Uwielbiasz azjatyckie smaki, ale przestają ci już wystarczać wizyty w restauracjach o takim profilu i zaczynasz próbować swoich sił w przygotowywaniu dalekowschodnich potraw w domu? Na pewno przyda ci się porządny wok! W tym tekście podpowiadamy, jakie rodzaje woków możesz znaleźć na rynku i czym się kierować przy wyborze patelni tego typu.
Czym jest wok?
Wok to coraz bardziej popularna chińska patelnia z charakterystycznym głębokim, wypukłym dnem, dużą średnicą i jedną lub dwiema rączkami. Nie są to jednak jedyne cechy, które ją wyróżniają! Równie ważna jest bowiem mnogość zastosowań. Wybrane przez siebie składniki można w woku dusić, wędzić, gotować na parze oraz – oczywiście – smażyć. Ta ostatnia metoda obróbki żywności doczekała się nawet własnej wokowej techniki! Z pewnością obił ci się kiedyś o uszy termin „stir-frying”, czyli „smażenie w ruchu”. Ten proces polega na szybkim obsmażaniu w woku niewielkich ilości produktów pokrojonych w słupki (warzywa) bądź cienkie plasterki (mięso). Przyrządzanie potraw w ten sposób przebiega ekspresowo i nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu, co sprawia, że dania z woka cieszą podniebienia przyjemną chrupkością przy zachowaniu maksimum wartości odżywczych i rozsądnej kaloryczności.
Jaki wok kupić?
Na rynku jest obecnie kilka rodzajów patelni typu wok, które różnią się m.in. liczbą rączek (jedna lub dwie), materiałem wykonania (a co za tym idzie – wagą), a także przeznaczeniem. Poniżej przyjrzymy się tym dwóm ostatnim cechom.
Jeśli chodzi o wykorzystane do produkcji materiały, w sklepach spotkamy:
- Wok ze stali – nierdzewnej bądź węglowej – taka patelnia wyróżnia się cienkimi ściankami, które sprawiają, że wok nagrzewa się równomiernie. Jest przy tym lekki, a co za tym idzie – łatwy w obsłudze podczas tradycyjnego smażenia z podrzucaniem składników na patelni. Trudno się dziwić, że to jedna z najchętniej wybieranych opcji.
- Wok aluminiowy – to opcja najtańsza, a przy tym najlżejsza. Taka patelnia zwykle jest pokryta nieprzywierającą warstwą granitową, ceramiczną, teflonową bądź tytanową, która zapobiega przypalaniu się przygotowywanej potrawy.
- Wok żeliwny jest ciężki, a przy tym również trwalszy niż pozostałe opcje. Żeliwo dłużej się nagrzewa, ale też dłużej trzyma ciepło i równomiernie je rozprowadza. Świetnie sprawdza się zwłaszcza do przyrządzania potraw na bardzo dużym ogniu.
Woki możemy podzielić również ze względu na zastosowanie. Wyróżniamy:
- Wok na gaz – standardowe palniki kuchenki gazowej nie sprawdzą się, jeśli masz ochotę korzystać z tradycyjnego woka z zaokrąglonym dnem. Nie oznacza to jednak, że jako właściciel kuchenki gazowej musisz zrezygnować z korzystania z tego rodzaju patelni! W sklepach znajdziesz pierścienie do woka – rodzaj nakładek na palniki. Na rynku są dostępne również specjalne kuchenki z tzw. palnikiem wokiem – umieszczonym pośrodku płyty piątym palnikiem, dostosowanym do kształtu dna tej chińskiej patelni.
- Wok na indukcję – jeśli na co dzień korzystasz z płyty indukcyjnej, a marzy ci się przygotowywanie potraw w woku, możesz wypróbować mniej tradycyjny wok z płaskim dnem. Taka patelnia pozwoli ci przygotować równie dobre dania, po prostu składniki wymieszasz w nim tylko łyżką.
- Wok na ognisko – tego typu woki są większe niż te przeznaczone do użytkowania w eckuchni, zwykle wykonane z żeliwa i wyposażone w specjalne otwory, które pozwalają na zawieszenie patelni na trójnogu nad ogniskiem.
- Wok elektryczny – nie wymaga żadnej płyty grzewczej, ponieważ działa od razu po podłączeniu do zasilania. Takie urządzenie jest łatwe i wygodne w obsłudze – możesz używać go wszędzie tam, gdzie masz dostęp do prądu, bez konieczności martwienia się o dostęp do palników o specjalnym kształcie.
Kiedy przymierzasz się do zakupu woka, oprócz materiału, z którego jest wykonany, a także przeznaczenia weź pod uwagę również jego wyposażenie. Jeśli lubisz potrawy gotowane na parze lub duszone, wybierz wok wyposażony w pokrywę, która pozwoli na taką obróbkę jedzenia, a także specjalny koszyk do gotowania na parze lub wkład przeznaczony do tego celu. Wartym rozważenia rozwiązaniem jest też kratka nakładana na bok patelni. Pozwoli ona na odsączenie warzyw czy mięsa z nadmiaru tłuszczu. Zwróć też uwagę na to, czy wok można myć w zmywarce – takie rozwiązanie pozwoli ci zaoszczędzić czas i wodę.
Jak przygotować wok do użytkowania?
Warto pamiętać, że woki stalowe i żeliwne wymagają specjalnego przygotowania do pierwszego użycia, czyli tzw. sezonowania. Cała procedura z grubsza polega na wymyciu nowego woka ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń (w ten sposób pozbywamy się wosku, którym została zabezpieczona patelnia), a następnie opaleniu go miejsce przy miejscu nad kuchennym palnikiem. Kolejnym krokiem jest nasmarowanie gorącej patelni olejem roślinnym. Takie nagrzewanie i smarowanie olejem przed pierwszym użyciem powtarza się kilka razy. Warto również regularnie zabezpieczać patelnię olejem już później, kiedy będziesz z niej korzystać. Dokładne instrukcje, jak wysezonować nowy wok krok po kroku, z pewnością znajdziesz na stronie producenta wybranej przez siebie patelni.
Czy warto zainwestować w wok? Jeżeli jesteś fanem azjatyckich smaków, odpowiedź jest oczywista. Dobrze dobrana patelnia tego typu pozwoli ci zamieniać ulubione składniki w aromatyczne dania smażone, duszone, wędzone bądź gotowane na parze i będzie ci do tego dłużyć przez długie lata.