Okap podszafkowy w małej kuchni
Okap kuchenny podszafkowy to świetne rozwiązanie do małej kuchni. Pozwala zaoszczędzić miejsce oraz zachować wybrany wystrój pomieszczenia, podobnie jak
okap ścienny. Funkcjonalne urządzenie usuwa wszystkie nieprzyjemne zapachy powstałe podczas gotowania oraz skutecznie wentyluje – nawet jeśli nie masz stałego systemu wentylacji z wewnętrznym przewodem.
Wygoda w połączeniu z estetyką dzięki okapowi podszafkowemu
Jednym z atutów okapów podszafkowych jest ich wygląd. Dostępne na rynku modele w rozmiarach 60 lub 30 centymetrów sprawdzą się do małych kuchni ze słabym dostępem do wentylacji. Dzięki okapowi Twoje wnętrze zyska dodatkową przestrzeń bez utraty na funkcjonalności. Dostępne na rynku modele okapów podszafkowych, posiadają estetyczny design, który wpasuje się nawet w najbardziej minimalistyczne wnętrza. Cicho pracujący okap, którego wygląd nie rzuca się w oczy, nie zaburzy nawet najmniejszej kuchni. Niektóre
okapy kuchenne podszafkowe posiadają teleskopowe części, dzięki którym można je złożyć, kiedy nie są użytkowane. Jest to istotne w kuchniach małych rozmiarów, gdzie każdy centymetr musi być dobrze zagospodarowany. Dzięki możliwości modyfikacji, którą oferują
okapy teleskopowe, ich obecność w kuchni będzie niezauważalna. Dodatkowym plusem okapów podszafkowych jest podobnie dyskretny montaż do tego, jaki oferują
okapy sufitowe.
Okapy kuchenne podszafkowe – czyste powietrze w każdej kuchni
Zarówno
okapy kominowe, jak i
okapy wyspowe mają podstawowe zadanie niezależne od sposobu zamontowania – jest nim oczyszczanie powietrza z powstałych w trakcie gotowania zanieczyszczeń czy tłuszczy. Parametrem, który określa wydajność okapu, jest ilość metrów sześciennych powietrza, jaki urządzenie jest w stanie oczyścić w jednym cyklu. Przy wyborze odpowiedniego produktu warto zatem sprawdzić, jaki metraż ma kuchnia i jak skutecznie takie pomieszczenie może oczyścić wybrany okap. Ocenia się, że odpowiednio wydajny okap to ten, który w ciągu godziny oczyszcza powietrze od 4 do 6 razy. Zarówno
okapy kuchenne podszafkowe, jak i
okapy wkłady świetnie się sprawdzą w kuchniach małych i zamkniętych dlatego, że możliwości urządzenia mogą być niewystarczające do filtrowania powietrza w kuchni połączonej np. z jadalnią czy salonem. Wynika to z pracy okapów podszafkowych w obiegu zamkniętym i braku podłączenia do systemu wentylacji. Należy też pamiętać, aby dobierać produkt nieco większy od posiadanej kuchenki. Dzięki temu okap skuteczniej oczyści powietrze z tłuszczy i niechcianych zapachów powstałych w czasie gotowania.
Kuchenny okap podszafkowy a kwestia filtrów
To, co decyduje o wydajności i funkcjonalności okapu podszafkowego to filtr. Na rynku można znaleźć okapy wyposażone w różne rodzaje filtrów: materiałowe (włókiennicze), aluminiowe, metalowe lub węglowe. Filtry materiałowe są wkładami, które należy wymieniać przynajmniej raz na kilka miesięcy. Produkty wykonane z fizeliny czy innych materiałów włókienniczych zmienia się co dwa miesiące, modele wykonane z akrylu rzadziej, bo raz na pół roku. Filtry materiałowe charakteryzują się wysoką absorpcją zapachów oraz tłuszczy. Filtry aluminiowe oraz metalowe są filtrami wielokrotnego użytku. Oznacza to, że bez problemu można je wyczyścić za pomocą zmywarki lub myjąc je ręcznie. Jest to dobry wybór dla osób, które często gotują. W każdej chwili będą mogły umyć filtr bez potrzeby wymieniania go na nowy.
Dodatkowe funkcje podszafkowego okapu kuchennego
W wielu modelach na rynku można znaleźć energooszczędne rozwiązania. Jednym z nich są żarówki LED. Gwarantują one pełne oświetlenie płyty grzewczej oraz mogą być alternatywą dla dodatkowego źródła światła w małej kuchni. Obecnie producenci okapów znacznie ułatwiają korzystanie ze swoich produktów – montując przyjazne w obsłudze touchpady lub panele, które pozwalają (nawet zdalnie!) dopasować działanie okapu do potrzeb użytkownika.