Piekarniki do zabudowy (0)
Piekarniki do zabudowy pozwalają na zachowanie stylu kuchni według własnych wyobrażeń, bez zbędnych kompromisów. Dobrze dopasowane do designu kuchni świetnie ją uzupełniają i dają jednocześnie pełną funkcjonalność. Chociaż nie ma możliwości ich całkowitego zabudowania, to jednak można dobrać ich wygląd zarówno pod kątem kolorystycznym, jak i wykończeniowym. Drzwiczki i panel sterowania piekarnika do zabudowy mogą być eleganckie i skromne, aby nie zwracać na siebie uwagi. Do zabudowy nadają się obydwa rodzaje piekarników – elektryczne i gazowe. Można je montować pod blatem w ciągu szafek, a także w słupku.
Standardowe i kompaktowe
Piekarniki do zabudowy elektryczne są łatwiejsze do zamontowania niż gazowe, dlatego jest ich na rynku zdecydowanie więcej. Mają też możliwość dopasowania wielkości. Oprócz piekarników o standardowych wymiarach dostępne są także kompaktowe. Te drugie świetnie się sprawdzają zwłaszcza w zabudowie w słupku. Szerokość obydwu jest taka sama, różnią się wysokością, ponieważ wersja kompaktowa ma mniej poziomów pieczenia. Takie wymiary doceniają zwłaszcza ci, którzy chcą mieć w zabudowie pionowej więcej niż jeden piekarnik.
Piekarniki elektryczne mogą mieć bowiem różne funkcje, a miłośnicy gotowania – nie chcąc rezygnować z żadnej z nich – decydują się na zakup różnych urządzeń. Kupują na przykład piekarnik do zabudowy z funkcją mikrofali oraz parowy i zabudowują je w słupku. Dzięki tym dwóm urządzeniom mają bardzo duże pole do popisów kulinarnych i mogą eksperymentować z różnymi metodami przygotowywania posiłków.
Funkcja mikrofali w piekarniku
Zwolennicy minimalizmu i oszczędzania miejsca doceniają piekarniki do zabudowy z funkcją mikrofali. Jedno urządzenie, które w zależności od potrzeby zadziała jako piekarnik lub jako mikrofalówka. Ten piekarnik, jak każdy inny, może mieć opcje pieczenia góra-dół czy termoobiegu, a mikrofala – wszystkie funkcje podgrzewania czy rozmrażania. Te dwie funkcje można także połączyć. W taki sposób można znacząco skrócić czas przygotowywania potrawy. Piekarniki z funkcją mikrofali mają więc tak naprawdę aż trzy różne opcje do wyboru, co może uatrakcyjnić i usprawnić przygotowywanie posiłków.
Piekarniki do zabudowy, które mają także funkcję mikrofali, są zazwyczaj w wymiarach kompaktowych. Tego typu rozwiązanie polecane jest także dla tych, którzy częściej korzystają z mikrofali, a rzadziej z piekarnika, a do tego mają mało miejsca w kuchni, ale nie chcą rezygnować ani z jednego, ani z drugiego urządzenia.
Natomiast dla osób, które uwielbiają piec na paru poziomach jednocześnie lub przygotowywać potrawy wymagające większej przestrzeni, akurat ta opcja może nie być odpowiednia. Dlatego do wyboru jest dużo więcej urządzeń i dobrze jest przyjrzeć się swoim potrzebom i dobrać piekarnik do zabudowy najlepiej im odpowiadający.
Gotowanie parowe w piekarniku
Jeszcze inne możliwości daje piekarnik do zabudowy parowy. To urządzenie, które oprócz wszystkich podstawowych funkcji piekarników elektrycznych – takich jak termoobieg czy pieczenie góra-dół – ma także funkcję gotowania na parze. Bez problemu można więc upiec w nim ciasto, pieczeń czy ryby, jak i przygotować na parze warzywa, ryby czy mięsa. Dodatkowo umożliwiają łatwe podgrzanie potraw gotowych.
Piekarniki parowe podczas wykorzystywania funkcji pary wymagają oczywiście dostępu do wody. Można więc kupić piekarnik do zabudowy, który będzie wymagał podłączenia do wody lub będzie wyposażony w specjalny zbiornik na wodę. Zazwyczaj piekarniki te są zaprojektowane tak, aby wodę można było wlać do zagłębienia w komorze pieczenia. Podczas pieczenia z parą woda w zbiorniku jest podgrzewana, a para, która z niej powstaje, równomiernie rozprowadzana jest we wnętrzu piekarnika. Potrawy poddawane są więc zdrowemu gotowaniu na parze, nie tracą cennych wartości odżywczych i witamin.
Dodatkowo niektóre modele mogą automatycznie, dzięki termosondzie, monitorować temperaturę wewnątrz potrawy i optymalizować czas jej przygotowywania.
Nowoczesne piekarniki z instalacją gazową
Choć jest ich dużo mniej, można także znaleźć piekarnik do zabudowy gazowy. Jest zdecydowanie bardziej ekonomiczny, ale jego funkcjonalność jest dużo bardziej ograniczona i potrzebuje odpowiedniej wentylacji. Musi także być ustawiony tak, aby bezpiecznie doprowadzić do niego instalację gazową.
Nowoczesne modele gazowych piekarników do zabudowy mają coraz więcej funkcji zbliżonych do tych, które oferują piekarniki elektryczne. Pojawiły się modele, które mają opcję termoobiegu czy pieczenia góra-dół. Piekarniki gazowe podobnie jak elektryczne mają nowoczesny wygląd i dostępne są w wymiarach standardowych i kompaktowych. Są także takie, które mają wyświetlacze i intuicyjne panele sterowania. Oczywiście mają także timery czy dźwiękowe powiadomienia o zakończeniu pieczenia.
W związku z tym, że w tym rodzaju piekarnika do zabudowy mamy do czynienia z gazem i ogniem, jest on odpowiednio zabezpieczony. Jednym z podstawowych jest zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu. W przypadku zgaśnięcia płomienia wyłącza ono zasilanie gazowe.