grill elektryczny wybrać, warto zajrzeć do naszego poradnika.
Duży, okrągły, mocny czy czerwony – jaki grill wybrać?
Wszystkie rodzaje grillów występują w kilku wersjach. Pierwszą rzeczą, jaką powinniśmy ustalić, gdy się zastanawiamy, jaki grill wybrać, jest jego wielkość. Od rozmiaru grilla zależy, ile potraw jednocześnie można przygotować oraz dla jak licznej grupy. Małe grille są polecane dla maksymalnie czterech osób, przy większej liczbie osób przyrządzanie potraw staje się mniej komfortowe. Grille o średniej wielkości bez problemu poradzą sobie z przyrządzeniem jedzenia dla czterech – ośmiu osób. Duże grille, często w rozmiarze XXL, dają możliwość przygotowania potraw nawet dla 12 osób jednocześnie. Oczywiście im większy grill, tym więcej miejsca zajmuje.
Ale nie sama wielkość grilla ma znaczenie, lecz jego rusztu. Co prawda związek jest dość bezpośredni: im większy grill, tym większy ruszt. Ta zasada jest w pełni prawdziwa dla grillów elektrycznych – urządzenia są niewiele większe niż powierzchnia rusztu. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku grillów ogrodowych lub stojących. Mają one stelaż z nóżkami lub kółkami, dodatkowe półeczki po bokach lub miejsce na butlę z propanem w przypadku grillów gazowych. Na rynku są dostępne również mniejsze modele grillów gazowych i węglowych, lecz najbardziej popularne są stojące.
Dokonując wyboru, jaki grill kupić, trzeba się najpierw zastanowić, czy mamy na niego miejsce i warunki do korzystania oraz przechowywania. Kształt grilla pozostaje kwestią gustu. Grille kuliste są zazwyczaj małe, ale świetnie pasują do każdego ogrodu. Grille okrągłe zazwyczaj mają formę paleniska z dość sporym stelażem. Uatrakcyjnią każdą działkę, ale potrzebują sporo miejsca, żeby stać swobodnie. Podobnie grille cylindryczne i prostokątne – to już sporej wielkości urządzenia, które potrzebują więcej swobody na działce.
Ostatnią, choć nie najmniej ważną kwestią, jest moc grilla. Jest ona uzależniona od rodzaju, konstrukcji oraz wielkości grilla. W przypadku grillów węglowych to ich wielkość determinuje maksymalną „moc”, ponieważ im więcej węgla lub brykietu podpalimy, tym większy będzie ogień. Ograniczeniem jest właśnie rozmiar urządzenia. Moc w grillach gazowych można określić ilością i rozmiarem palników – im więcej i większe, tym wyższa moc grilla. Liczba palników jest ograniczona rozmiarem grilla. W przypadku grillów elektrycznych decyzja, jaki grill wybrać, jest dużo prostsza. Moc określana jest w watach – im więcej, tym szybciej urządzenie się nagrzewa. Jednak wiąże się to ze zwiększonym poborem mocy.
Rodzaj i konstrukcja rusztu w grillach
Nie tylko rozmiar rusztu jest istotny przy wyborze, jaki grill kupić, ale materiał, z jakiego został wykonany. W przypadku grillów elektrycznych ruszt jest jeden – płytka pokryta teflonem lub innym materiałem nieprzywierającym. Kształt tych płytek może się już różnić – mogą być bardziej falowane, bardziej płaskie. Spowodowane jest to nie tylko przeznaczeniem produktu (inny ruszt do panini, inny do raclette), ale także rozwiązaniami zaproponowanymi przez producentów.
Ruszty w grillach gazowych i węglowych są wykonane z żeliwa lub ze stali szlachetnej. Co prawda oba te rodzaje to stopy żelaza składające się głównie z rudy żelaza, ale różnią się zawartością metali kolorowych oraz innych pierwiastków.
Ruszty żeliwne są bardzo „zbite”, przez co nagrzewają się wolno, ale długo trzymają temperaturę. Dzięki temu grill wymaga naszej pełnej koncentracji na początku przy rozpalaniu, aby odpowiednio rozgrzać grill i ruszt. W przypadku gdy węgiel lub brykiet zaczynają przygasać, ruszt nadal trzyma temperaturę. Z dużą gęstością materiału, z jakiego został wykonany ruszt żeliwny, wiąże się też jego wyjątkowa cecha – równomierne rozprowadzanie ciepła. To ważna informacja, gdy podejmujemy decyzję, jaki grill wybrać ze względu na ruszt. Bardzo dużą zaletą rusztów żeliwnych jest bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Nawet wysokiej jakości ruszty nie obciążają finansowo. Jednak wysoka trwałość i odporność wiążą się z dużą wagą – są naprawdę ciężkie i przez to dużo mniej mobilne. Żeliwo ma również tendencję do pękania po upuszczeniu oraz rdzewienia. Zgadza się – ruszt żeliwny wymaga odpowiedniej konserwacji.
Drugi rodzaj to ruszty ze stali nierdzewnej. Jak sama nazwa wskazuje, są dużo bardziej odporne na korozję. Co prawda rdzawy nalot zawsze może się pojawić, jednak nie spowoduje on trwałych, głębokich wżerów. Nie wymagają tak regularnej konserwacji jak ruszty żeliwne oraz są dużo łatwiejsze w czyszczeniu. Ruszty ze stali nierdzewnej bardzo szybko się nagrzewają, ale krótko zatrzymują ciepło. To oznacza, że grille muszą być ciągle rozpalone. Ruszty ze stali nierdzewnej są lekkie, bardzo łatwo je przenieść. Pokryte są również specjalną warstwą zapobiegającą przywieraniu. Niestety, nie jest ona trwała – po dłuższym użytkowaniu może się wypalić.
Ruszt może zdeterminować decyzję, jaki grill wybrać. Nie wszyscy producenci oferują możliwość zastosowania dwóch rodzajów. Grille z rusztami żeliwnymi sprawdzają się do czerwonych mięs i potraw, które wymagają wysokiej i równomiernej temperatury. Gdy wolimy grillować ryby lub białe mięso, warto rozważyć grille z rusztami ze stali nierdzewnej. Niektóre warzywa, szczególnie dynie i szparagi, są bardziej wymagające i najlepsze efekty grillowania uzyskuje się na rusztach żeliwnych. Niektóre ruszty można też stosować w pozycji stożkowej lub rynienkowej. Ta pierwsza to swoisty tryb „turbo”, przeznaczony do szybkiego pieczenia, a ta druga – do wolniejszego grillowania z mniejszą ilością tłuszczu, ponieważ rynienki odprowadzają go poza obszar paleniska. Zatem wybór, jaki grill wybrać, biorąc pod uwagę ruszt, zależy w dużym stopniu od kulinarnych preferencji użytkownika.
Jak czyścić grill?
Sposobów na to, jak czyścić grill, jest mnóstwo, ale najważniejsza jest regularność. Najprostszy w konserwacji jest grill w ogrodzie, ponieważ nie trzeba tak mocno zwracać uwagi na popiół i resztki, które nam spadną. W każdym rodzaju grilla musimy wyczyścić ruszt. Nieważne, z jakiego materiału jest zrobiony – musi być czysty, ponieważ ma styczność z jedzeniem. Stalowe i żeliwne czyścimy twardą szczotką i odpowiednimi preparatami do czyszczenia. Płytki teflonowe w grillach elektrycznych – gąbką i płynem do mycia naczyń, a w przypadku większych zabrudzeń mocniejszymi środkami czystości. Jeśli urządzenie zostało wyposażone w system ociekania tłuszczu – opróżniamy go i czyścimy zgodnie z zaleceniami producenta. Niektóre systemy można myć w zmywarce lub ręcznie, a niektóre są zintegrowane z rusztem.
Grille elektryczne wymagają najmniej czyszczenia, ponieważ poza rusztem i tacką ociekową wystarczy przetrzeć urządzenie z zewnątrz wilgotną szmatką. Więcej pracy wymagają grille gazowe i węglowe. Jedna z metod czyszczenia grilla gazowego to wypalanie. Polega na rozgrzaniu grilla do maksymalnej temperatury z zamkniętą pokrywą. Proces powinien trwać ok. 15–20 min. Po jego zakończeniu i ostygnięciu grilla usuwamy tackę z systemu ociekania tłuszczu i myjemy ją wodą. Ruszt czyścimy twardą, drucianą szczotką. Po zakończeniu przecieramy wilgotną szmatką. Dobrze jest zaimpregnować ruszt – nieważne, czy jest żeliwny, czy stalowy – odpowiednimi środkami lub niewielką ilością oleju roślinnego.
Grill węglowy wymaga dużo więcej czasu na czyszczenie, ponieważ proces wypalania pozostałości tłuszczu na ruszcie wymaga rozpalenia grilla. Z rozgrzanego rusztu dużo łatwiej usunąć stary tłuszcz. Najlepszy moment na rozpoczęcie czyszczenia grilla węglowego jest tuż po zakończeniu grillowania – ponieważ grill jest już rozpalony. Po ostygnięciu czyścimy ruszt drucianą szczotką, a następnie usuwamy resztki jedzenia i popiół z wnętrza grilla. Po całkowitym ostudzeniu czyścimy wnętrze grilla twardą szczotką, możemy też użyć niewielkiej ilości wody.
Grill w ogrodzie czy w mieszkaniu? Podsumowanie
Decyzja, jaki grill wybrać, musi uwzględniać miejsce, w którym chcemy z niego korzystać, a także to, jakie potrawy będziemy grillować. Grille gazowe i węglowe muszą być używane na otwartych przestrzeniach, natomiast z grilla elektrycznego skorzystamy wszędzie, gdzie tylko jest dostęp do prądu. Wielkość grilla ma znaczenie w przypadku większej liczby osób.
Warto też zwrócić uwagę na funkcje dodatkowe, które różnią się w zależności od rodzaju grilla. Rodzaj rusztu, system odprowadzania tłuszczu, system odprowadzania dymu w przypadku grillów gazowych i węglowych, kontrola i regulacja temperatury, dodatkowe półeczki, dodatkowe palniki lub płyty grzewcze – to dodatki, które mogą pomóc w podjęciu decyzji, jaki grill kupić. Najważniejsze jednak są indywidualne preferencje użytkownika.